Politika

Prepričao zapisnik

Šeks: "Identificirati, locirati i transferirati" je Sanaderova rečenica

Šeks:

Tvrdi kako na toj sjednici održanoj 4. veljače 2005. godine, kojom je predsjedavao Ivo Sanader u dogovoru sa predsjednikom Mesićem, nije sudjelovao u raspravi

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks krenuo je u borbu za "bolju prošlost". Tako danas tvrdi da nije njegova ideja popularna izjava koju je izrekao 2005. godine u kojoj je rekao da generala Antu Gotovinu treba "identificirati, locirati i transferirati".

Šeks danas kaže kako je samo prenio izvještaj Vijeća nacionalne sigurnosti na kojoj su dvojica predsjednika, Stipe Mesić i Ivo Sanader, zapečatili sudbinu generala Gotovine. "Želim kazati što je istina, ne optužujem ni Mesića ni Sanadera, samo ukazujem da je na njihov prijedlog Vijeće nacionalne sigurnosti donijelo zaključak da se aktiviraju sve aktivnosti prema lociranju, uhićenju i predaji Haagu generala Gotovine. Nije mi svejedno što je jedan dio hrvatske javnosti uvjeren da sam ja autor toga plana", kazao je Šeks te dodao kako reagira zbog povijesne istine, a posebno zato što tome povjerovale tisuće ljudi koje su ga simpatizirale i cijenile, piše Večernji list.

Objasnio je da ga muči zato što je baš on izrekao tu povijesnu rečenicu te dodao da je na jednoj "rutinskoj konferenciji" za novinare na pitanje o pregovorima i suradnji s Haškim sudom "jasno prepričao sadržaj zapisnika Vijeća za nacionalnu sigurnost". Tvrdi kako na toj sjednici održanoj 4. veljače 2005. godine, kojom je predsjedavao Ivo Sanader u dogovoru sa predsjednikom Mesićem, nije sudjelovao u raspravi.

Kaže da je na sjednici poznatu frazu izrekao Ivo Sanader. "Naveo je, citiram: 'Stoga je u ovom trenutku ključna zadaća, koja stoji ispred MUP-a, sigurnosnih službi i svih ostalih mjerodavnih tijela Republike Hrvatske - locirati, uhititi i izručiti umirovljenog generala Gotovinu u Haag'", kaže Šeks te poznatu rečenicu stavlja Sanaderu u usta. Otkrio je i da su na prijedlog Mesića i Sanadera usvojeni zaključci među kojima i onaj da "sva mjerodavna tijela moraju maksimalno intenzivirati i operacionalizirati aktivnosti glede lociranja, uhićenja i izručenja generala Gotovine".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.