Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Sundown: U svom filmu iliti ljetovanje jednog sociopata

Sundown: U svom filmu iliti ljetovanje jednog sociopata

Premda je premijerno prikazana još prošle godine u Veneciji, hvaljena drama proslavljenog meksičkog redatelja Michela Franca, ''Sundown'', svoju je hrvatsku premijeru dočekala tek na nedavno održanom Festivalu Mediteranskog Filma dok će je zadarska publika imati priliku pogledati iduće srijede na ljetnoj pozornici Kino Zone.

Priča o letargičnom čovjeku koji niti u najtežim trenutcima svojih najbližih nije voljan prekinuti vlastiti odmor, neće zasigurno biti privlačna svakom. Štoviše, njezin glavni lik će mnogima biti antipatičan, nesnošljiv i iritantan, no to je taktika samog autora koji nas već od prve minute navodi na nebrojene krive zaključke.

Idiličan, luksuzan odmor u Acapulcu za Bennette biva naprasno prekinut onog trenutka kad Alice (C. Gainsbourg) jave da joj je majka iznenada završila u bolnici. Nakon brzog pakiranja, Benneti se žurno upute na aerodrom sve kako bi saznali da je sirota žena u međuvremenu preminula.

Šok za Alice i djecu (Albertine Kotting i Samuel Bottomley) tu ne završava pošto je Neil (T. Roth) shvatio kako mu je putovnica ostala u hotelu i kako će morati krenuti bez njega dok će ih on sustići idućim letom.

Sundown (2021)

Režija: Michel Franco

Uloge: Tim Roth, Charlotte Gainsbourg, Iazua Larios, Henry Goodman, Albertine Kotting, Samuel Bottomley, Jesús Godínez, Karla Zamacona…

Žanr: Drama

Trajanje: 83 min.

Oprostivši se s Alice i djecom, Neil uzme taksi te naloži vozaču da ga odvede u bilo koji hotel. Neila naime nije osobito potresla tragična vijest već želi nastaviti sa svojim ljetovanjem stoga je Alice slagao da je zaboravio putovnicu…  

Iznimno talentirani i festivalski popularni meksički redatelj i scenarist Michel Franco (''After Lucia'', ''Through the Eyes'', ''Chronic'', ''New Order''…) sa svojim najnovijim filmom objedinio je teme (obiteljski odnosi, smrt, socijalna slika Meksika) iz dosadašnjeg opusa sve kako bi nam složio priču koja će publiku, barem većinu, istovremeno nasmijati, ganuti, ali bogme i razljutiti i naživcirati.

Naime, kako sam već naveo u samom uvodu, Franco nam kroz svoju sporogoreću štoriju nameće klasičnu ulogu promatrača i navodi na krive zaključke sve kako bi nas kasnije uzdrmao i iznenadio.

Njegov glavni protagonist Neil (odlični Tim Roth) na prvi je pogled skuliran i brižan tip koji provodi fantastično vrijeme s Alice i djecom, no dočim se pojave nevolje u raju, on brže-bolje izmišlja situaciju sve kako bi se izmigoljio iz pozicije u kojoj su se nenadano našli.

Tek što je avion proparao oblake na putu ka tmurnom Londonu (uz mali milijun nužnih presjedanja, naravno), on se hladnokrvno uputi ka idućem hotelu i plaži na kojoj nastavi ispijati rashlađene pive s nogama u plićaku obasjan suncem koje ga dodatno ošamućuje svojim zrakama. 

Koji kurvin sin, zaključit će mnogi uključujući i Alice koja se nakon nekog vremena zabrinuta vrati u Acapulco misleći kako mu se nešto dogodilo pošto ne odgovara na njezine pozive i poruke. Tad već polako shvaćamo kako je Franco lijepo zakamuflirao svoju priču i kako sve nije baš tako kako smo kalkulantski isprva mogli zaključiti.

Razlozi Neilova iracionalnog, sebičnog i napose kurvanjskog ponašanja mogu se protumačiti na više načina (ne mogu vam spojlati, ali kad pogledate film, znat ćete na što mislim), no Franco nam odbija pružiti konkretan odgovor te  nas ostavlja u nedoumici koja će bez ikakve sumnje potaknuti brojne rasprave.

Roth na briljantan način utjelovljuje čovjeka čiji su postupci nerazumljivi okolini i koji ima, a s druge strane možda i nema opravdanja za njih. Do same završnice, njegova pojava će kod gledatelja s lakoćom izazvati gnušanje, ljutnju i neodobravanje, no vjerujte mi, na samom kraju i empatiju.

 

U vremenima kad mladi ljudi padaju s bedema, a nitko to ne prijavljuje vlastima kako kroz narednih par sati zbog očevida ne bi izgubio profit u lokalu, dokaz je pravog moralnog sumraka, a nešto slično možemo vidjeti i u Francovom filmu. Svako gleda svoja posla jer, to se njih ne tiče.

Uz Neilovu priču i njegov odnos s voljenima, Franco nam na suptilan, a nešto kasnije i direktan način prikazuje i stvarnu sliku svima znanog meksičkog turističkog raja. Elita pod naoružanim osiguranjem boravi u luksuznim apartmanima i hedonistički uživa u najskupljim slasticama i pićima, a dočim se spuste među obične smrtnike, mogu svjedočiti hladnokrvnim likvidacijama usred bijela dana unatoč nebrojenim svjedocima. Eh da, Franco se ne libi prikazati civilizacijsku neravnotežu u kojoj živimo i bilo bi licemjerno u takvim uvjetima uzimati lik Neila na nož.

Idejom i realizacijom, ''Sundown'' je definitivno film o kojem ćete još dugo razmišljati, a svakako i pričati. Film koji nipošto ne bi trebali propustiti.

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!