Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Deliver Us from Evil: Još jedna južnokorejska poslastica za fanove akcijskih krimića

Deliver Us from Evil: Još jedna južnokorejska poslastica za fanove akcijskih krimića

Drama pa opet drama, triler, drama, western, crtić, dokumentarac, drama i tako redom. Mišljenja sam kako bi se za ovaj hladni vikend trebalo ugrijati s nekim sadržajem uz koji možemo odmoriti mozak i zažmiriti na scenarističke propuste ili manjak originalnosti.

Srećom, Južnokorejci niti takav tip filmova u pravilu ne odrađuju površno već nas svaki put iznova iznenade s kojekakvim obratima i suludim raspletima.  

Fanovima spomenute kinematografije dobro je poznato kako nas već desetljećima oduševljavaju i ugodno iznenađuju sa svojim nepredvidljivim krimićima i trilerima, a ovdje smo dobili jedan poprilično dobar spoj akcijskog krimića i drame koji u rukama Amerikanaca nikako ne bi izbjegao onu nezahvalnu B, ako ne i C kategorizaciju.

Naravno, film koji vam ovog tjedna preporučujem nije jedan od onih kojeg ćete pamtiti do kraja života ili u njemu pronaći mudrosti koje će vam promijeniti svjetonazore, no svakako ćete uživati u svakoj njegovoj minuti i to osobito oni željni prave žestoke akcije.  

Deliver Us from Evil (2020)

Režija: Hong Won-Chan

Uloge: Hwang Jung-min, Lee Jung-jae, Jung-min Park, Choi Hee-seo, Park So-yi, Dae-hwan Oh, Vithaya Pansringarm…

Žanr: Akcija, kriminalistički

Trajanje: 108 min.

Po izvršenoj likvidaciji mafijaškog šefa Koraede u Japanu, plaćeni ubojica In-nam (H. Jung-min) jasno daje da znanja svojim nalogodavcima kako se umirovljuje i seli u Panamu.

No, prije negoli mu novac transferiraju u spomenutu latinoameričku državu, In-nam saznaje kako je njegova nekadašnja ljubav Young-joo ubijena na Tajlandu dok je tražila svoju otetu kćer.  

In-nam se uputi tamo kako bi identificirao njezino tijelo, no ubrzo spozna kako je oteta djevojčica njegova kći koja je najvjerojatnije završila u rukama trgovaca organima. Da bi stvar bila još i gora, In-namu je za petama psihotični Koraedin brat Ray (L. Jung-jae) koji ne preže ni od čega kako bi mu se brutalno osvetio…

Znam kakva će vam misao protutnjati glavama nakon što ste pročitali ovaj šturi sinopsis, no vjerujte mi, ova vožnja možda započinje kao i ona kod tisuće sličnih ŽNJ 'akcića', ali nikako ne završava na jednak način.

I sam sam si promrmljao u bradu kako mi je puna kapa 'ubojica koji moraju učiniti još samo onaj jedan zadatak prije negoli se umirove', ali ova priča tek starta s tom idejom, a onda se grana u mali milijun smjerova. Klišeji se pomalo razvodnjavaju sa zapletom o otmici djevojčice, osvetničkim bratom, a na kraju i uplitanjem dobroćudnog transvestita, bangkoškog kralja podzemlja i policije. 

Pravi jedan džumbus od scenarija na koji jako brzo zaboravljate jer vas neprekidna, brutalna i suludo dobro koreografirana, snimljena i režirana akcija lijepi za fotelju dok vam oči u čudu razrogačene u nevjerici gledaju što li će ovi luđaci sljedeće smisliti.

Dakako, ''Deliver Us from Evil'' s tako nabrijanom i ekstremnom količinom nasilja i mlaćenja i dalje debelo kaska za daleko moćnijim žanrovskim perjanicama poput trilogije ''John Wick'' ili duologije ''The Raid'', no i kao takav, bolji je od većine daleko skupljih i zvučnijih holivudskih budalaština.

Izuzev frenetične izmjene ritma pucačine i lomljenja kostiju, ne manjka niti dramatike, a da bi ona u ovakvom žanrovskom obliku djelovala iole uvjerljivo, valjalo je imati dovoljno kvalitetne glumce koji će nas uvjeriti kako ovo nije još samo jedan od onih filmova kojeg ćete zaboraviti te iste večeri.

Redatelj Hong Won-chan, inače najpoznatiji po scenariju za izvanredan triler ''Chaser'', imao je sreću što je za svoj drugi film uspio dovući dva vrhunska glumca koje smo zajedno već mogli gledati u fantastičnom gangsterskom filmu ''New World'' (2013.).  

Dočim su obojica u zajedničkim scenama, napetost se može sjeći ne nožem već mačetom, a posebno impresionira Lee Jung-jae kao 'over the top' psihopat koji uživa u mučenju svojih žrtava u maniri mesara. S druge pak strane, Hwang Jung-min je staložen 'hitman' koji kontrolu gubi onog trenutka kad sazna kako je djevojčica njegove bivše drage njegova vlastita kćer.

E onda na putu njezina pronalaska rade podjednako i šake i noževi i pištolji, a bogme i škare s kojim sjecka prste onima koji teško 'pljuju tražene odgovore'. O da, žestok, nabrijan, a opet, na trenutke i dirljiv film. To su vam dragi moji Južnokorejci. Kad pomislite da ste sve vidjeli, oni opet smisle nešto novo, nešto luđe, nešto opako dobro. 

Neko vrijeme smo mogli žaliti što na horizontu nema nekih novih McTiernana, Hillova, Lama ili Wooa, no vremena su se promijenila i fanovi akcijskog filma više nemaju razloga za brigu. Dovoljno je okrenuti pogled k Aziji jer tamo ćete s lakoćom uvijek pronaći nešto za sebe.

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!