Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Godzilla vs. Kong: Adekvatan spektakl za nimalo spektakularna vremena

Godzilla vs. Kong: Adekvatan spektakl za nimalo spektakularna vremena

Premda su prošle nepune dvije godine otkako smo u kinima mogli napasti oči i odmoriti mozak gledajući ultraskupu eskapadu o borbi slavnih filmskih čudovišta na čelu s veličanstvenim radioaktivnim gušterom Godzillom (op.a. ''Godzilla: King of Monsters''), sad se to sve nekako čini kao daleka prošlost u kojoj su se holivudski spektakli mijenjali na rasporedu kina poput pelena na guzama novorođenčadi.

Zbog čega to u ovo vrijeme nije slučaj, znate dobro i sami, no moram priznati kako pozdravljam hrabre odluke onih filmskih studija koji svoje skupocjene investicije ipak odlučuju prikazati na velikim ekranima premda će u njima uživati tek šačica najhrabrijih i najvjernijih filmofila.

Proteklih nekoliko tjedana, prostor, vrijeme, misli i dušu sam prepustio ozbiljnim kandidatima za nadolazećeg Oskara, no ovaj ćemo put mozak ostaviti po strani, napraviti pauzu od sumornih i teških tema i neopterećeni se poput zaigrane djece baciti na spektakularnu 'makljažu' dva najslavnija celuloidna čudovišta ili pak junaka, ovisno kako ih poimate.

Nakon mitskih okršaja s legendarnim titanima Ghidorom, Rodanom i Mothrom, Godzilla se povukao u morske dubine i činilo se kako se sve vraća u normalu. Drugi živući titan, gigantski majmun Kong nalazi se na svojem 'otoku Lubanja' pod budnim okom organizacije 'Monarch' koja je otok prekrila kupolom sve kako bi njegova 'kralja' poštedjela eventualnog okršaja s Godzillom u borbi za titulu najvećeg živućeg alfa mužjaka na ovoj planeti.

Kongu se takva kontrola osobito i ne sviđa, no dočim agresivnom reakcijom demonstrira svoje mišljenje, primiri ga djevojčica Jia (K. Hotlle), posljednja živuća pripadnica plemena koje je donedavno obitavalo na otoku.

Godzilla vs. Kong (2021)

Režija: Adam Wingard

Uloge: Alexander Skarsgård, Millie Bobby Brown, Rebecca Hall, Brian Tyree Henry, Shun Oguri, Eiza González, Julian Dennison, Kaylee Hotlee, Demián Bichir, Kyle Chandler…

Žanr: Akcija, SF, triler, avantura

Trajanje: 113 min

Njezina skrbnica i glavna nadzornica Kongova obitavališta je Monarchova antropologinja i lingvistica, Ilene Andrews (R. Hall).  

Kad Godzilla iznenada napadne postrojenje napredne tehnološke korporacije 'Apex', njezin kontroverzni i bogati vlasnik, Walter Simmons (D. Bichir), zatraži pomoć nekadašnjeg Monarchovog geologa i kartografa Nathana Linda (A. Skarsgård) i Ilene da iskoriste Konga kako bi doprli do 'šuplje zemlje' skrivene duboko ispod naslaga Zemljine kore i tamo pronašli tvar uz pomoć koje će moći svladati Godzillu i njemu slične prijetnje.

Da tu nešto ne štima, prvi shvati teoretičar zavjera Bernie Hayes (B. Tyree Henry), ali i Madison Russell (M.B. Brown), djevojčica koja je već imala bliski susret s Godzillom i koja ne vjeruje kako je on prava prijetnja za čovječanstvo… 

Uf, koliko truda i riječi valja istrošiti kako bi barem malčice zagrebali po površini priče koja je, iskreno rečeno, u najmanju ruku prava budalaština nakrcana apsurdnim pseudoznanstvenim teorijama. Nešto slično smo imali priliku iskusiti i prilikom gledanja prethodnog nastavka, gore spomenutog ''Godzilla: King of Monsters'', no valjda autori film a smatraju kako ova dva znamenita stvorenja zaslužuju neku suvisliju priču.

