Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

John Wick: Chapter 4 – Yeah!

John Wick: Chapter 4 – Yeah!

Devet godina star mali akcijski krimić o bivšem plaćenom ubojici koji nakon smrti voljene supruge, ukradenog auta i ubijenog psa na putu osvete postaje nezaustavljivi stroj za ubijanje, u međuvremenu je uz sad već četvrti film u franšizi postao pravi fenomen koji se ne zaobilazi.

Sa svakim novim nastavkom, budžet je sve veći, ideje sve grandioznije, priča sve apsurdnija, akcija sve luđa, ali i zabava sve veća. John Wick se vratio u kina!

Skriven u podzemlju pod zaštitom kralja Boweryja (L. Fishburne), John Wick (K. Reeves) sprema se za osvetu Visokom stolu. Prva destinacija mu je pustinja u Maroku gdje se pokušava domoći vjenčanog prstena kojeg je iz odanosti založio kod jednog od šefova, no ubrzo mu biva jasno kako ubijanje tu ne staje i kako je jedino rješenje traženje oprosta od Visokog stola.

Do njega može doći jedino dvobojem s istaknutim članom, markizom Vincentom de Gramontom (B. Skarsgård), no ovaj će se pobrinuti kako do toga ne bi uopće ni došlo pa mu uz sve moguće ubojice na 'rep' šalje i nekadašnjeg prijatelja, ubojitog Kanea (D. Yen)…

Ovo bi manje-više bio neki skraćeni i pojednostavljeni opis radnje, ali sama priča ionako nikad nije bila najvažniji niti najbolji dio ove franšize. John Wick je u periodu od gotovo desetljeća postao prava žanrovska ikona, lik kojeg se obožava, a ujedno i predmet sprdnje. Zašto? Chuck Norris je kao akcijska figura nenadmašnih sposobnosti dugi niz godina bio inspiracija za urnebesne viceve, a posljednje desetljeće mu za vratom opasno puše John Wick.  

Kad ispuca sve metke, izubija šake i noge, on hvata štogod mu bilo pri ruci i s tim usmrćuje (uglavnom) neprijatelja. Iz nastavka u nastavak, akcijski prizori postaju sve luđi, a Wick sve besmrtniji pa tako u ovom nastavku svjedočimo primjerice njegovom kotrljanju niz stotine stuba, skokove i padove kroz prozore i podove višekatnica i odbijanje od skele, cijevi i pod, opetovano gaženje autom uz usputno drobljenje limarije na vozilu i sl.

Na njegovom putu osvete bi i mačke već odavno istrošile sve svoje živote, ali ne i John Wick.

John Wick: Chapter 4 (2023)

Režija: Chad Stahelski

Uloge: Keanu Reeves, Donnie Yen, Bill Skarsgård, Ian McShane, Laurence Fishburne, Shamier Anderson, Hiroyuki Sanada, Scott Adkins, Lance Reddick, Rina Sawayama, Clancy Brown…

Žanr: Akcija, krimić, triler

Trajanje: 169 min.

Autori filma u žestokom ritmu nastavljaju naglašavati ironiju i humor posve svjesni nebrojenih 'nemogućih' situacija u koje postavljaju našeg (anti)junaka i gledatelji se gromoglasno smiju i skandiraju svakom njegovom prkošenju smrti uz krilaticu 'yeah'. Uz nikad veći budžet od 100 milijuna dolarčića (usporedbe radi, prvi je koštao tek nekih 20-ak, 30) i nikad dulje trajanje, John Wick je gotovo postao svojevrsni underground pandan Jamesu Bondu jer se iz New Yorka sve češće počeo 'vrzmati globalnim selom' pa se tako ovdje našao i u Osaki, Berlinu, a na kraju i Parizu. 

Koreografija borbi je sve sumanutija i brutalnija što ni ne čudi suviše znajući 'background' redatelja Chada Stahelskog (za neupućene, prije ulaska u redateljske vode, spomenuti je bio holivudski broj 1 po pitanju dubliranja i koordinacije kaskadera) i ovdje iznova svjedočimo pravoj umjetnosti i poetičnosti tog opasnog, ali svejedno fascinantnog zanata. Kad k tome još pripojimo i veličanstvenu kameru Dana Laustsena te očaravajuću scenografiju, u konačnici, koliko god to paradoksalno zvučalo kad je u pitanju akcijski film, svjedočimo jednom pravom umjetničkom djelu.

Keanu Reeves je savršen John Wick i to nitko ne može niti smije zanijekati, a koliko god bio i ostao drven u svojoj glumi, iz nastavka u nastavak pomiče granice fizičke izdržljivosti i umijeća da jednostavno zaslužuje naklon do poda. Uz puste borilačke vještine koje prakticira već desetljećima i bravurozno baratanje oružjima (kako vatrenima, tako i hladnim), Reeves uvijek pruža maksimum i s takvom predanošću nije lako zavarati gledatelja kako je njegov lik gotovo pa besmrtan. Koga onda više uopće i suprotstaviti takvoj mašini za ubijanje, a da ih do sad nisu istrošili? Dvije riječi, Donnie Yen!  

Ova legendarna zvijezda borilačkih filmova u Hollywoodu nije bila eksponirana koliko i njegov zemljak Jackie Chan, ali kad je u pitanju spektar akcijskih sposobnosti koje zna demonstrirati, bez imalo sumnje je jedan od najboljih. Stahelski mu ovdje nije nimalo olakšao posao dodijelivši mu ulogu slijepog ubojice (da, dobro ste pročitali), no nešto slično smo mogli vidjeti i u njegovom 'izletu' u Star Wars svijet u nastavku ''Rogue One''.

Yen je svoj posao doslovno odradio zatvorenih očiju, a slično se može reći i za japanskog veterana, nekadašnjeg štićenika besmrtnog Sonnyja Chibe, Hiroyukija Sanadu. Dotični ovdje tumači jednog od rijetkih Wickovih prijatelja i saveznika koji je spreman riskirati i vlastiti život kako bi mu pomogao, a na tom krvavom putu i sam likvidira na desetke plaćenika.  

Ne bi bilo pošteno izostaviti i jednu od najvećih zvijezda B akcića, Scotta Adkinsa kojeg je ovdje dopala neprepoznatljiva 'over the top' uloga vječito nacerenog gojaznog Nijemca Kille koji dobrano namuči našeg junačinu. U plejadi novih likova valja svakako spomenuti i kanadskog glumca Shamiera Andersona u ulozi oportuniste koji se predstavlja kao 'nitko' i koji strpljivo prati povećanje nagrade u lovu na Wicka. Neki će možda povući paralele s istoimenim ili točnije rečeno, isto bezimenim likom iz popularnog spaghetti western serijala gdje ga je tumačio nezaboravni Terence Hill, no to nije slučajnost.  

Stahelski naime iz filma u film na briljantne načine odaje hommage svojim uzorima i najdražim filmovima, a tome možemo svjedočiti i ovdje, posebno uz završnicu koja nemalo duguje kultnim ''The Warriorsima'' Waltera Hilla. Na kraju ću spomenuti i Billa Skarsgårda u upečatljivoj roli sadističkog markiza koji kroz cijeli film zagorčava život našem Wicku. Ovaj pak ne bi stigao do nezaboravne završnice bez pomoći 'jedinih' prijatelja Boweryja i Winstona (uvijek dojmljivi lisac Ian McShane) s kojima je (pre)jednostavno Wick zakopao ratne sjekire.

Poput prošlog nastavka, i ovaj gubi dah negdje oko polovice što je posve razumljivo jer bi i samom gledatelju postalo naporno gledanje pukog mlaćenja i krvoprolića, ali na taj 'prazan hod' brzo zaboravljamo dočim Wick stiže u Pariz. Tek tamo počinje pravi šou! Dat ću vam samo jedan hint, zapaljivi meci. Vrh!

Sve u svemu, svi zaljubljenici u žanr, a osobito serijal, ovdje će dobiti ono što očekuju, ako ne i puno više. Hoće li pauza do idućeg nastavka biti još i dulja, ne znam, ali znam da se od svijeta Johna Wicka nećemo brzo odmoriti jer nas već ove godine očekuje TV serija ''The Continental'' s Melom Gibsonom u glavnoj ulozi, a priprema se i spin-of ''Ballerina'' s Annom de Armas. Do tad svi trk u kina po nezaobilaznu dozu adrenalina!

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!