Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

On the Rocks: Vrući Murray na Coppolinom ledu

On the Rocks: Vrući Murray na Coppolinom ledu

Kako nam štorije o drugom nastavku kontroverznog 'Borata' već doslovce iskaču iz paštete, nisam želio ponavljati iste ili slične dojmove svojih kolega o viđenom, već sam prostor i vrijeme odlučio pokloniti jednoj simpatičnoj komičnoj drami koja je nedavno također imala svoju 'onlajn' premijeru.

Riječ je naime o posljednjem filmu proslavljene filmašice Sofie Coppole i njezinom novom uspjelom 'sparivanju' s komičarskom legendom Billom Murrayem.

Radnja filma prati Lauru (R. Jones), mladu majku koja pronašavši žensku torbicu s kozmetikom u prtljazi svojeg vječito odsutnog supruga Deana (M. Wayans), započinje sumnjati u njegovu vjernost. Bojeći se najgoreg, ona svoju sumnju ne iznosi suprugu već se za savjet obrati ocu Felixu (B. Murray).

Kako je i sam playboy koji je svojevremeno nakon afere napustio Laurinu majku, Felix se dodatno angažira kako bi pronašao dokaze o Deanovoj nevjeri, a usput i očvrsnuo odnos sa svojom kćeri…  

Krajem prošlog, odnosno, početkom ovog milenija, Sofia Coppola je sa svojom romantičnom dramom ''The Virgin Suicides'' (1999.) i komičnom dramom ''Lost in Translation'' (2003.) na najbolji način dokazala kako jabuka ne pada daleko od stabla i kako bi s takvom razinom kvalitete skoro mogla čak zasjeniti i svojeg slavnog oca Francisa Forda, no umjesto jedne zavidne karijere, dočekali smo njezin mediokritet.  

On the Rocks (2020)

Režija: Sofia Coppola

Uloge: Bill Murray, Rashida Jones, Marlon Wayans, Jessica Henwick, Jenny Slate, Liyanna Muscat, Barbara Bain, Juliana Canfield…

Žanr: Komedija, drama

Trajanje: 96 min.

Spomenuti ''Lost in Translation'' je bez ikakve sumnje profilirao Sofiju kao jednu izuzetno talentiranu redateljicu, potvrdio Murrayevu glumačku karizmu, odnosno talent Scarlett Johansson. No dok je ovo dvoje nastavilo nizati uspjehe u svojim karijerama, Coppola se pomalo pogubila.

Slava ju je gadno opalila u glavu i počela je eksperimentirati. Njezin smjeli i na prvi pogled poprilično radikalan pristup biografskoj priči (''Marie Antoinette''), odnosno, posljedice slave (''Somewhere'') i opsjednutost istom (''The Bling Ring'') nisu niti približno ponovili rane uspjehe i s vremenom se postavilo logično pitanje:- Da li je Sofia Coppola uistinu ime na koje se može dugoročno računati ili su to bili rijetki primjeri kreativne inspiracije?

Sudeći po svemu što je kasnije uslijedilo, a i o samom filmu o kojem vam sad pišem, bez ustručavanja mogu zaključiti kako se nisu dogodili neki veći pomaci nabolje. 

Štoviše, ''On the Rocks'' bi bez raspoloženog Billa Murraya koji iznova briljira u ulozi playboya, odnosno, Rashide Jones u ulozi njegove rastresene kćeri u konačnici bila još samo jedna u nizu prosječnih, scenarističkim klišejima ispunjenih romantičnih komedija.

Kemija između njih dvoje je napose simpatična i duhovita, na trenutke i dirljiva (Murray je posebno uvjerljiv u prizoru u kojem se prisjeća svoje preminule ljubavnice od koje se nikad nije stigao oprostiti), no nema tu nekih osobito pamtljivih trenutaka izuzev primjerice onog u kojem Felix svojom dosjetljivošću i šarmom natjera prometne policajce da mu umjesto pisanja kazne poguraju lako kvarljivi automobil.

Nađe se tu još pokoji biserčić koji će vam stidljivo izvući osmjeh na lica, ali u cjelini je to nedovoljno da se razbije dojam gledanja drugorazredne kopije jednog Baumbacha ili Woodya Allena. 

No i kao takav, Coppolin film je sasvim solidna razbibriga za jednu laganu večer ili kišno poslijepodne, a posebno preporučljiv za fanove Murraya. U kojem smjeru će se odvijati karijera Sofie Coppole ostaje nam za vidjeti, no promjena bi valjala biti itekako zamjetna i nužna.

OCJENA: 3.5/5


Reci što misliš!