Politika

u fokusu

Vučetić: Ono što obilježava Zadar je tišina, šutnja, neometanost nasilja

Vučetić: Ono što obilježava Zadar je tišina, šutnja, neometanost nasilja
Patrik Macek/PIXSELL

Nezavisni zastupnik Marko Vučetić za hrvatsko društvo kaže da je "društvo koje diskriminira". Ističe kako Zadar u statističkim podacima ne odskače u odnosu na nasilje prema ženama, u nekim ga krajevima ima i više, ali Zadar ima svoje obilježje.

Saborski klubovi u srijedu su pohvalili dosadašnji, osmogodišnji rad pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić i suglasili se s Vladinim prijedlogom da ju se ponovno, na još osam godina, izabere na tu dužnost.

Ured pravobraniteljice postao je vidljiv, djelovao je na terenu, Ljubičić je pokazala stručnost i proaktivno djelovanje, ocijenile su predstavnice vladajućih klubova HDZ-a i SDSS-a Željka Josić i Dragana Jeckov.

Posebno je dobro što se pažnja posvećuje ženama s ruralnog područja, ženama s invaliditetom, rekla je Josić.

Kroz osam godina Ljubičić je javno upozoravala na pojave diskriminacije, organizirala je edukacije, njen ured, sa samo 10 zaposlenih, najmanji je pravobraniteljski ured, dodala je Jeckov.

Reizbor Ljubičić podržava i oporbeni Klub HSU-a, nezavisnih zastupnika i SNAG-e, čiji Marko Vučetić za hrvatsko društvo kaže da je "društvo koje diskriminira".

Napomenuo je kako dolazi sa zadarskog područja koje je posljednjih dana bilo u fokusu javnosti zbog silovanja maloljetnice, te istaknuo kako Zadar u statističkim podacima ne odskače u odnosu na nasilje prema ženama, u nekim ga krajevima ima i više, ali Zadar ima svoje obilježje.

"Ono što obilježava Zadar je tišina, šutnja, neometanost nasilja", kazao je zastupnik.

Raspravu o reizboru Ljubičić, Davor Bernardić (SDP) iskoristio je kako bi se osvrnuo na status žena u Hrvatskoj, a one su, kaže, iz godine u godinu u sve neravnopravnijem položaju. Nikada više ugrožene nego danas, neravnopravne su na poslu, javnom životu, kod svoje kuće..., rekao je Bernardić ističući kako su izložene i nasilju na rodnoj osnovi. 

Njihova bol i vapaj ne smiju ostati unutar četiri zida, rekao je i upozorio da je lani od bliskih osoba ubijeno čak 18 žena.

​​

Reci što misliš!