Politika

buran početak

Saborska oporba: Nedopustivo je da Vladin program dobijemo sat prije

Saborska oporba: Nedopustivo je da Vladin program dobijemo sat prije
Marko Lukunic/PIXSELL

Zahtjevima oporbenih klubova da im se odobri sat vremena stanke kako bi proučili program nove Vlade o kojemu trebaju raspravljati i glasovati, počela je sjednica Hrvatskog sabora u četvrtak.

Nakon što su gotovo svi oporbeni klubovi iskazali nezadovoljstvo što su program dobili niti sat prije početka rasprave, predsjednik Sabora Gordan Jandroković odobrio im je stanku od 15 minuta.

Objasnio je kako je program mogao doći najranije u srijedu navečer, s obzirom da je tek tada Sabor donio zakon koji omogućuje manji broj ministarstava i ministara koje će mandatar Andrej Plenković u četvrtak predstaviti zastupnicima i tražiti njihovo povjerenje.

Program je došao jutros, no zato postoji predstavljanje programa mandatara, moći ćete ga saslušati što ima za reći, odgovorio je Jandroković zastupnicima koji su prigovorili da im je program Vlade stigao kasno, jedva 40-ak minuta prije sjednice.

Vrkljan (DP): To nije dobra praksa, možda i ne sudjelujemo u daljnjoj raspravi 

Nije dobra praksa da oporba dobije program pola sata prije rasprave, kaže Milan Vrkljan (DPMŠ), i upozorava kako se može dogoditi da se oporba nakon stanke dogovori da uopće neće sudjelovati u daljnjoj raspravi.

Ovakvim postupkom oporbenjake gurate prema tome, upozorio je Vrkljan nakon što su zbog kasne dostave programa prigovorili klubovi SDP-a, Zeleno-lijevog bloka, Mosta, kluba SSSIP, Glas i Pametno te Hrvatskih suverenista.

Branko Bačić (HDZ) im je odgovorio da je taj program pobjednički program HDZ-a Sigurna Hrvatska koji je dopunjen s projektima i programima koalicijskih partnera.

Bačić (HDZ): Program smo u kampanji dnevno komunicirali, bilo je vremena s njime se upoznati

U predizbornoj kampanji komunicirali smo ga dnevno, građani su ga prepoznali, pa me čudi da se zastupnici čude tom programu koji je pobijedio na izborima. Bilo je vremena da se upoznaju s programom, a ovo doživljavam kao performans, a ne ozbiljnu pritužbu, rekao je Bačić.

Saborska sjednica na kojoj će mandatar Andrej Plenković predstaviti program i sastav svoje druge Vlade održava se uz epidemiološke mjere.

Zbog sprečavanja zaraze koronavirusom, i zastupnici i potencijalni članovi Vlade nose zaštitne maske, u Sabornici su raspoređeni tako da budu na propisanoj međusobnoj udaljenosti.


Reci što misliš!