Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Recalled: Podsjeti me što to bješe ljubav, a možda i poneko ubojstvo

Recalled: Podsjeti me što to bješe ljubav, a možda i poneko ubojstvo

Posljednjih par tjedana stalni gost ove rubrike bio je horor, i to nastavci uspješnih franšiza, no ovaj put se pak mičemo iz holivudske produkcije koja svim svojim izdašnim budžetima unatoč i dalje pati od kronične bezidejnosti.

Već sam više puta istaknuo kako originalnost, nerijetko vješto 'slijepljena' uz briljantnost, obitava u azijskoj kinematografiji koju suvereno predvodi ona južnokorejska. Ovom prilikom sam za vas pronašao jedan poprilično dobar psihološki triler koji će vas po tko zna koji put dobrano zblesati sa svojim pustim obratima.

Nakon pretrpljene nesreće, Soo-jin (S. Yea-ji) se budi s teškom amnezijom i pod budnim okom brižna supruga Ji-hoona (K. Kang-woo) pokušava posložiti razasute komadiće sjećanja u svojoj glavi.

Recalled (2021)

Režija: Seo Yoo-min

Uloge: Seo Yea-ji, Kim Kang-woo, Sung Hyuk, Bae Yoo-ram, Yeom Hye-ran, Park Sang-wook, Park Bom, Kim Jong-goo, Gi-sub Yung..

Žanr: Triler, misterija, drama

Trajanje: 99 min.

Ubrzo joj se počinju vraćati neka zastrašujuća sjećanja, odnosno, predviđanja dramatičnih događaja koji se još nisu zbili, no Ji-hoon i doktor uvjeravaju Soo-jin kako su to samo halucinacije kakve se znaju javljati kod pacijenata nakon težih trauma…

Poslije relativno uspjele scenarističke karijere koja je unatrag posljednjih 15-ak godina iznjedrila nekoliko romantičnih drama, Seo Yoo-min se odvažio na još već karijerni skok pa se primio režije za njega do sad atipičnog žanrovskog smjera. Psihološki trileri s elementima misterije i drame su često znali izbaciti kojekakve fantastične uratke, ali u većoj mjeri su imali dobre ili u najmanju ruku, interesantne premise, koje su zahvaljujući traljavoj realizaciji u konačnici ispali žestoki promašaji.

Srećom, Južnokorejci su se za razliku od svojih američkih kolega u tome daleko bolje snašli te su rušeći standardne strukture žanra stvorili globalno prepoznatljiv pristup scenarijima koji obiluje kojekakvim šokantnim obratima i zaključcima, a ''Recalled'' uspješno 'lovi taj vlak'.

Već u uvodnoj špici sastavljenoj od kolaža razbacanih i mutnih fotografija glavne protagonistice osjećamo kako nas očekuje još jedna luda filmska vožnja. Kad god pomislite kako ste posložili sve kockice u ovom scenaristički složenom mozaiku, jako brzo pregrizete vlastiti jezik i shvaćate kako do same završnice nećete uspjeti odgonetnuti što se tu zbiva.  

Kako bi konfuzija bila tim i veća, imena glavnih likova zvuče slično i polako, ali sigurno se gubite u tom labirintu 'deja vu' trenutaka, psihoze i obrata. Da li je Soo-jin sve te događaje i lica tek zamislila u svojoj traumatiziranoj glavi ili oni uistinu postoje? Jesu li njoj bliski ljudi uistinu ono što tvrde i tko je naposljetku ona i kakvu prošlost krije?

Ova i brojna slična pitanja tek su vršak sante leda koju ovaj film vješto nosi, a nezahvalno je dodatno se doticati specifičnih detalja jer se u tom slučaju upada u nezahvalnu zamku 'spojlanja' radnje.  

Scenaristički kvalitetno posložen s jako dobrim glumačkim izvedbama Seo Yea-ji i Kim Kang-wooa te sasvim solidnu režiju debitanta Seo Yoo-mina, ''Recalled'' je dostojna preporuka za sve fanove spomenute kinematografije, a osobito žanra koji nerijetko puno obećava, no rijetko isporučuje.

OCJENA:4/5


Reci što misliš!