Politika

nema popusta

Plenković: Rimac i drugi upleteni u aferu trebali bi biti isključeni iz HDZ-a

Plenković: Rimac i drugi upleteni u aferu trebali bi biti isključeni iz HDZ-a

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da bi Josipa Rimac i drugi članovi stranke upleteni u „aferu vjetroelektrane” trebali biti isključeni iz stranke.

„Da, bez ikakvih dilema. Iz ovoga što svi vi čitate bilo bi jako loše da netko tko radi za svoj račun, a ne za ono za što ima ulogu u Vladi. To je jednostavno nedopustivo”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a upitan za osobni stav misli li da bi Rimac i drugi zbog te afere trebali biti isključeni iz stranke.

Nema popusta

Predsjednik HDZ-a poručio je i kako je Predsjedništvo stranke najoštrije osudilo aferu vezanu uz bivšu državnu tajnicu Josipu Rimac te je zadužilo županijske organizacije da hitno pokrenu stegovne postupke protiv svih koji su involvirani u to.

„HDZ je privržena borbi protiv korupcije i ne želimo da ovakve situacije – neodgovorno ponašanje pojedinaca, na bilo koji način utječu na sliku stranke i među hrvatskim biračima”, kazao je.

Naglasio je kako svi članovi stranke koji su involvirani u tu aferu moraju odgovarati te tu „nema nikakvog popusta”. Poručio je i kako ti ljudi to nisu radili u ime HDZ-a, već za vlastiti profit.

Smatra kako HDZ zbog toga ne bi trebao biti kažnjen na predstojećim izborima jer su to akti pojedinaca, a nikakav plan neke organizacije.

Na novinarski upit potvrdio je kako je s bivšim ministrom obrane razgovarao o tome da bude nositelj liste u desetoj izbornoj jedinici ali, kako je rekao, Krstičević ovaj put neće ići na parlamentarne izbore.

Postignut dogovor s Marijanom Petir i Dariom Hrebakom

Potvrdio je i da je postignut dogovor s Marijanom Petir oko zajedničkog izlaska na parlamentarne izbore, kao i s predsjednikom HSLS-a Dariom Hrebakom.

Plenković je „krajnje bezobraznim, krajnje netočnim i vrlo neodgovornim” ocijenio kritike SDP-ovog Joška Klisovića o hrvatskom predsjedanju EU i iskoristivosti Eu fondova, podsjetivši kako je Klisović bio šef kabineta Kolindi Grabar-Kitarović dok je ona bila ministrica vanjskih poslova.

„Čovjek koji se nije uspio izabrati kao zastupnik u Europski parlament govori o tome tko i kako će koristiti europska sredstva slijedećih sedam godina. Klisović i Branko Grčić su se sjajnima pokazali u svom mandatu. Imali su, kada smo mi preuzeli odgovornost za Hrvatsku, samo devet posto ugovorenih sredstava i jedan jedini mali postotni bod isplaćenih sredstava”, poručio je.

Naglasio je i kako je naša zemlja danas na 94 posto ugovorenih, na 35 posto isplaćenih sredstava te na 33 posto verificiranih sredstava.

Očekujem da policija i DORH procesuiraju i korupciju vezanu uz SDP

Vezano uz aktivnosti „koruptivnog karaktera”, Plenković je rekao i kako očekuje da policija i DORH procesuiraju i one koji su vezani uz SDP i npr. provođenje javnih nabava za Europsku predstavnicu kulture u Rijeci. „Očekujem isti aršin i za one koji su vezani za SDP u Rijeci”, poručio je.

Na novinarski upit misli li da tu „nisu isti aršini”, odgovorio je kako ih ne vidi do sada niti nekakve spektakularne akcije. Poručio je i kako se tu ne radi ni o kakvim napadima na pravosuđe već su to samo očekivanja.

Plenković je najavio da će izborni program i strategiju za izbore usvojiti 8. lipnja, a liste će najvjerojatnije usvojiti 15. lipnja tj. pred krajnji rok za predaju uoči izbora.

Naglasio je i da su na Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću raspravili prijedlog Europske komisije po kojem bi Hrvatska imala na raspolaganju 10 milijardi eura za oporavak gospodarstva nakon korona krize, te još više od deset milijardi eura koje će ići iz redovitog sedmogodišnjeg proračuna EU.

„Hrvatska će od iduće godine na raspolaganju imati više od 20 milijardi eura za ekonomski oporavak i za ravnomjerni razvoj zemlje, investicije, očuvanje radnih mjesta i sl.”, istaknuo je.

Podsjetio je i da je kreditna rejting agencija Standard and Poor's potvrdila u petak kreditni rejting Hrvatske 'minus BBB' sa stabilnim izgledima, što je, kako je rekao, silno ohrabrujuća poruka.


Reci što misliš!