Politika

crodemoskop

Predsjednički kandidati: Čija popularnost raste, a čija pada?

Predsjednički kandidati: Čija popularnost raste, a čija pada?
Davor Javorovic/PIXSELL/Luka Stanzl/PIXSELL/Miranda Cikotic/PIXSELL

Predsjednički su izbori potkraj godine, neslužbene kandidature već se ozbiljno redaju, a da želi u reizbor, prošlog je tjedna, očekivano, objavila i aktualna predsjednica. I dalje je prvi izbor, no nakon objave kandidature bilježi blagi pad rejtinga, s tim da su se podaci počeli prikupljati baš dan prije objave kandidature i nastavili iduća tri dana.

Da se predsjednički izbori održavaju sada, Kolindu Grabar-Kitarović zaokružilo bi najviše ispitanika, njih 29,8 posto (30,2 posto u rujnu), što je pola postotnog boda manje nego prošlog mjeseca. Istodobno, prednost u odnosu na Zorana Milanovića se smanjuje jer on bilježi blagi rast. Bira ga 25,6 posto ispitanika (u rujnu 25,5 posto), pokazuje novi CRO Demoskop RTL-a. 

No ne zaostaje puno ni Miroslav Škoro. Iako je zaustavio rast, na visokih je 19,1 posto (19,2 posto u rujnu). Mislav Kolakušić, koji se oglašava isključivo na društvenim mrežama, dodatno se udaljio. Tako u listopadu bilježi znatniji pad za tri postotna boda u odnosu na rujan. Sada ga bira 6,4 posto ispitanika (9,3 posto u rujnu).

Gledano po biračkom tijelu 80-ak posto HDZ-ovaca je očekivano za Grabar-Kitarović, ali i dalje ih 15-ak posto bira Škoru. No, aktualna predsjednica ima i 20-ak posto Mostovih birača. Unatoč tome što je ta stranka službeno podržala Škoru, manje od polovine njihovih birača namjerava za njega glasovati. I Milanović dijeli SDP-ovce, iako ih više od 70 posto bira njega, dio glasova ide i njegovim glavnim protukandidatima.

Od ostalih, na petom je mjestu Dejan Kovač kojeg podupire HSLS. Njega bira 3,3 posto birača (2,6 posto u rujnu). Dario Juričan koji je promijenio ime u Milan Bandić ima manje od 2 posto (1,9 posto) glasova, jednako kao i Dalija Orešković. Bivšeg člana Živog zida Ivana Pernara bira još manje ispitanika – 1,6 posto (u rujnu 2 posto).

Bivši Mostov ministar i zastupnik Vlaho Orepić je na 1 posto (u rujnu 1,5 posto), a ispod toga su nezavisni Ante Simonić (0,7 posto) i Katarina Peović (0,6 posto) iz Radničke fronte. Ostalih je 2 posto, a unatoč gužvi među potencijalnim kandidatima ima i neodlučnih, točnije 6,2 posto.

Drugi krug Grabar-Kitarović i Milanović

Više je kombinacija moguće u drugom krugu, u koji prema podacima ide aktualna predsjednica. Ako očekuje pobjedu, bit će tijesno jer su i Milanović, ali i Škoro zahtjevni protukandidati. Ipak, tijesnija bi se borba vodila između Grabar-Kitarović i Škore. 

Da se u drugom krugu sučele aktualna predsjednica, koju i u drugom mandatu podržava HDZ, i bivši premijer, kojeg podržava SDP, pobijedila bi, iako labavo, Kolinda Grabar-Kitarović. Nju bi zaokružilo 50,8 posto ispitanika (52,7 posto u rujnu), a Milanovića 44,9 posto (42,8 posto u rujnu). Ova pobjeda je u rujnu bila uvjerljivija, no aktualna je predsjednica izgubila dva postotna boda koja je dobio Milanović.

Birači Miroslava Škore, očekivano, u drugom krugu češće biraju Grabar-Kitarović - gotovo 70 posto, ali 30 posto ih bira Milanovića koji uzima i više birača Mislava Kolakušića. Neodlučnih je 4,3 posto.

Drugi krug s dva desna kandidata

U slučaju da u drugi krug uđu dva desna kandidata, utrka je još napetija. 48,4 posto bira Kolindu Grabar-Kitarović (u odnosu na rujanskih 51,3 posto), a Miroslava Škoru 42,3 posto (u rujnu 41,4 posto). Neodlučnih je dvostruko više nego u prethodnom srazu - čak 9,2 posto, što znači da bi oni odlučili pobjednika.

I SDP-ovci i Milanovićevi birači ovdje gotovo dvostruko češće biraju Miroslava Škoru, baš kao i birači Mislava Kolakušića. Više od 80 posto HDZ-ovaca je za stranačku kandidatkinju, ali 16 posto bira Škoru.

Škoro i Milanović u drugom krugu

A ako do drugog kruga ne dođe aktualna predsjednica već Milanović i Škoro, takav sraz će također biti napet, a u njemu bolje stoji Miroslav Škoro.

Između bivšega HDZ-ovca i bivšega SDP-ova premijera ispitanici češće biraju ovog prvog. Miroslava Škoru bira 49,8 posto ispitanika (49,7 posto u rujnu), a Zorana Milanovića 45,8 posto (45,1 posto iz rujna). Smanjio se broj neodlučnih, sada ih je 4,4 posto, pa i jedan i drugi bilježe rast, nešto veći Milanović.

Njemu bi potporu dalo 20 posto birača Grabar-Kitarović iz prvog kruga, no većina bi ipak zaokružila Škoru. Škoro bi dobio i više Kolakušićevih birača, iako su birači bivšega suca podijeljeni. Most je češće uz Škoru, ali 35 posto njihovih birača ipak bira Milanovića.

Prema rezultatima prvog istraživanja, otkada je i aktualna predsjednica objavila kandidaturu i time ušla u ring s glavnim izazivačima, jasno je da komotnu situaciju nema nitko, i da su gotovo sve varijante drugog kruga moguće. Službena kampanja najvjerojatnije neće biti duga, ali ona neslužbena je počela.

Prema rezultatima je jasno da je aktualnoj predsjednici jednako teško, možda i teže, zadržati nego pridobiti birače. Idućih mjeseci ona će u svakoj situaciji biti i predsjednica i kandidatkinja iako su i na ovaj rejting utjecale i njezine predsjedničke dužnosti, poput službenog putovanja u SAD na kojem si je dala oduška i zapjevala. I ona i ostali trošit će i glasnice i cipele, a na kraju će presuditi glasovi građana.

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 1. listopada do 4. listopada 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske. Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

​​

Reci što misliš!