Politika

EU

Europski parlament usvojio mjere za pomoć poljoprivrednicima u kriznim i rizičnim situacijama

Europski parlament usvojio mjere za pomoć poljoprivrednicima u kriznim i rizičnim situacijama

Europski parlament velikom većinom glasova usvojio je 23. listopada 2020., nakon dugog pregovaranja, stajalište o reformi Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje nakon 2022. godine.

Priopćenje europarlamentarke Ruže Tomašić prenosimo u cijelosti.

"Podržala sam stajaliste Parlamenta, iako usvojeni tekst treba doraditi u pregovorima koji nas očekuju s Vijećem. Čeka nas još puno posla u trijalozima s državama članicama - kazala je europarlamentarka Ruža Tomašić  te dodala - buduća poljoprivredna politika trebala bi biti fleksibilnija, pojednostavljena i bolje prilagođena potrebama pojedinih država članica, što sam oduvijek i zagovarala.

Ne mogu se složiti s tim da zaštita okoliša i ambiciozne mjere vezane uz klimatske promjene trebaju biti jedan od najvažnijih ciljeva poljoprivredne politike jer ambiciozni okolišni ciljevi zahtjevaju posebnu prilagodbu i predstavljaju dodatni financijski teret poljoprivrednicima."

U daljnjim pregovorima s Vijećem, u svojstvu izvestiteljice u sjeni kluba zastupnika Europskih konzervativaca i reformista, posebno ću se boriti za mlade, te za male i srednje poljoprivrednike. Za male i srednje poljoprivrednike treba predvidjeti posebe uvjete kako bi podnijeli nove terete i kako bi se spriječilo njihovo daljnje propadanje.

Posebno se zalažem i uspjela sam se izboriti, zajedno s kolegama, za dodatne mjere za pomoć poljoprivrednicima u kriznim i rizičnim situacijama. Upravo je sadašnja COVID 19 kriza pokazala da je potrebno omogućiti brzu provedbu mjera u slučaju poremećaja tržišta koje su prilagođene za svaku posebnu situaciju, sezonu, sektor i vrijeme trajanja."

Također, predložili smo da pričuva za krize namijenjena poljoprivrednicima u slučaju nestabilnosti tržišta postane trajni instrument s namjenskim proračunom.