Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Piggy: Samo reci riječi i sjeći će oštrica moja

Piggy: Samo reci riječi i sjeći će oštrica moja

Robovi loših navika kakvi jesmo, često bez smislenog povoda otvorimo frižider ili špajzu, ostavu, kako god to već zovete, i izvučemo iz njih slatku ili slanu vrećicu, paketić, komad utjehe s kojom ćemo smiriti akumuliranu nervozu ili anksioznost. Mnogima takva navika postane prečesta što i kazaljka na vagi ubrzo nemilosrdno otkrije, no za neke je to upozorenje odavna postalo alarmantno.

U vremenima gdje sve veći broj populacije postaje pretio nije se lako nositi s takvim problemom, posebice pored sveprisutne tehnologije i društvenih mreža koje 'ljudski ispljuvci' najčešće koriste kako bi nekom napakostili ili se s njim javno izrugivali. S takvim problemom se susreće i protagonistica ovotjedne filmske preporuke, a kakve posljedice će snositi oni koji su joj se našli na putu saznat ćete nakon par rečenica o samoj radnji.

problem jer oni se rashlađuju uz sladolede, hladne napitke i ugodnu vodu na obližnjem bazenu. Sara (L.Galán) doduše nije te sreće. Ona je prisiljena većinu vremena provoditi u obiteljskoj mesnici pomažući roditeljima, a nije ni pretjerano oduševljena idejom odlaska na javni bazen jer ne želi biti izložena porugama zbog svojeg korpulentnog izgleda. Želja za kratkotrajnim bijegom iz kuće i rashlađivanjem u vodi, jednog je jutra ipak odvedu na bazen u nadi kako će tamo biti sama.  

Piggy (2022)

Režija: Carlota Pereda

Uloge: Laura Galán, Richard Holmes, Carmen Machi, Irene Ferreiro, Camille Aguilar, Claudia Salas, José Pastor, Fernando Delgado-Hierro, Julián Valcárcel..

Žanr: Horor, drama, triler

Trajanje: 99 min.

Tek što se razodjenula, u vodi zapazi neznanca (R. Holmes) s kojim izmjeni poglede što s obližnjeg mosta primijete i lokalne 'loše cure' (I. Ferreiro, C. Aguilar, C. Salas) koje Saru opetovano verbalno maltretiraju. Dočim ih zapazi, Sara se panično baci u vodu kako ne bi slušala novu porciju uvreda, no ove to iskoriste kako bi je i fizički maltretirale uz pomoć mrežice za čišćenje bazena. Poniženju tu nije bio kraj.

Tek što se nekako uspjela izvući iz mreže, Sara primijeti kako joj zlostavljačice uzimaju odjeću i usput dobacujući uvrede napuštaju bazen. Osramoćena i prestravljena, pješice se uputi doma sve kako bi na nekom sporednom puteljku uočila neznanca s bazena kako ove tri ubacuje u automobil dok one rasplakane i krvave zapomažu. Neznanac je zapazi i iz samilosti joj ostavi jedan ručnik da se pokrije, a zatim se vozilom uputi u nepoznatom smjeru. Šokirana Sara se vrati doma, ali kad se pročuje kako su djevojke nestale, ona odluči ne reći nikom što se dogodilo…  

Gledajući samu tematiku, ''Piggy'' (izvorno, ''Cerdita'') se na prvu ne razlikuje mnogo u odnosu na hrpetinu filmova koji se bave vršnjačkim nasiljem, no redateljica Carlota Pereda se pobrinula kako bi uz specifičan španjolski crni humor i uobičajene slasher motive u konačnici ipak učinila nešto posebno i originalno. S idejom se poput mnogih kolega već poigrala kroz kratkometražnu formu (op.a. istoimeni film iz 2018.), a sad je taj svijet proširila. Već u prvim, šarenim  kadrovima okruženja mesnice i sjekire koja sječe meso, suptilno nam daje do znanja kako se možemo nadati poprilično krvavom klimaksu.

Skrivena iz pulta, Sara (smjela i uvjerljiva izvedba Laure Galán) zuri kroz izlog prodavaonice u svoje vršnjake koji se zabavljaju i nisu nimalo opterećeni svojim izgledom ili dominantnim majkama koje prate njihov svaki korak. Ne imajući pametnijeg posla, ove se pak namjere na nju aludirajući joj svojim gestikulacijama kako je ona za njih najobičnija 'prasica'. Takvi i slični emotivni ožiljci dodatnu ljuljaju njezino samopouzdanje i utjehu joj čini isključivo prežderavanje slasticama. 

Slučajan susret s misterioznim neznancem probudi u njoj nadu (kao i seksualni apetiti) kako se nekom možda ipak sviđa. Kad se ovaj pak brutalno obračuna s njezinim zlostavljačicama, u Sari se rađa moralna dvojba, uputiti se na osvetnički put sa svojom psiho simpatijom ili ga pokušati zaustaviti? Odgovor vam naravno neću otkriti, ali ću zato reći kako se Pereda dobrano pobrinula da razvijemo empatiju k njezinoj glavnoj protagonistici te zajedno s njom prolazimo kroz jedan psihički i fizički izuzetno mučan put do zadovoljavajućeg finala. Uzbudljiv, surov i iskren.

Uzbudljiva, surova, iskrena i atipična priča o odrastanju, potrazi za vlastitim identitetom, razočarenjima i konačnoj afirmaciji, čine ''Piggy'' daleko ukusnijim zalogajem od sličnih, bezumnim nasiljem nafilanih horor trilera, a tome je prvenstveno pridonijela kvalitetna režija, kamera i gluma spomenute Laure Galán, odnosno, veteranke španjolske kinematografije, Carmen Machi, u ulozi dominantne majke.

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!