Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Saint Maud: Sveta Maud, moli za nas grješnike!

Saint Maud: Sveta Maud, moli za nas grješnike!

Unatrag proteklih nekoliko godina imali smo sreću da kvalitetom nerijetko deficitan horor žanr izroni pokoji 'draguljčić', a jedan takav svoj je festivalski put započeo još 2019. na 'Toronto Film Festivalu' i otad izaziva pravo oduševljenje kritike i tvrdokornih fanova psiholoških horora.

Riječ je o filmu koji će vas s lakoćom uvući u svoju atmosferičnu priču o krizi duhovnosti, unutarnjoj borbi s vlastitim demonima, ali i nekim mračnijim silama.

Radnja filma prati Maud (M. Clark), mladu medicinsku sestru za palijativnu skrb koja nastoji održati svoju duhovnost, ograđujući se od okoline i tmurne prošlosti. Kad je angažiraju za skrb nekadašnje zvijezde modernog plesa, a sad od leukemije teško oboljele pacijentice Amande (J. Ehle), Maud kreće u misiju ne samo spašavanja njezina bolesnog tijela već i duše.

Njezini duhovni savjeti Amandi isprva zazvuče simpatično i zabavno, no kad se pretvore u fanatičnu opsesiju ona otresito kaže Maude što uistinu misli o tome, na što ova reagira poprilično burno…

Uh, koji čudan film. Gledajući ga sav hipnotiziran klaustrofobičnom atmosferom i glumom fantastične Morfydd Clark i ništa manje uvjerljive Jennifer Ehle, u glavi su mi se počeli vrtjeti kadrovi iz brojnih žanrovskih uspješnica poput De Palmine ''Carrie'' ili Friedkinovog klasika ''The Exorcist'', no isto tako i briljantne Schraderove drame ''First Reformed'' koja prati svećenika u duhovnoj krizi. Pojedinim sličnostima unatoč, Rose Glass (ovo joj je dugometražni prvijenac) ''Saint Maud'' ipak čini svojim, a ne tuđim 'djetetom'.

Njezina glavna protagonistica je djevojka čiji je život u prošlosti bio posve oprečan onom kojeg sad živi i kojem je posvećena. Ona svoju svrhu traži u razgovorima s Bogom i moli ga da joj pokaže put, a to uglavnom čini u maniri neke svetice koja želi produhoviti svoje pacijente i tako ih pripremiti za odlazak u 'onaj drugi svijet'.

Kakvi su sve događaji prethodili njezinom odlasku iz bolničke ustanove u kojoj je prije radila, nije posve jasno, no sigurno nisu bili ugodni. To saznajemo iz kaotičnog krvavog prologa, ali i susreta s bivšom kolegicom koja raspitujući se o njezinom životu ostaje nemalo zatečena odgovorom kako opet radi kao sestra.

Traumatična prošlost i neki nedefinirani nemili događaji doveli su je do životne prekretnice u kojoj je svrhu svojeg postojanja pronašla u vjeri. Amanda je pak s druge strane sarkastična spram Maud jer je njezin hram i život prije bolesti bilo njezino tijelo.

Saints Maud (2019)

Režija: Rose Glass

Uloge: Morfydd Clark, Jennifer Ehle, Lily Knight, Lily Frazer, Turlough Convery, Rosie Sansom, Marcus Hutton…

Žanr: Horor, drama

Trajanje: 84 min.

Sad kad je to isto tijelo izdaje iliti simbolično rečeno, sad kad se njezin hram urušava, ona utjehu ne želi pronaći u sferama duhovnosti i preobraćenja već se oprostiti sa životom na sebi svojstven način.

Sirota Maud je isprva uvjerena kako dopire do Amande i približava je sveprisutnom 'gospodinu', no zahvaljujući grubom triježnjenju započinje iznova propitivati svoj duhovni odabir. Kad joj se Bog ponovno obrati, ona odlučno kreće u misiju spašavanja Amandine duše kakva god bila konačna cijena.

Uznemirujuća završnica nas ostavlja s nekim otvorenim pitanjima i vlastitim zaključcima gdje se moramo zapitati jesmo li svjedočili nekom nadnaravnom događaju ili projekciji poremećena uma sirote djevojke koja se nikako nije uspjela oporaviti od događaja za koje je najvjerojatnije sama bila odgovorna.

Rose Glass nas cijelo vrijeme polagano 'vozika' na oštrom rubu napetosti i paranoje, a sam klimaks je tako impresivno složen da vam jamčim kako ćete ga teško izbrisati iz glave. Ovakva priča zahtijevala je snažan autorski pečat i nadahnutu glumu, a Glass i cure su nam isto pružile na najbolji mogući način.

E sad, ako niste veliki ljubitelji 'sporogorećeg' ritma i tražite nešto krvoločnije, življe, onda ovo nije film za vas. No, fanovi recentnijih žanrovskih bisera poput ''Hereditarya'', ''Midsommara'' ili ''The Lighthousea'' neće ostati razočarani. Sveta Maud, moli za nas!

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!