Zadar vs. studenti

Loša kuhinja

Puno puta ste u mojim kolumnama čitali kritike reforme visokog školstva, popularne Bolonje, ili verzije uvedene kod nas, Balkanje. Pisao sam kako se reforma provodila navrat-nanos, kako se ne zna tko pije, a tko plaća te kako je jedna od odlika naše Bolonje sistem PĆBKP (problemima ćemo se baviti kada se pojave). E pa, sve to će biti mačji kašalj u usporedbi sa događajima koji bi se mogli dogoditi u lipnju i rujnu.

Naime, tada bi sadašnja treća godina «bolonjaca» trebala završiti dodiplomski (prvostupnički) studij i upisati diplomski (magistarski studij). Već su mi pred očima slike uplakanih studentica i ponekog studenta, jaja kako lete na zgradu rektorata, prosvjeda i ljutih roditelja koji zovu profesore. Zašto apokaliptična predviđanja pitate? Krenimo redom.

Svakom sveučilišnom odjelu je dana široka autonomija po pitanju uvjeta po kojima će studenti završavati dodiplomski i upisivati diplomski studij. To samo po sebi nije negativno, ali ipak je sve to trebalo na neki način koordinirati. Na primjer, prelaženje sa dvopredmetnih na jedno predmetne studije će biti pravi gordijski čvor. Neki odjeli su za kraj studija odlučili studente testirati završnim ispitom, neki sa svojevrsnim diplomskim radom, a neki sa oboje. Ako ste jedan od nesretnika čiji su si odjeli dali oduška, ne ginu vam sijede vlasi. Ako ste uz to student odjela koji traži 180 ECTS bodova za upis diplomskog, a većina traži, moja sućut.

ECTS bodovi stvaraju jedan sasvim drugi problem. Dakle, neki od vas nisu bili baš uzorni studenti i na prvoj i drugoj godini niste skupili sve bodove koji su vam bili potrebni za upis slijedeće godine. Sram vas bilo. Nešto bodova vam je falilo, no odjel vam je izašao u susret i ipak vam dopustio upis. Vi ste zahvaljivali pročelniku, zvali ekipu na feštu u Cite i radosno javljali roditeljima kako ste dali godinu. Vjerujem da nitko od vas nije imao pojma da će vam za nastavak studija biti potrebno 180 bodova, zar ne? To je ogromna brojka, neki od studenata će morati ove godine sakupiti duplo veći broj bodova nego dosad. Mission impossible.

Koliko je zapravo vas znalo kakvi će biti uvjeti upisa na diplomske studije? Moje je mišljenje jako malo. Dapače, najveći broj profesora tada nije znao kako će to izgledati. O tome se raspravljalo na vijećima i na Senatu i uglavnom se išlo sa sistemom PĆBKP. I sad su se mnogi našli na čudu.

Studentima koji su kao prva generacija bolonjaca upisivali studij trebalo je na prvom predavanju utuviti u glave što će se od njih očekivati ovog lipnja i rujna. Što će moći, što neće, koliki će im prosjek trebati i koliko bodova. Bilo je odjela koji su to i napravili i studentima sa tih odjela kojima su informacije ušle na jedno, a izašle na drugo uho nitko osim njih samih neće biti kriv ako budu imali problema.

Vidi vraga, reći će neki od vas, ako je to stvarno tako pa najbolje da se ja prebacim npr. u Zagreb. Ipak je jedna od osnovnih zadataka Bolonje mobilnost studenata. Neće ići. Jedan dio srodnih odjela i smjerova sa zagrebačkog sveučilišta je odlučio da neće priznati diplome naših studenata i da će oni morati polagati dodatne ispite. Zbrojite to sa navalom zagrebačkih prvostupnika i rezultat se čini negativnim, zar ne?

Ali ne očajavajte. Ako ne uspijete upisati diplomski studij, možete se pokušati zaposliti. Sa zvanjem prvostupnika. Jel se to neko nasmijao? Dakle, ako želite raditi u struci, stanite u red sa ljudima koji su završili po starom sistemu i ne mogu naći posao.

Ali, da vidimo za što ste kvalificirani. Prvostupnici sociologije mogu biti profesionalni anketari, prvostupnici povijesti vrhunski turistički vodiči, a prvostupnici stranih jezika mogu raditi, pazite sad, kao asistenti u nastavi po osnovnim i srednjim školama. Što mogu biti diplomanti trogodišnjeg studija arheologije? Ne znam, možda kopači kanala s diplomom. No i to je bolje nego biti prvostupnik pedagogije, oni će biti kvalificirani za apsolutno ništa.


Znate kako se kaže, previše kuhara, loša popara. Ministarstvo je prije tri godine trebalo biti šef kuhinje i dati jasne smjernice ostatku kuhinje. To nije bilo tako i bolonjeze koje su drugi skuhali vi ćete morati pokusati, a pašta neće biti baš al dente. Raspisao sam se. Ova tema je poput Pandorine kutije, jednom kad se otvori crna predviđanja samo kuljaju iz nje. Sad ću tu stati i napraviti bilješke za još par tekstova, jer zna se dogoditi da mi nestane inspiracije, no sa ovakvim materijalom to je nemoguće.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest