Politika

sjednica županije

Marjana Botić: Gospodarstvenici su potrebni sudionici u donošenju odluka Stožera

Marjana Botić: Gospodarstvenici su potrebni sudionici u donošenju odluka Stožera
Marko Dimić/PIXSELL

Prijedlog za Županijsku skupštinu za olakšavanje privatnicima kojega je podnijela Marjana Botić iz Akcije mladih na današnjoj županijskoj sjednici nije naišao na zeleno svjetlo.

Donosimo Prijedlog za nadopunu dnevnog reda 20. sjednice županijske skupštine u nastavku:

- Prijedlog za uključivanje predstavnika privatnih pravnih osoba iz područja gospodarskih djelatnosti najviše pogođenih mjerama za sprječavanje Covid 19 zaraze, u rad Stožera civilne zaštite Zadarske županije (dalje: Stožer)

Molimo prihvatite nadopunu dnevnog reda po hitnom postupku iz razloga koji slijede u obrazloženju:

Klub Akcije mladih i Mosta skupštine Zadarske županije sukladno članku 64. Poslovnika Županijske skupštine Zadarske županije podnosi ovaj prijedlog na osnovi čl. 5. st. 2. toč. 12. Pravilnika o sastavu stožera, načinu rada te uvjetima za imenovanje načelnika, zamjenika načelnika i članova stožera civilne zaštite gdje se navodi kako u sastavu Stožera treba biti: – opunomoćenih predstavnika pravnih osoba od interesa za sustav civilne zaštite.

U trenutnim okolnostima zbog kojih je proistekla potreba za provođenje mjera Stožera civilne zaštite smatramo kako su predstavnici pravnih osoba iz redova privatnog gospodarsko sektora neopravdano zaobiđeni kao potrebni ravnopravni sudionici u donošenju odluka Stožera.

Borba za sprječavanje zaraze Covid 19 virusom je do sad nezabilježena u svim društvima, tako i našem. Posljedice se ne odnose samo na javni i društveni sektor, već izuzetno jako, možemo reći potencijalno pogubno utječu na privatni sektor, koji se u mnogim dijelovima, osobitu u području uslužnih ali i drugih djelatnosti kao što su transport, kultura i drugi, bori za preživljavanje u ovim teškim okolnostima.

Smatramo zato potrebnim u donošenje odluka Stožera koje velikim dijelom utječu ne samo na zdravstvenu već i na gospodarsku, ali i psihološko i socijalno stanje društva uključiti izabrane predstavnika privatnih pravnih osoba iz područja gospodarskih djelatnosti najviše pogođenih pojedinim mjerama Stožera. (Način izbora može se naknadno zajednički usuglasiti).

Uvjereni smo kako bi takvi predstavnici privatnog sektora svojim znanjem, iskustvom, otpornošću i realnim interesom bitno pridonijeli boljem sagledavanju odluka Stožera.

Smatramo kako je nedopustivo što smo u 2020. godini, 30 godina od osamostaljenja Hrvatske i dalje u društvenim pitanjima od presudnog značaja kao što je rad Stožera civilne zaštite u ovakvim ne samo zdravstveno već i gospodarski ali i socijalno izvanrednim okolnostima ne sudjeluju predstavnici privatnog sektora. U kakvom društvenom uređenju onda živimo i koga zavaravamo?

Stožer civilne zaštite Zadarske županije, citiram iz spomenute oluke: „obavlja poslove koji se odnose na prikupljanje i obradu informacija ranog upozoravanja o mogućnosti nastanka velike nesreće i katastrofe, razvija plan djelovanja i upravljanja sustavom civilne zaštite, upravlja reagiranjem sustava civilne zaštite, obavlja poslove informiranja javnosti i predlaže donošenje odluka o prestanku provođenja mjera i aktivnosti u sustavu civilne zaštite“.

Uvidom u Odluku župana Zadarske županije o imenovanju načelnika, zamjenika i članova Stožera koja je donesena 2017. godine na prvom kolegiju župana dostupna na poveznici: https://www.zadarska-zupanija.hr/novosti/item/612-imenovani-clanovi-stozera-civilne-zastite vidljivo je kako su u sastavu Stožera redom načelnici upravnih odjela Županije ili predstavnici javnih i državnih ustanova, uključujući i načelnika Stožera ujedno dožupana. Bez obzira na blago je reći nesnalaženja načelnika Stožera, puno veće posljedice za našu županiju izaziva činjenica što u radu, te u donošenju odluka Stožera koje ih se itekako tiču ravnopravno ne sudjeluje ni jedan imenovani predstavnik privatnog sektora. Možda je to kod drugih nepogoda i izvanrednih situacija bilo i moguće zaobići, premda je i dalje nepravedno, ali u sadašnjoj situaciji kad se suočavamo ne samo sa zdravstvenim, već i dugotrajnim gospodarskim izazovima apsolutno je nužno tu nepravdu ispraviti i u rad Stožera uključiti predstavnike privatnika.

Što je važnije u ovom trenutku od uključivanja svih zdravih čimbenika društva, u koje apsolutno prije poprilično korumpiranog javnog sektora, podrazumijevamo predstavnike pravog, žilavog privatnog sektora, u zajedničko strateško traženje rješenja za opstanak našeg društva i njegova postavljanja na pravednije temelje?

Određena čak možemo reći panična rješenja i odluke koje se donose u posljednje vrijeme utemeljeno  možemo sumnjati kako su u određenom dijelu posljedica nesnalaženja državnih struktura da ponude odgovore na niz važnih društvenih pitanja prisutnih i prije Corone: neravnopravna raspodjela materijalnih sredstava gdje imamo ogroman broj osoba u siromaštvu ili realnom riziku od siromaštva, a koje dodatno pogoršava i zdravstveno stanje, istovremeno prijeteći kolaps zdravstvenog sustava sa dugovima, listama čekanja i manjkom zdravstvenog osoblja, migratorni pritisci, korupcija u javnim i državnim tijelima, nepovjerenje javnosti u odluke vlasti… da nabrojim samo neke koje se redovno pojavljuju u svim relevantnim izvješćima i istraživanjima našeg društva u cjelini. Naša županije nije iznimka već je jedna od najviše pogođenih takvim negativnostima.

Bez obzira na ove možda za vlast vjerojatno nedobrodošle kritike, ali izrečene u  nadi da će potaknuti pozitivne promjene i omogućiti bolju suradnju svih predstavnika društva, vjerujemo kako činjenica da ovaj prijedlog dolazi iz redova oporbe neće spriječiti za poteze i posljedice u našem društvu odgovorne vladajuće, da prvi put, u ovoj doista izvanrednoj situaciji prihvate prijedlog i suradnju koji može pridonijeti da se iz ovih okolnosti svi zajedno izvučemo sa što manjim zdravstvenim ali i gospodarskim posljedicama. 

O prijedlogu smo stoga obavijestili i zainteresiranu javnost, osobito predstavnike privatnog sektora koji su u ne malom broju zatražili naše djelovanje.

Prijedlog u ime Kluba podnosi vijećnica mr.sc.iur. Marjana Botić koja je dostupna za pojašnjenja, kontakte zainteresiranih i eventualne nadopune, odnosno ispravke ovog prijedloga sukladno mišljenjima nadležnih upravnih odjela Zadarske županije i Županijske skupštine Zadarske županije nakon nadamo se njegova prihvaćanja na ovoj sjednici Županijske skupštine.


Reci što misliš!