Politika

sabor rh

Dok traje epidemija koronavirusa, zastupnicima će se opravdati svi izostanci

Dok traje epidemija koronavirusa, zastupnicima će se opravdati svi izostanci
Patrik Macek/PIXSELL

Dok su na snazi izvanredne okolnosti zbog epidemije koronavirusa, saborskim zastupnicima opravdavat će se svi izostanci, odlučio je nadležni saborski Odbor za izbor i imenovanja, a odluka se primjenjuje dok su na snazi izvanredne okolnosti.

Zastupnici su do sada morali opravdati izostanak s plenarne sjednice, a ukoliko to ne bi učinili za svaki neopravdani dan oduzimalo bi im se po 150 kuna.

Izostanak bi im se opravdavao ako su bili bolesni, što im je morao potvrditi liječnik, ako su imali smrtni slučaj u obitelji, ako su morali ići na sud ili na skupove na koje su pozvani. Ista je praksa vrijedila i ako su sudjelovali na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

Izostanci su se pratili na mjesečnoj razini, no za ožujak je napravljen izuzetak, 'mjerilo se prvih 18 dana mjeseca, jer od 19. ožujka vrijede nova pravila.

Dakle od 1. do 18. ožujka s plenarne sjednice neopravdano je izostalo četvero zastupnika, svi HDZ-ovi, po jedan dan Stevo Culej, Marija Jelkovac i Milan Kujundžić, a četiri dana Lovro Kuščević kojemu će se oduzeti 600 kuna.

Zbog epidemije koronavirusa Sabor nije prekinuo rad, ali je od petka uveo stroge mjere zaštite, pa u sabornici na raspravama mogu biti najviše po dva predstavnika svakog od 14 zastupničkih klubova, dakle najviše 28 zastupnika, poštuje se propisana udaljenost i mjere dezinfekcije. 

Odlučeno je i da će se svakog radnog dana raspraviti najviše dvije točke.

Odbori će raditi telefonski ili mailom, njihovi tajnici odbora slat će članovima mišljenje zakonske tekstove iz njihove nadležnosti  kojima će primjedbe slati sms porukom ili mailom.

"Kada bi Sabor prestao zasjedati, država ne bi mogla funkcionirati s obzirom na izazove koje trenutačno imamo. Sabor je predstavničko tijelo i ima obveze koje drugi nemaju i stoga radimo pod posebnim uvjetima, poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 


Reci što misliš!