Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Another Round: Konobar, još jednu rundu! Vinterberg i Mikkelsen časte

Another Round: Konobar, još jednu rundu! Vinterberg i Mikkelsen časte

Prije negoli se uhvatim gotovljenja tradicionalne 'best of' ljestvice i presjeka totalno munjene godine, valja ovu filmsku štoriju završiti sa stilom, a kao naručena, tu se našla odlična Vinterbergova komična drama ''Another Round'' (izvorno ''Druk'') koja je nedavno pomela konkurenciju na 'Europskim filmskim nagradama''.

Na rođendanskoj proslavi svojeg prijatelja i kolege profesora Nikolaja (M. Millang), Tommy (T.B. Larsen), Peter (L. Ranthe) i naposljetku Martin (M. Mikkelsen) odluče testirati teoriju norveškog psihijatra Finna Skarderuda koji tvrdi kako se svi ljudi rađaju s deficitom od 0,5 promila alkohola u krvi što im društveni, a i privatni život čini težim. Družina se dogovori da će redovno održavati razinu alkohola u krvi na spomenutoj razini, bez pijenja poslije 20h ili vikendom. 

Rezultati njihova suludog eksperimenta isprva se pokažu efikasnim što se ponajprije odrazi na njihovim poslovima. Martin opuštenije izlaže svoja predavanja iz povijesti i poboljšava odnos s učenicima, a slično čine i njegovi kompanjoni na svojim satovima filozofije i glazbene, odnosno, tjelesne kulture.  

Eksperiment tu dakako ne staje, već euforično pada odluka da dodatno podignu razinu alkohola u krvi dok ne vide kakve će to donijeti rezultate. Naravno, opuštenost i dobro raspoloženje podiže im se do maksimuma.

Another Round (2020)

Režija: Thomas Vinterberg

Uloge: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe, Maria Bonnevie, Helene Reingaard Neumann, Susse Wold…

Žanr: Komedija, drama

Trajanje: 117 min.

Martin oživljava zahladnjeli odnos sa suprugom i sve im se čini zabavnije i bolje. Na kraju se odlučuju na ultimativno pijančevanje koje očekivano izazove niz katastrofalnih događaja koji u konačnici kulminiraju tragedijom…

Složiti ovako efektan miks optimizma i melankolije u istu priču izuzetno je delikatna zadaća koja kod mnogih autora nerijetko zna završiti katastrofalno. To srećom nije slučaj i kod Vinterberga koji je ponovno uspio učiniti nešto fantastično, komično, tragično, dirljivo i humano.

Njegovi protagonisti su sredovječni muškarci čiji su životi s vremenom upali u svojevrsnu kolotečinu. Poslove obavljaju (Martin prije svih ostalih) mehanički i rezervirano, bez imalo strasti i ne čudi što im učenici na predavanjima u dosadi radije posežu za mobitelima negoli slušaju njihova nepovezana blebetanja.

Nikolaja kod kuće očekuje troje male djece i nikad nema vremena za sebe i suprugu. Martin je pak odustao u svojih ambicija i starih strasti, suprugu gotovo i ne viđa jer vječno radi suprotne smjene dok su mu djeca već u dobi kad već imaju svoje interese. Ukratko, Martiin se pretvorio u svoju blijedu kopiju. Peter je pak letargičan i umoran od svega, a Tommyu je kao samcu mentalno stanje gore negoli svima navedenima. 

Bezazlena ideja o cuganju kao psihološkom eksperimentu uistinu urodi plodovima, no to pretpostavljam znate i sami. Čašica, dvije vina. Nekoliko piva ili koja žestica često su nam znale razvezati jezike i prizvati toliko nužan osjećaj opuštanja. Problem nastaje kad u glavu usadiš uvjerenje da je uz alkohol sve lakše, da postojeći problemi nestaju ili ih s lakoćom eliminiraš.

Ne, dapače, tu tek startaju pravi problemi. Naši protagonisti se glasno uvjeravaju kako oni nisu alkoholičari jer mogu prestati kad god to požele, no kao i kod svakog poroka, tu leži zamka. Oni snažnije volje, prestat će na vrijeme i suočiti se s problemima trezveni, dok će oni u kojima čuči depresija i nezadovoljstvo s lakoćom kliznuti preko ruba.

Vinterberg ovdje jasno daje do znanja kako ništa nije crno ili bijelo, već da postoji ona siva zona u kojoj sami tražimo svoj put. On ne kudi, ali niti ne slavi alkohol. Kao i u svim strastima, valja pronaći balans. Njegova priča će vas u nepunih dva sata u više navrata dobrano nasmijati, dirnuti, ali i rastužiti. No, na kraju vas ipak na sreću neće 'zbedirati' već ispuniti u ova crna vremena s toliko nužnim optimizmom.

Odglumljen s enormnom količinom emocija i čovječnosti (Mikkelsen je zasluženo pokupio nagradu za najboljeg glumca, a ostatak ekipe ga dostojno prati u stopu), izvanredno režiran i napisan, ''Another Round'' je bez ikakve sumnje jedan od ponajboljih ostvarenja godine i tome u čast mu podižem čašu!

OCJENA: 5/5


Reci što misliš!