Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Luca: Pixarova šarena ljetna razglednica Italiji, prijateljstvu i odrastanju

Luca: Pixarova šarena ljetna razglednica Italiji, prijateljstvu i odrastanju

I dok pijesak iz Sahare posljednjih dana prekriva inače kristalno čisto modro nebo stvarajući postapokaliptični sivkasto žuti omotač, asfalt neumoljivo cvrči pod paklenim sunčevim zrakama dok nogometno prvenstvo režira neke uistinu nezaboravne trenutke, a mozak se otapa poput kuglice sladoleda na gradelama. Strange days indeed, rekao bi Jim Morrison!

Gledanje filmova je uvijek savršeno rješenje, lijek, ljuta potreba za bijeg od problema, vrućina i ubitačnog životnog ritma, no kako se prisiliti pogledati nešto kvalitetno, a da nije obojeno teškim i tamnim dozama ozbiljnosti?

Po tko zna koji put u pomoć priskaču animirani filmovi sa svojim šarenim, zabavnim, a opet dovoljno pametnim idejama koje nude više od puke zabave. Pravi meštri se naravno skrivaju u 'Pixarovom' studiju koji nas ovaj put vozikaju animiranom Vespom šarenim svijetom mašte i nostalgije, nevinosti, prijateljstva i odrastanja.

Dječak Luca Paguro (J. Tremblay) morsko je stvorenje koje žudi za vanjskim svijetom premda ga roditelji oštro upozoravaju kako je to okrutno i opasno mjesto koje pod svaku cijenu mora izbjegavati.

Luca (2021)

Režija: Enrico Casarosa

Glasovi: Jacob Tremblay, Jack Dylan Grazer, Emma Berman, Saverio Raimondo, Maya Rudolph, Marco Barricelli, Jim Gaffigan, Peter Sohn, Lorenzo Crisci…

Žanr: Animirani, komedija

Trajanje: 101 min.

Znatiželju mu dodatno potpiruju kojekakvi 'ljudski' predmeti koje pronalazi na morskom dnu. Čuvajući svoje stado riba (!) Luca jednog dana naleti na drugog dječaka koji ga prestravi prastarim ronilačkim odijelom. 

Prateći ga do pličine, Luca izlazi na površinu sve kao bi otkrio kako se po izlasku iz mora transformira u ljudskog dječaka. Kad sazna kako taj drugi dječak, Alberto (J. Dylan Grazer), većinu vremena provodi na kopnu gdje uporno iščekuje očev povratak, Luca mu sugerira da zajedno sklepaju svoj prototip Vespe koju Alberto obožava. Kad mu roditelji ubrzo shvate što se događa i zaprijete mu progonstvom u velike morske dubine, Luca s Albertom odluči pobjeći u obližnji gradić…

Dobra stara izreka kaže kako onaj koji čeka, na kraju i dočeka, a to bi se u ovom slučaju moglo reći i za redatelja Enrica Casarosu. Naime, talijanski crtač se u svojim ranim dvadesetima doselio u SAD gdje je po svršetku studija animacije započeo svoj rad na animiranim TV projektima sve kako bi se 2002. priključio Pixarovom timu. Mic po mic, korak po korak, angažman po angažman, Casaroso je 2020. nakon uspjelog rada na kratkim animiranim filmovima dobio priliku i za dugometražnim debijem.    

Ideju za pričom nije trebao suviše tražiti već je bilo dovoljno da se prisjeti vlastitog djetinjstva u kojem je ljeta često provodio u jednom gradiću na talijanskoj obali. Kako je bio iznimno povučen i miran dječak, Enrico se na iznenađenje mnogih jako brzo sprijateljio s dječakom koji mu je bio čista suprotnost, pomalo divlji, nepredvidljiv, vižljast i napose zaigran. 

Sjećanja iz djetinjstva Enrico je zatim spojio s lokalnim folklorom i pričama o morskim čudovištima i koncept je bio tu. Taj naizgled nespojivi miks ideja u scenarij su potom pretočili Mike Jones (''Soul'') i Jesse Andrews (autor knjige ''Me and Earl and the Dying Girl) te smo u konačnici dobili jednu toplu priču o prijateljstvu i odrastanju, ali o tome kako biti drugačiji ne znači biti loš ili nepoželjan.  

Dakako, kako bi uz spomenute ideje cijela priča dobila i slikoviti homage Italiji, radnja je nostalgično smještena na prijelaz 50-ih u 60-e na talijansku rivijeru gdje su treštavim zvučnicima tranzistora odzvanjali zarazni taktovi pop glazbe popularne Mine, Giannija Morandija ili Rite Pavone i gdje djeca na omanjim trgovima s fontanom igraju nogomet dok uskim kamenim uličicama jurcaju lokalni šminkeri na Vespama, a iz kućanstva dopiru opojni mirisi špageta, ribe i ostalih mediteranskih delicija.

Neki pripadnici LGBT zajednica neumjesno su nazvali ''Lucu'' dječjom animiranom verzijom uspješnice ''Call Me by Your Name'', no Casarosa je odbacio takve teorije te je još jednom istaknuo kako je ovo priča koja veliča prijateljstvo, a ne seksualno opredjeljenje.

Zabavan, šaren i neodoljivo nostalgičan, Pixarov ''Luca'' je pravi ljetni slatkiš za sve fanove animacije, bilo za mlađe ili jednostavno sve one koji se tako osjećaju.

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!