Politika

Blaženka Divjak: Nisam karijerno vezana za politiku

Blaženka Divjak: Nisam karijerno vezana za politiku
Patrik Maček/PIXSELL

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak uoči sjednice Vlade da nije karijerno vezana za politiku, da je povećanje plaća učiteljima dio reformskih procesa te da je u Vladu došla jer je plan reforme u obrazovanju i znanosti od početka bio vrlo jasan.

Prvog dana štrajka u osnovnim i srednjim školama Divjak je, na pitanje je li današnja sjednica Vlade njena posljednja, ustvrdila da je njezina zadaća provođenje reformi u sustavu odgoja i znanosti, a povećanje plaća učiteljima i nastavnicima dio je reformskih procesa.

Divjak i HNS će razgovarati s Plenkovićem

"Ja sam osobno u tome uvijek imala podršku HNS-a. Oko toga sam ozbiljna i očito je da je HNS oko toga ozbiljan", izjavila je.

U vezi svoje pozicije u Vladi, ustvrdila je kako ona nije karijerno vezana za politiku, već se prihvatila zahtjevnog resora i zadaće.

Ustvrdila je da je u Vladu došla zato jer je od početka bio vrlo jasan plan reformi u sustavu obrazovanja i znanosti. "To je moja zadaća, u trenutku kada ne mogu raditi na tome, onda je pitanje što mogu raditi", rekla je.

Najavila je kako će o svemu razgovarati s premijerom Andrejem Plenkovićem, kao što će to učiniti i HNS. "To je vrlo ozbiljna tema i na toj se temi ne može solirati", kazala je.

"Molim učenike i roditelje za strpljenje i razumijevanje. Moramo poštivati pravo na štrajk, ali i brinuti o sigurnosti učenika. Vrata škola trebaju biti otvorena, a ravnatelji moraju s roditeljima i učiteljima organizirati da učenici budu na sigurnom kada se štrajka", poručila je Divjak.

Kritike zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je nekoliko puta zatražio njezinu ostavku, Divjak nije komentirala, rekavši da je teško komentirati kritike onoga koji malo poznaje sustav obrazovanja. "Dobro je da je prepoznao da učiteljima i nastavnicima treba povećati plaće", rekla je.

Štromar: Reforma je u školama, na redu su učitelji

Ministar graditeljstva i pomorskog uređenja Predrag Štromar novinarima je kratko komentirao izjavu glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića da je HDZ spreman na razgovore s HNS-om i na sve moguće scenarije.

"Reforma je u školama, na redu su učitelji", kazao je Štromar.

Upitan znači li to da HNS izlazi iz koalicije jer novca za povećanja plaća u školama nema, Štromar je izjavio da su stranačka tijela HNS-a donijela neke konkretne odluke kojih će se stranka držati.


Reci što misliš!