Politika

biograd na moru

Ante Fuzul upozorava na pretjerane iznose u troškovniku za dogradnju dječjeg vrtića

Ante Fuzul upozorava na pretjerane iznose u troškovniku za dogradnju dječjeg vrtića
M.Gospić

Gradski vijećnik Ante Fuzul upozorava na pretjerane iznose u troškovniku za dogradnju dječjeg vrtića u Biogradu na moru. Donosimo njegovo priopćenje u cjelosti.

U kolovozu smo imali sjednicu gradskog vijeća koja je imala 55 točaka dnevnog reda za koju je dostavljen poprilično obiman materijal. No, dostavljeni i odgovori na neka pitanja točnije 5 datoteka, koje sam samo pohranio na računalo. Sjednica prošla, a kako je bilo ljeto, to je ostalo tako, neotvoreno, sve do prije nekoliko dana kada je bila zadnja sjednica i spomenuli su se usput ti odgovori pa sam se odlučio otvoriti te dubokoumne odgovore koje je dostavio predsjednik gradskog vijeća u ime gradonačelnika.

Nakon više od pola godine od našeg zahtjeva u jednom od tih odgovora došli su troškovnici za poduzetnički inkubator, dogradnju dječjeg vrtića i Turističko-informativnog centra. Već sam upozoravao da je u projektu dogradnje vrtića za dogradnju prostora od cca 62 m2 potrošeno 1.147.385,20 kn koliko je iznosio završni račun izvođača, te je, kad se to preračuna, ispalo da smo mi, građani Biograda, za tu dogradnju potrošili 18.500 kn/m2 novog prostora za smještaj djece. To je i razlog zašto sam tražio ovaj troškovnik.

Pa krenimo redom, prva stavka koja mi je privukla pažnju je da je potrošeno 7.600 kg željezne mrežne armature i šipki. Potrošnja od 7.600 kg željeza mi se čini prenapuhana jer sam recimo ja sam u gradnji obiteljske kuće koja je neto površine 260 m2 (kuća na kat) potrošio oko cca 6.500 kg za gradnju od temelja do krova. A ovdje se na 4 puta manju površinu potrošilo 1.100 kg više. Iako su mi rekli da se te stvari ne mogu uspoređivati, ovo je više nego sumnjivo.

Sljedeća stavka je temeljna armaturna ploča. Kod iste je interesantno da je skrivena prava cijena m3 betona jer je izražena cijena na m2 u iznosu od 437,5 kn, pa je za tu stavku ukupno plaćeno 27125 kn. U objašnjenju stoji da se radi o betonskoj ploči debljine 10 cm i da se armatura obračunava posebno !? Dakle, obračunom iskazana 62 m2 u debljini 10 cm dobije se da je utrošeno ukupno 6,2 m3 betona, što znači da je za izradu ove stavke cijena samog kubika betona plaćena nestvarnih 4.375 kn bez armature. Cijena kubika betona takvih karakteristika u betonari je cca 650 kn. No, ako zanemarimo taj podatak, te uzmemo da je cijena podne nosive armaturne ploče u poduzetničkom inkubatoru debljine 25 cm (uključena i armatura, a ista je trebala biti otporna na velike vibracije zbog ugradnje strojeva) naplaćena 858 kn/m3, moram se zapitati tko je provjeravao troškovnik za vrtić i zašto je to prihvaćeno. Ispada da su djeca vrtićke dobi veći proizvođači vibracija od strojeva u poduzetničkom inkubatoru. Vjerojatno je problem u topotu njihovih nožica, znamo kako to opako može zvučati.

Ono što mi je još privuklo pažnju je količina oplate i cijena koja se naplaćivala za svaku stavku i iznosi kvadrata oplate su toliki da bi mogli šalovati betonski zid oko cijelih Solina u visini 0,5 m koliko je sama oplata široka. Kao što sam naveo, armatura je plaćena posebno i ona iznosi za kompletno upotrijebljeno željezo nestvarnih 98.800 kn. I čistilo se gradilište tijekom radova i poslije radova pa je samo za tu svrhu plaćeno 21.000 kn izvođaču.

No, u samom troškovniku privukla mi je pažnju cijena za aluminijsku stolariju koja je ugrađena u tu nadograđenu prostoriju te je ista plaćena nestvarnih 107.048,25 kn. Za tu cijenu ugrađena su 2 vrata dimenzija 100 X 245 cm, 2 vrata dimenzija 90 x 115 cm i jedna staklena stijena dimenzija 400 x 245 cm uz 2 prozorske klupčice. 

I na kraju: u dograđenom prostoru od 62 m2 za svrhu elektroinstalacija plaćeno je 130.267,90 kn. Ne mogu se ne upitati jesu li ugrađivali kablove sa zlatnom žicom? Ma znate što, budući da se plaćalo „našim“ novcima, ja sam čak i uvjeren da je ugrađena zlatna žica za elektroinstalacije, a vjerojatno i pozlaćena aluminijska stolarija, jer kako drugačije logički objasniti ovakvu cijenu. Tko zna, možda će DORH imati neko drugo objašnjenje, pa ga i ovim putem pozivam da iskaže interes i pregleda navedene troškovnike. Ako im grad ne preda troškovnike, jer nisu znali i imali vremena to napraviti, kao u mom zahtjevu za sporazum o kanabisu, ja imam kopiju i vrlo rado ću im ustupiti istu, štoviše poslat ću im sam. Šteta da nemaju ovakvo štivo na raspolaganju.

 


Reci što misliš!