Politika

Kalmeta bi trebao svjedočiti na idućem ročištu

Božidar Kalmeta i Bianca Matković nisu došli svjedočiti u slučaju Fimi medija

Božidar Kalmeta i Bianca Matković nisu došli svjedočiti u slučaju Fimi medija

Bivši visoki HDZ-ovi dužnosnici Božidar Kalmeta i Bianca Matković nisu se u utorak pojavili na sudu gdje su trebali svjedočiti na ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i ostalima zbog izvlačenja višemilijunskih iznosa iz državnih ustanova i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media.

Predstojnica ureda bivšeg premijera Sanadera Bianca Matković i bivši ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta nedolazak su opravdali službenim putovanjem.

Kalmeta bi trebao svjedočiti na idućem ročištu, zakazanom za 5. srpnja, kada bi svoj svjedočki iskaz trebao dati i nekadašnji ministar kulture Božo Biškupić.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković izjavila je novinarima da ne može procijeniti koliko će ponovljeno suđenje potrajati, posebice nakon što je okrivljena Branka Pavošević 'dobila' novog odvjetnika koji se tek treba upoznati sa spisom, dok je jedan od okrivljenika ostao bez odvjetnika.

HDZ-ov branitelj Vladimir Terešak očekuje pak da će se 'pravi ritam suđenja' uspostaviti tek najesen i da će suđenje trajati najmanje godinu, ne računajući čekanje pravomoćne presude.

Odvjetnik Ivo Farčić, koji brani vlasnicu Fimi medije Nevenku Jurak, smatra da će vrijeme trajanja ponovljenog suđenja ovisiti o dinamici suda, ali i o novom branitelju Branke Pavošević.

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Sanader, te Mladen Barišić, Ratko Maček, Branka Pavošević, Nevenka Jurak, HDZ i Fimi medija odbacili su na početku ponovljenog suđenja krivnju za izvlačenje preko 70 milijuna kuna iz državnih ustanova i tvrtki.

Suđenje je krenulo iz početka pred izmijenjenim vijećem zagrebačkog Županijskog suda pošto je Vrhovni sud lani srušio nepravomoćnu presudu kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.