Politika

političke napetosti

MVEP: Dačićevo izvrtanje povijesti i negiranje činjenica otežava istinsku pomirbu

MVEP: Dačićevo izvrtanje povijesti i negiranje činjenica otežava istinsku pomirbu
Srdjan Ilic/PIXSELL

Nakon što je srbijanski inoministar Ivica Dačić oštro reagirao na riječi premijera Andreja Plenkovića na primanju SNV-a na povodom pravoslavnog Božića, stigle su osude iz našeg MVEP-a.

Podsjetimo, Dačić je Plenkovićev govor o mirnoj reintegraciji nazvao bestidnim. 

"Zamislite kakva je to bestidnost da na proslavi Božića, među ono malo Srba što ih je ostalo u Hrvatskoj, izgovorite da je Tuđmanova najvrednija ostavština reintegracija Srba. Samo ne znam misli li Plenković pritom i na onih 220.000 naših nesretnika iz 'Oluje'", izjavio je Dačić Večernjim novostima.

"Izjavom prvog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Republike Srbije Ivice Dačića, koji na krajnje neprihvatljiv način proziva predsjednika hrvatske Vlade radi izjave o mirnoj reintegraciji i procesu pomirbe, nastavljaju se zlonamjerne, tendenciozne i potpuno neutemeljene izjave srbijanskih dužnosnika o Hrvatskoj, koje najoštrije osuđujemo. 

Na primanju Srpskog narodnog vijeća u prigodi pravoslavnog Božića u Zagrebu, predsjednik Vlade Andrej Plenković je kazao da bez istine i suočavanja s prošlošću nema pomirbe, ni izgradnje zajedničke budućnosti. Još jednom je naglasio da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština predsjednika dr. Franje Tuđmana, jer su time spriječene brojne nove žrtve. Stoga zamjena teza ministra Dačića pokazuje da se Srbija nažalost još uvijek nije spremna suočiti s vlastitom prošlošću, budući da je upravo režim srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića odgovoran za povratak etničkog čišćenja i genocida u Europi nakon Drugog svjetskog rata, što je jasno utvrđeno pred mjerodavnim međunarodnim forumima i sudovima. 

Onima, koji poput ministra Dačića, nekadašnjeg suradnika Slobodana Miloševića i glasnogovornika njegove stranke, još uvijek ne žele prihvatiti tu istinu, preostaju samo pokušaji izvrtanja povijesti i negiranja činjenica, čime otežavaju istinsku pomirbu. 

Vojno-redarstvenom akcijom „Oluja“ oslobođen je veći dio okupiranog hrvatskog teritorija, što je okončalo agresiju na Hrvatsku te su stvoreni preduvjeti za mirnu reintegraciju okupiranih dijelova hrvatskog Podunavlja. Negiranjem toga, Ivica Dačić dovodi u pitanje uspješni proces mirne reintegracije kao međunarodnog sustava utjelovljenog u UN-u, koji je temelj za izgradnju suživota i pomirbe. 

U godinama nakon rata, velik broj hrvatskih Srba odlučio se na povratak, a hrvatska država je uložila golema sredstva da bi to omogućila. Srbija mora poduzeti odlučnije mjere i korake u suočavanju sa svojom prošlošću i ulogom u agresiji na Hrvatsku i susjedne države. 

Odlučno suočavanje s prošlošću i konstruktivan pristup temeljen na istini i pravdi jedini je pravi put izgradnji dobrosusjedskih odnosa i istinskom pomirenju za što Hrvatska još od 1996. pruža ruku suradnje", priopćili su iz MVEP-a.


Reci što misliš!