Politika

ususret izborima

Usvajanje sporazuma o Brexitu bit će prioritet nove Johnsonove vlade

Usvajanje sporazuma o Brexitu bit će prioritet nove Johnsonove vlade
Shutterstock, AP Images

Prvi prioritet Borisa Johnsona ako njegovi konzervativci dobiju većinu na izborima u prosincu bit će usvajanje sporazuma o razdruživanju od EU-a u britanskom parlamentu, rekao je u srijedu njegov glasnogovornik.

"Prvi prioritet konzervativne vlade odmah nakon izbora bit će usvajanje premijerova sporazuma", rekao je glasnogovornik.

Na pitanje može li Britanija ipak izići iz EU-a do kraja godine, kazao je da će to ovisiti o tome koliko će biti vremena za usvajanje zakona.

Britanski zastupnici glasali su u utorak da se izbori održe 12. prosinca kako bi riješili zastoj u vezi Brexita, nakon što su odbacili vladin prijedlog da po ubrzanoj proceduri od samo tri dana usvoje zakonski okvir za ratifikaciju sporazuma o razdruživanju od EU-a.

"Povedimo zemlju naprijed i ostvarimo prioritete naroda" kada je riječ o zdravstvu, unutarnjoj sigurnosti, troškovima života i okolišu, poručio je na Twitteru premijer Boris Johnson nakon što je parlament kasno u utorak podržao njegov prijedlog da se izbori održe 12. prosinca.

EU je na britanski zahtjev odgodio Brexit s 31. listopada za 31. siječnja.

Britanija je imala izbore u svibnju 2015. i lipnju 2017., a Izbori 2017. bili su katastrofalni za konzervativce, predvođene Theresom May, koji su tada izgubili većinu u parlamentu.

Zadnje ankete sugeriraju da bi konzervativci mogli dobiti najmanje 35 posto glasova.


Reci što misliš!