Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

The Green Knight: U potrazi za samim sobom

The Green Knight: U potrazi za samim sobom

''Zeleni vitez'' je rijedak primjerak žanrovskog iliti točnije, podžanrovskog filma koji nudi nešto novo, drugačije, hrabro i suludo!

Na spomen fantasya u svijetu sedme umjetnosti, u prvi plan automatski izlete visokobudžetni spektakli poput ''The Lord of the Rings'' ili ''Hobbit'' trilogija, ''Harry Potter'', ''Chroniches of Narnia'' i brojni drugi, no mlađi gledatelji su ipak nešto slabije upućeni u one naslove koji su prethodili spomenutima.

Mojoj generaciji djetinjstvo su pak obilježili neki, budžetom daleko tanji, filmovi i likovi poput Conana, Willowa ili kralja Arthura, a upravo je potonji imao onaj, najdublji, ako ne i najozbiljniji trag u filmskom oživljavanju legendi i to zahvaljujući danas nepravedno zaboravljenom ''Excaliburu'' Johna Boormana.  

Fanova tih maštovitih, ali istovremeno i moćnih filmova iz 80-ih ima dakako i među brojnim autorima koji su zagazili na prag četvrtog desetljeća života, a jedan od njih je bez ikakve sumnje jedan od najistaknutijih indie autora unatrag posljednjih 10-ak godina, David Lowery (''Ain't Them Bodies Saints'', ''A Ghost Story'', ''The Old Man & the Gun''..). 

Premda ga je njegov ujak, kralj Arthur (S. Harris), srdačno pozvao da im se pridruži na božićno jutro u Camelotu na objedu, Gawain (D. Patel) se ne smatra dostojnim blagovati u društvu legendarnih vitezova za njihovim Okruglim stolom. Arthur ga želi učiniti velikim, a takva prilika se za Gawaina ukaže dočim to isto jutro u halu na konju ujaše zastrašujući Zeleni vitez (R. Ineson).

Dotični izazove vitezove da mu se suprotstave, a zauzvrat će dobiti njegovu zelenu sjekiru. Nakon što mu netko od njih odrubi glavu, nakon godine dana mora ga potražiti u Zelenoj kapeli kako bi mu ovaj uzvratio istom mjerom.  

Vidjevši kako nitko od Arthurovih vitezova ne reagira na izazov, Gawain pristane misleći kako je posrijedi tek igra, no tek što obavi svoju prljavu rabotu, Zeleni vitez pokupi svoju glavu dobacivši usput kako će ga čekati u Zelenoj kapeli. Ne shvativši ozbiljno taj izazov, Gawain nastavi normalno sa svojim životom, no uoči idućeg Božića, Arthur ga podsjeti kako mora ispoštovati obećanje, bilo da je u pitanju igra ili ozbiljna stvar. Gawain nevoljko kreće na put za sjever kako bi se još jednom suočio sa svojom sudbinom…   

Još od svojih studentskih dana, Lowery kao veliki obožavatelj fantasy filmova, sanjario je kako će jednog dana i sam kreirati jedan.

Naravno, takvi filmovi u pravilu traže pozamašan budžet i snovi su još dugo vremena čučali u nekom kutku njegova mozga čekajući prvu pravu priliku. Stvorivši polako kroz karijeru renome izuzetno talentiranog nezavisnog autora, Lowery se po prvi put susreo s fantasy žanrom prije 5 godina kroz sasvim solidno produciranu (cca 65 milijuna dolara) adaptaciju glazbenog crtića ''Pete's Dragon''. Film je na blagajnama poduplao uložen novac, a i kritika mu je bila manje-više naklonjena i Lowery je uspješno položio taj škakljiv žanrovski ispit. 

Fasciniran pjesmom ''Sir Gawain i Zeleni vitez'', Lowery je počeo sve glasnije razmišljati kako bi je mogao adaptirati u film s nekakvim mizernim budžetom na teksaškim lokacijama pošto će mu uglavnom trebati glumac na konju koji jaše kroz kojekakve pustopoljine.

Naravno, stvari ipak nisu bile tako jednostavne, a dočim je počeo raščlanjivati stihove pjesme i readaptirati ih, ambicije su počele rasti te je brzo shvatio kako će njegova realizacija biti daleko zahtjevnija. S lovom su se u priču srećom uključili nezavisni studijski gigant 'A24', 'Ley Line Entertainment' i 'Bron Studios' i Lowery je konačno mogao krenuti u svoju, do tad najambiciozniju avanturu. 

U scenariju je ostavio tek fragmente pjesme, a sve ostalo je isprevrtao te učinio sebi svojstvenim. Kvalitetan glumački ansambl očekivano je satkao od britanskih i europskih glumaca uz dodatak Australca Joela Edgertona, a s njima smo dobili onaj pravi, šekspirijanski štih.

Legenda o Gawainu i Zelenom vitezu se na papiru, a konačno i u samoj realizaciji, transformirala u nešto posve drugačije. Postala je to priča o samootkrivenju, izgradnji karaktera i suočavanju s vlastitom smrtnošću i prolaznosti. Lowery tu naravno nije stao već je dobar dio priče začinio simbolikom, bilo da je riječ o ekologiji ili religiji. 

Sporogoreći ritam filma zahtjeva posebnu koncentraciju gledatelja, a ako uživate u ljepoti kadra (valja posebno istaknuti fantastičnu kameru Andrewa Droz Palerma), priči koja nerijetko koketira sa surealnim i hipnotičkim elementima, čini gledanje ovog posebnog filma iskustvom koje će vas nemalo iznenaditi.

Naravno, ne treba posebno naglašavati kako su svi glumci pa čak i oni u kratkim, ali iznimno efektnim epizodama jednom riječju izvanredni, dok sam Lowery ima apsolutnu kontrolu, kako na redateljskom, tako i scenarističkom, montažerskom i producentskom planu.

''Zeleni vitez'' je rijedak primjerak žanrovskog iliti točnije, podžanrovskog filma koji nudi nešto novo, drugačije, hrabro i suludo. Ukratko, jedan od filmova godine i točka. 

OCJENA: 5/5


Reci što misliš!