Politika

sabor rh

Jandroković: Odluka o raspuštanju Sabora moguće sljedeći tjedan

Jandroković: Odluka o raspuštanju Sabora moguće sljedeći tjedan
Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u srijedu kako odluka o raspuštanju Hrvatskog sabora još nije donesena, ali ne isključuje mogućnost da se to dogodi sljedećeg tjedna.

"Ta odluka još uvijek nije donešena, razgovaramo, razgovarat ćemo i s našim koalicijskim partnerima i nakon toga ćemo donijeti odluku. Donijet ćemo ju kad procijenimo da su epidemiološki uvjeti takvi da se izbori mogu održati. Brojke su sada dobre, sve se čini da je Hrvatska u ovome trenutku uspješno ovladala epidemijom i da se stvaraju uvjeti da imamo parlamentarne izbore", rekao je Jandroković za Dnevnik NoveTV.

Na pitanje je li moguće da se raspuštanje dogodi sljedećeg tjedna, potvrdno je odgovorio.

Odluka o raspuštanju Sabora vrlo skoro

"To je moguće, ali vam još uvijek to ne mogu točno reći jer nismo donijeli odluku", kazao je Jandroković i dodao da će se odluka donijeti "vrlo skoro".

Naglasio je da "ne žure s izborima" te da se i dalje nalazimo u ustavnim rokovima obnašanja vlasti.

"Ovo je izborna godina, hoće li ti izbori biti u srpnju, kolovozu ili rujnu, legitimna je svaka odluka. Međutim, u rujnu i na jesen čeka nas niz bitnih i važnih odluka i jako je bitno da nova Vlada ima obnovljeni demokratski legitimitet kako bi se mogla nositi s izazovima", naglasio je Jandroković.

Istaknuo je da stranke s kojima će možda koalirati nakon izbora moraju proći određene kriterije.

"Prvo je izborni rezultat, temeljem čega ćemo gledati s kime možemo surađivati, bliskost u svjetonazorima, te želja i volja i mogućnost da se preuzme odgovornost za upravljanjem Hrvatske", istaknuo je predsjednik Sabora.

Želim da Krstičević bude jedan od nositelja HDZ-ovih izbornih lista

Izrazio je želju da bivši ministar obrane Damir Krstičević bude jedan od nositelja izbornih lista HDZ-a na predstojećim izborima, a rekao je i kako je moguće da na listama budu i neki koji su bili protivnici predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću na prošlim unutarstranačkim izborima.

Jandroković je rekao i kako u ovome trenutku ne vidi mogućnost za suradnjom s Mostom.


Reci što misliš!