Politika

gostovao u rtl danas

Frka-Petešić: Prepolovit ćemo broj lokalnih dužnosnika i funkcionalno spajati općine

Imena ministara i ministrica Andrej Plenković će u ponedjeljak prvo predstaviti stranačkim tijelima, a potom i javnosti. Zna se zasad da će ministarstava biti manje - njih 16, a nova Vlada imat će četiri potpredsjednika.

U RTL Danas gostovao je jedan od najbližih suradnika Andreja Plenkovića, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, koji je istaknuo da je ''brojka od 15, 16 ministarstava europski prosjek'' i da je ''ovo optimalan broj ministara''.

Plenković nije ni spominjao manje brojke, kazao je: ''Premijer nije spominjao brojku od 12 ministarstava, mislim da je to jako ambiciozno, to je negdje možda moguće. Premijer se odlučio za broj 16, ideja je funkcionalno spajanje ministarstava'', naglasio je.

Govoreći o spajanju pojedinih ministarstava, poput gospodarstva te energetike i zaštite okoliša, objasnio je: ''Ideja je funkcionalno spojiti ministarstva čije resore je ponekad teško arbitrirati i lakše je kad to radi jedan ministar, nego da se ide u mukotrpne pregovore i da premijer mora arbitirati''.

Kada je riječ o ministarstvima obrane i branitelja, kazao je da do spajanja nije došlo jer je riječ o priličmno različitim stvarima: ''Ministarstvo obrane ima danas sasvim drugu ulogu - modernizirati cijeli sustav obrane i domovinske sigurnosti, a i standard NATO-a je da tom resoru civil bude na čelu''. Također, odbacio je nekakav nagađanja da do spajanja nije došlo zbog ustupanja SDSS-u mjesta potpredsjednika u Vladi.

U ministarstvima radi oko 13.000 ljudi i brojke oko smanjivanja ili zadržavanja neće puno značiti. Ono na što se cilja je, istaknuo je Frka-Petešić da se ''među prvim mjerama prepolovi broj lokalnih dužnosnika, kojih ima oko 2.000, i to u vrlo skorom roku, te da se ide na funkcionalno spajanje općina, a sve će u čevrtak predstaviti Andrej Plenković u programu Vlade''.


Reci što misliš!