Politika

u fokusu

Bedeković: Paket mjera za podizanje kvalitete sustava socijalne skrbi

Bedeković: Paket mjera za podizanje kvalitete sustava socijalne skrbi
Davor Javorović/PIXSELL

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković u ponedjeljak je, ispred ulaza u Centar za socijalnu skrb Đakovo gdje su početkom srpnja ubijeni socijalna radnica i pravnik te ustanove, izjavila kako je njeno ministarstvo osmislilo paket mjera za podizanje kvalitete funkcionalnosti sustava.

Ministrica je u izjavi novinarima istaknula pet mjera iz tog paketa, u prvom redu uvođenje fizičke i tehničke zaštite u sve centre i podružnice, a kao drugu mjeru navela je dodjeljivanje statusa službene osobe za sve socijalne radnike i stručne radnike u sustavu socijalne skrbi.

Treća mjera je stručno usavršavanje socijalnih i ostalih radnika u sustavu kako bi se prevenirale rizične situacije, potom omogućavanje zaštite za vrijeme izlaska na teren kada socijalni radnici svoje poslove obavljaju izvan centara, dok je peta mjera jačanje međuresorne suradnje.

Proširenje ovlasti zaštitara

Bedeković je napomenula kako je Ministarstvo izdalo upute ravnateljima svih centara i voditeljima podružnica o uvođenju fizičke i tehničke zaštite u centre te proširenju ovlasti zaštitara s rokom provedbe do 30. rujna.

 Istaknula je kako su dosad gotovo svi centri uveli najmanje jedan od oblika te zaštite - prolazni ili ručni detektor metala te zaštitara. "Tek u manjem dijelu naših ustanova još se privodi kraju proces javne nabave i od njihovih ravnatelja očekuje se da taj posao privedu kraju što je moguće prije", rekla je ministrica.

Podsjetila je kako su u tijeku izmjene Kaznenog zakona kojima se svim socijalnim radnicima i stručnim osobama u sustavu dodjeljuje status službene osobe, a čime se svaki napad na tog radnika tretira kao kazneno djelo. Očekuje da će taj status zaživjeti s prvim danom iduće godine.

Međuresornom suradnjom do brže reakcije u kriznim situacijama 

Bedeković je naglasila važnost međuresorne suradnje, kako bi se zajedničkim djelovanjem omogućilo što brže reagiranje u kriznim situacijama, a kao primjer je navela događaje u centrima u Belom Manastiru i Rijeci gdje su prijetnje socijalnim radnicima u vrlo kratkom roku procesuirane i sankcionirane. 

Ravnateljica đakovačkog Centra za socijalnu skrb Dubravka Petrović podržala je sve spomenute mjere, istaknuvši da su krajem kolovoza već ugrađena metal-detektorska vrata, a još prije nabavljen je i ručni detektor.

 "Sve naše stranke, korisnici, sada drugačije dolaze u Centar. Moraju zastati na ulazu, pokazati sve svoje stvari, a time su djelatnici sigurniji. Razmišljamo još o nekim mjerama što ćemo usuglasiti s Ministarstvom. Zadovoljni smo dobivanjem statusa službene osobe, jer nećemo morati sami pokretati tužbe nego će se pokretati po službenoj dužnosti ukoliko netko bude nasilan, prijetio nam", rekla je Petrović.


Reci što misliš!