U tom pokušaju pri kojem je sudjelovala prava vojska scenarista (na kraju su potpisani njih petorica), dobili smo samo hrpu nebuloza s kojom ispunjavamo vrijeme i trujemo mozak sve iščekujući kad će se ova dvojica konačno početi mlatiti.  

Podsjetimo se. Prije desetak godina, čelnicima producentske kuće 'Legendary Pictures' na pamet je pao smjeli, usudit ću se reći čak i hazarderski potez, kad su slavnoj japanskoj filmskoj kući 'Toho' odlučili iskeširati pravo brdo zelenih novčanica za kupnju prava na adaptaciju njihovog najslavnijeg čudovište, moćnog Godzille.

Naime, poput ultra uspješnog 'Marvelovog' multiversa i ne toliko uspješnog 'DC-evog' pokušaja istog, producenti 'Legandarya' su planirali začeti svoj 'monsterverse' u kojem bi sučelili najslavnija filmska čudovišta.  

Priču je 2014. uspješno započeo Gareth Edwards s prilično dobrom ''Godzillom'' gdje smo iznova dobili priliku upoznati velikog guštera koji bijesno riga radioaktivni naboj (ili štogod to već bilo), a 3 godine kasnije smo se ponovno sreli i s kraljem svih majmuna, gigantskim Kongom u dosta zabavnom filmu Jordana Voghta-Robertsa, ''Kong: Skull Island''.

Već tad je bilo jasno kako publika s nestrpljenjem iščekuje njihov okršaj, no do tad smo morali ispratiti i 'gušterov' okršaj s ostalim, u sinopsisu već spomenutim titanima.

Sad kad je taj spektakl konačno došao u kina (premijera se trebala održati prije gotovo godinu dana, no nije zbog zna se čega), napustio sam dvoranu s određenom prazninom. Poput njegova prethodnika, gotovo dvosatni film ima i suviše razbijenog ritma s već naglašenim teoretskim dubiozama koje poprilično umaraju dok čekamo kad će se ova dvojica konačno susresti.

To se događa negdje na sredini filma kad ostajemo razneseni fantastičnom 'orgijom' specijalnih efekata, suludih kadrova razaranja i čiste makljaže. Kad prva runda završi, vraćamo se u nemilost apsurdne priče i tako biva sve do klimaksa na kojem bi zavidjeli Michael Bay i Roland Emmerich skupa. 

U prijevodu bi to značilo, Hong Kong (mudra strategija koja bi trebala u kina dovući što više Kineza) je sravnjen sa zemljom, žrtve su pretpostavljam milijunske, al' tko mari za tim dok god se ova dvojica bespoštedno mlate.

Uz neopisivo dojmljive efekte, nekoliko genijalnih poteza povlači i sam redatelj Adam Wingard koji nam vješto servira solidan broj krupnih kadrova glavnih aktera s kojima dojam te veličanstvene borbe ispada još i snažniji. Što se tiče glumaca 'od krvi i mesa', tu se nema što prigovoriti jer ni bardovi poput Laurencea Oliviera ili Marlona Branda ne bi mogli izvući puno više s takvim stupidnim dijalozima. 

Sve se dakle svodi na akciju koje srećom ne manjka, ali da su se brojne scenarističke rupe mogle kvalitetnije pokrpati, mogle su. Neću vam sad spojlati koje, već ću samo reći kako su vidljive i 'iz aviona'. Sve u svemu, ''Godzilla vs. Kong'' je jedna akcijom i spektaklom nabijena razbibriga koja vas neće posebno raspametiti, ali će vas svakako odvratiti od svakodnevnih briga i frustracija i dobro zabaviti.

OCJENA: 3.5/5


Reci što misliš!