Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Gasoline Rainbow: S prijateljima i na sam kraj svijeta

Gasoline Rainbow: S prijateljima i na sam kraj svijeta

Svaka generacija, uključujući i moju, imala je svoje probleme, konstantno je trpjela nerazumijevanje starijih i okoline i osjećala se neugodno u vlastitoj koži, izopćeno u vlastitom domu, no promatrajući današnju mladež, mogu samo ustanoviti kako smo mi super ispali.

Po stranu sad moderni stresovi uzrokovani inflacijom, buktećim ratovima i/ili efektima globalnog zatopljenja, bilo je toga i u moje vrijeme, štoviše, rat je tada bila naša svakodnevica. Osobno me više brine opća nezainteresiranost današnje mladeži, tupilo i zarazni sindrom 'krda'. 

Još bi nekako i pregrmio da se ponašaju poput gomile zombificiranih kreatura koje zatupljeno koračaju gradskim ulicama bez ikakve svrhe ili cilja, no umjesto toga dobar dio spomenutog krda poput najvećih neandertalaca bahato teroriziraju okolinu svojim, točnije, maminim i tatinim, motoriziranim strojevima i bezumljem. Iz zvučnika takvih nabrijanih 'pila' na sav glas trešte nesnosne cajke i slična sranja dok iza njihovih volana proviruju kockaste obrijane glavurde iz kojih isijava tupilo.

Gasoline Rainbow (2023)

Režija: Bill Ross IV, Turner Ross

Uloge: Tony Aburto, Micah Bunch, Nichole Dukes, Nathaly Garcia, Makai Garza, Ashley Brooke Allen, Chuck Anderson, Jessica Anderson, A. Ashley, Jesy Rae Buhl, Zakk Campbell…

Žanr: Drama

Trajanje: 110 min.

Drugi, oni malo manje financijski 'sretni', ali podjednako tupavi, pak jurcaju kolnicima i pločnicima na debilnim romobilima s bežičnim slušalicama uguranim u uši do samih bubnjića i ne osvrću se ni na nikog i ni na što, oni su buntovni i krajnje nadrkani, uopće ne znajući zašto.  

Uz takvu zbilju gledati film o našim pripadnicima Z generacije bilo bi krajnje depresivno iskustvo za bilo kojeg gledatelja, ali moja preporuka se srećom bavi njihovim vršnjacima s druge strane oceana. Braća Ross kroz svoj najnoviji film ne kriju činjenicu da su mladi 'Ameri' podjednako, ako ne i sje*aniji od naših, ali negativu zamjenjuju optimizmom i nadom u bolju budućnost.

Petero prijatelja, Tony, Micah, Nichole, Nathaly i Makai, odluči se na posljednju zajedničku avanturu prije negoli zauvijek zakorače u svijet odraslih. Njihov plan je otputovati iz rodnog gradića u Oregonu do 800 km udaljene plaže na pacifičkoj obali gdje se održava famozni 'party za kraj svijeta'. Kroz svoje putovanje Amerikom, grupica prijatelja upoznaje hrpu novih ljudi, osobenjaka koji žive na margini društva, sebi slične. I prije negoli stignu do svojeg cilja, famoznog partyja, naši junaci pronađu ono što su tražili…

Za sve one koji nisu čuli za njih, braća Ross su hvaljeni indie autori međunarodno priznatih i nagrađivanih dokumentaraca koji tematski nerijetko ulaze u samo srce Amerike, tražeći malog čovjeka i osluškujući njegove probleme. Nečem sličnom svjedočimo i u njihovom posljednjem filmu ''Gasoline Rainbow'' gdje na sebi svojstven način brišu nevidljivu granicu između zbilje i fikcije, pravih osjećaja i glume. Njihovi glavni protagonisti na neki način glume sami sebe, odnosno, svoje varijante, a njihov put ka emocionalnom odrastanju pratimo poput nečijeg 'kućnog videa', snimke koju su napravili usput, onako za uspomenu.

Takav pristup će vjerujem mnoge odvratiti jer će na prvi tren pomisliti kako gube vrijeme na gledanje amaterskog izd**avanja snimljeno treskavom kamerom u kojem pogubljena mularija baljezga gluposti dok im iz ruke u ruku poput štafete svako malo prolaze jointovi. Nešto slično sam i sam pomislio, no nekako sam slutio da će me ta atmosfera lagano obuzeti i kako će mi autori polako, ali strpljivo otkriti širu sliku. Tako je i bilo. Isprva vjerujemo kako ovi klinci bježe isključivo od dosade svojeg učmalog gradića (Willey je inače čista fikcija) i ne znamo suviše o njima izuzev činjenice da ih odmalena veže čvrsto prijateljstvo.     

Putujući 'zaboravljenom' Amerikom, oni se susreću sa svakojakim avanturistima, beskućnicima i društvenim izopćenicima, a otkrivajući njihove priče, nama kao gledateljima, paralelno otkrivaju i svoje. Život im nije bio lak i oni jednostavno pokušavaju pronaći svoju ulogu u kaosu koji ih okružuje. Umjesto klasičnog posrtanja i prihvaćanja kriminala, poroka i ulice kao alternative, ovi 'mladci' kroz svoju posljednju zajedničku avanturu žele iskusiti život u najljepšim i najjednostavnijim oblicima, pronaći njegov smisao.

''Gasoline Rainbow'' je jedna posebna filmska priča koja unatoč bolnim temama svakako pronalazi ljepotu i krajnji optimizam i svima nam kazuje kako ne treba gubiti nadu i kako se uvijek možeš osloniti na one koji su uz tebe kad je najteže, a u ovom slučaju to su prijatelji. Za sve one zainteresirane, a trebali bi ga gledati svi, posebno mladi, film se može pronaći na MUBI-ju koji je ujedno zaslužan i za njegovu produkciju.

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!