Politika

25. dan u štrajku

Peović: Radnici zadarske studentske menze pod velikim su pritiskom poslodavca

Peović: Radnici zadarske studentske menze pod velikim su pritiskom poslodavca
Marko Dimić/PIXSELL

Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović rekla je u ponedjeljak da su radnici u zadarskoj studentskoj menzi, koji štrajkaju legalno i legitimno već 25. dan, pod velikim pritiskom poslodavca.

Direktorica Agencije za studentski standard i rektorica sveučilišta Dijana Vican proračunskim novcem plaćaju catering za studente i tako štrajk učinile bespotrebnim, ustvrdila je Peović na konferenciji za novinare ispred zgrade Hrvatskog sabora. 

Direktorica radi kao blagajnica, a komercijalni direktor servira hranu, to nije protuzakonito, ali je pritisak na radnike, rekla Peović.

Istodobno se, dodala je, radnicama prijeti i onemogućava ih se u ostvarenju sindikalnih prava - jer se o plaći pregovara, a nije jednostrani akt poslodavca pojasnivši da radnice traže sistematizaciju radnih mjesta, bodovanje radnih mjesta i obračun plaće u skladu s time.

One ne štrajkaju za veće plaće, nego za dostojan život, poručila je te napomenula da da zastrašuje i studente koji radnicima daju potporu.

Pozvala je premijera Plenkovića da se očituje o činjenici da se državni proračun koristi za razbijanje štrajka i o tome zašto se radnicima onemogućava legitimni zahtjev radnika samovoljom rektorice Vican. Pozvala je saborske zastupnike i sveučilišne radnike da se solidariziraju sa štrajkašima.


Reci što misliš!