Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Moonage Daydream: Život kao san

Moonage Daydream: Život kao san

Gledajući unatrag, teško mi je za vjerovati kako je prošlo već gotovo dugih sedam godina otkako nas je potresla razarajuća novost o smrti Davida Bowieja, glazbenog kameleona kakav zasigurno više nikad neće kročiti ovom našom prekrasnom, luđacima nastanjenom planetom.

Sjećam se tog prohladnog siječanjskog dana kao da se zbio jučer. Portal za portalom, radio stanica za radio stanicom, svi su u glas vrištali jednake bolne vijesti – Umro je David Bowie!

- Štrecnulo me tad nešto u prsima, teška, ogromna knedla stvorila mi se u grlu, a oči ispunile suzama. Kako, zašto?   

Pitanja na koje sam već znao odgovore, ali odbijao vjerovati u njih preplavila su mi misli dok je kolegica tiho zajecala. 69 i nije puno godina, zar ne? Zašto to čudesno stvorenje tako rano napušta našu sjebanu planetu i postaje dio kozmičke energije u koju je toliko vjerovao?

Bio sam neutješan i na pameti su mi samo bili njegova glazbena i filmska ostavština. Vrtjeli su mi se na kompu i gramofonu nezaustavljivo njegovi nezaobilazni songovi i albumi, danima, ako ne i tjednima, no prazninu je bilo teško ispuniti. Valjalo je nakon nekog vremenu prihvatiti tu tužnu spoznaju i nastaviti dalje.

Preplavili su nas u nadolazećim godinama nebrojeni dokumentarci o Bowiejevom životu i glazbenoj karijeri, ali malo koji od njih je pružio više od školski posloženog kolaža arhivskih snimaka, intervjua i trivijalnih podataka. 2020. je svjetlost dana nažalost ugledao i sramotno loši biopic ''Stardust'' i fanovi su preklinjali studija da konačno prestanu gaziti lik i djelo njihova obožavanog glazbenog idola.

No kad je 2021. procurila vijest o snimanju dokumentarca iza kojeg stoji čovjek zaslužan za neke uistinu izvanredne naslove, svi su polako naćulili uši iščekujući objavu datuma premijere. Tinjala je polako nada o ultimativnom dokumentarcu kojeg se ne bi posramio ni sam Ziggy Stardust, Aladdin Sane, Thin White Duke. Ona se zbila ovog svibnja u Cannesu, a ''Moonage Daydream'' je nedavno konačno stigao i u naša kina.

Moonage Daydream (2022)

Režija: Brett Morgen

Žanr: Dokumentarni, glazbeni

Trajanje: 135 min.

01c5e1ab961cb2b8dbd370c25df5256b.jpg?ranProslavljeni i nagrađivani dokumentarist Brett Morgen (''Crossfire Hurricane'', ''Cobain: Montage of Heck'', ''The Kid Stays in the Picture'', ''On the Ropes''...) nije ništa želio prepustiti slučaju kad se primio ove, za mnoge, nemoguće misije. Mogao je ziheraški pred kamerama tako izredati Iggya Popa, Briana Enoa ili Iman i iz njih izvlačiti hvalospjeve ili kojekakve zajedničke anegdote, no to smo već sve vidjeli ili čuli. Savršen i jedini narator ove priče mogao je biti jedino on sam, David Bowie.

Eksperimentalni, na trenutke avangardni i neuobičajeno, poput puzzla,  raštrkani narativ poslužio je kao savršeni pristup priči o 'čovjeku koji je pao na Zemlju'. Čovjeku koji je brisao granice, stvarao trendove i uvijek tražio više. Kroz seriju arhivskih intervjua i izjava, saznajemo njegovu nevjerojatnu životnu priču i detalje za koje znaju tek najzagriženiji fanovi. 

Uz briljantnu montažu i režiju te hrpu do sad neviđenih snimaka Morgen nam ogoljuje Bowiea kao čovjeka, ali i vječitu enigmu. Ulazimo tako tripoidno kroz malčice oškrinuta vratašca u njegov briljantni um i dušu i doznajemo što ga je pokretalo. Vječita i neutaživa potraga za samim sobom, filozofska, ali i poetična promišljanja o umjetnosti, religiji, ljubavi, seksualnosti i duhovnosti, tek su fragmenti njegovih preokupacija, no tu priča tek počinje.  

Bowie je bio i ostao ultimativna figura na polju umjetnosti i niti jedna barijera za njega nije bila nepremostiva. Glazba, pisanje, ples, slikanje, režiranje, gluma… što god da je dotaknuo pretvorio bi u zlato nekog posebnog sjaja. Utjecaje, emotivne blokade, mladenački bijes i zanesenost su s vremenom zamijenili zrelost i iskustvo.

Od grada do grada, kontinenta do kontinenta, Bowie je bio u nezaustavljivoj misiji potrage za svojom esencijom. Govorkalo se zlobno kritički sredinom 80-ih kako se prodao, postao zvijezda koja zna kapitalizirati svoj uspjeh, no i ta faza je poput ostalih bila tek tranzicijska postaja na putu do vječnosti.

Morgen nije želio podilaziti masama i stvoriti još jedan šablonski film o izvanzemaljcu znanom kao David Bowie već je napravio jedno pravo umjetničko djelo koje na najbolji način stapa audio s vizualnim, iskustvo koje će neke odvratiti, ali isto tako i mnoge privoliti da još snažnije štuju lik i djelo ove nezamjenjive i neponovljive persone. Bili vi Bowiejev fan ili ćete to tek postati, ''Moonage Daydream'' je film koji se ne propušta.

OCJENA: 5/5


Reci što misliš!