Događaji

u 55. godini

Umro je Carlos Ruiz Zafon, španjolski romanopisac

Umro je Carlos Ruiz Zafon, španjolski romanopisac

Poznati španjolski romanospisac Carlos Ruiz Zafon, nakon duge i teške bolesti preminuo je danas, 19. lipnja u 55. godini života

Carlos Ruiz Zafón rođen je 25. rujna 1964. u Barceloni. Pohađao je isusovačku školu Sarrià. Taj je gotički dvorac u njegovu rodnom gradu, s tornjevima i tajnim hodnicima, budio njegovu dječju maštu i želju za pripovijedanjem priča. Radio je u reklamnoj agenciji. Godine 1993., kao dvadesetdevetogodišnjak, za svoj je prvi roman Princ magle (1996.) primio književnu nagradu i ubrzo je objavio romane Ponoćna palača, Rujanska svjetla i Marina. Od 1994. živi u Los Angelesu, radi kao scenarist i piše za španjolske dnevne novine “El País” i “La Vanguardia”.

Godine 2002. u Španjolskoj je postao književnom senzacijom, a njegov roman Sjena vjetra, čija se radnja odvija u Barceloni 50-ih godina 20. stoljeća, proglašen je knjigom godine. Dosad je preveden na više od četrdeset jezika, te prodan u desecima milijuna primjeraka. Nastavak Sjene vjetra, roman Anđelova igra objavljen je na Svjetski dan knjige 23. travnja 2008., treći roman iz serijala o Groblju zaboravljenih knjiga Zatočenik Neba objavljen je u studenom 2011.


Reci što misliš!