Politika

Njegov posjet otvara put posjetu američkog predsjednika Baracka Obame

Hirošima: John Kerry se neće ispričati u ime Sjedinjenih Država

Hirošima: John Kerry se neće ispričati u ime Sjedinjenih Država

"Ako me pitate je li se državni tajnik došao u Hirošimu ispričati, odgovor je ne", odgovorio je visoki dužnosnik State Departmenta

Američki državni tajnik John Kerry, koji će u ponedjeljak posjetiti Memorijal za mir u Hirošimi, neće se ispričati u ime Sjedinjenih Država za atomsku bombu bačenu na taj grad 1945. rekao je u nedjelju navečer jedan američki diplomat.

 

"Ako me pitate je li se državni tajnik došao u Hirošimu ispričati, odgovor je ne", odgovorio je taj visoki dužnosnik State Departmenta na pitanje nekolicine novinara.

"Ali ukoliko me pitate je li državni tajnik, kao i svi Amerikanci i Japanci, tužan zbog tragedija koje su doživjeli brojni naši državljani, odgovor je da", dodao je diplomat.

John Kerry je stigao u subotu u Hirošimu u sklopu dvodnevnog skupa sedam industrijski najrazvijenih zemalja svijeta (G7), posvećena terorizmu, nuklearnom razoružanju i pomorskoj sigurnosti. Kerryjev posjet je bez presedana za jednog šefa američke diplomacije.

Njegov posjet otvara put posjetu američkog predsjednika Baracka Obame prigodom Summita šefova država i vlada krajem svibnja.

Šestog kolovoza 1945. američki bombarder Enola Gay je ispustio atomsku bombu na Hirošimu, koja je izravno ili od posljedica zračenja i opekotina ubila 140.000 osoba, što je čin za koji se Sjedinjene Države nisu nikada ispričale. Tri dana kasnije Nagasaki je zadesila jednaka sudbina, tamo je poginulo 74.000 ljudi.

Napadi na ta dva grada ubrzali su kapitulaciju Japana i završetak Drugog svjetskog rata, 15. kolovoza 1945.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.