Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Relic: Jeziva filmska metafora o starosti, bolesti i samoći

Relic: Jeziva filmska metafora o starosti, bolesti i samoći

Prije otprilike dva tjedna u sklopu 'Fantastic Film Festivala' održanom u Zagrebu, među brojnim žanrovskim naslovima prikazana je i australska psihološki horor drama ''Relic'' koja nas iznova upozorava kako se 'dolje ispod' (op.a. Australija) događaju neke čudesne i zastrašujuće stvari.

Pošto se u međuvremenu (ako ne i u istom periodu) sam film našao i na brojnim 'VOD' platformama, prava je prilika da vas upoznam s tim žanrovskim biserom koji će vas progoniti još dugo.  

Kad stara i dementna Edna (R. Nevin) neobjašnjivo nestane, njezina kći Kay (E. Mortimer) i unuka Sam (B. Heathcote) dojure iz Melbournea kako bi je čim prije pronašle. Potraga prvih par dana biva bezuspješna, a onda se trećeg dana Edna sama pojavi niotkuda.

Bez sjećanja gdje je bila i s misterioznom mrljom na prsima, starica se počinje ponašati sve čudnije što kod Kay 'uključi alarm' koji joj kazuje kako je vrijeme da majku smjesti u neki starački dom u kojem će imati adekvatnu skrb.

Relic (2020)

Režija: Natalie Erika James

Uloge: Emily Mortimer, Robyn Nevin, Bella Heathcote, Jeremy Stanford, Chris Bunton, Christina O'Neill, Catherine Glavicic…

Žanr: Horor, drama

Trajanje: 89 min.

Sam se opire toj ideji i nudi baki svoj ostanak, no ova je sumnjičava. Uz Ednino sve bizarno ponašanje, u kući se također započinju odvijati neke neobjašnjive stvari…

Premda ih se godišnje 'naštanca' na stotine, horori su manje-više bezidejne blijede kopije već viđenih ideja koje umjesto osjećaja straha izazivaju tek iritantno zijevanje, no dogodi se u hrpetini takvog negledljivog smeća i pokoji naslov koji vam izazove trnce i tjera na razmišljanje.

Ako ćete vjerovati popularnoj stranici IMDB, ''Relic'' definitivno nije jedan od takvih filmova, ali kritika misli suprotno. Dugometražni redateljski debi Natalie Erike James je jedna uistinu jeziva priča koja ispod šablonski sklepane površine pršti originalnošću i simbolikom.

Pojedini fanovi žanra navikli na potoke krvi i bezumno mesarenje ovdje neće imati strpljenja niti dovoljno neurona da pokušaju dokučiti 'što je pjesnik htio reći', ali će zato fanovi sporogorećih psiholoških horora zasigurno doći na svoje.

Kako sam u samom naslovu već natuknuo, ova priča je jedna sat i pol dugačka metafora o starosti, bolesti i samoći, a sve natprirodne pojave i bizarnosti koje se protežu kroz radnju simbolički manifestiraju stanje uma, odnosno, strahove koji su se nakupili u istom.

Pokušajte se za trenutak staviti u cipele svojih baka i djedova ili pak starijih roditelja kojima je svakodnevna opsesija uz posjete doktorima, gutanju šaka tableta uz čiju pomoć pregrme bol i ostale tegobe, briga. Nemoćni u svojim krhkim tijelima oni se osjećaju kao ogroman teret svojim potomcima i često prešućuju svoje strahove, stoički zagrizu jezik i s grčem na licu glumataju kako im nije nitko potreban.  

Mi mlađi s druge pak strane razmišljamo o egzistenciji i pokušavamo pronaći dragocjeno vrijeme u pretrpanim rasporedima i nekako s olakšanjem (koje će se kasnije pretvoriti u grižnju savjesti) prigrlimo njihovu lažnu konstataciju ili ih guramo u staračke domove uz uvjeravanje kako će im tamo biti bolje. Kasnije naravno požalimo.

S takvom i sličnima pričama sudaramo se i u filmu ''Relic''. Posebno teška priča je kod obitelji čiji stariji članovi pate od kojekakvih oblika demencije, a ovdje takvu pratimo kroz neuobičajen oblik nadnaravne transformacije.

Korozivne mrlje po zidovima simboliziraju trulež, propadanje tijela i prolaznost života, skriveni hodnici i sjene konfuzno, odnosno, dementno psihološko stanje i strah od nepoznatog, smrti.  

Tom opipljivom osjećaju jeze dodatno pridonosi sigurna režija Natalie Erike James koja znalački, premda joj je ovo ponavljam debi, koristi sve znane i neznane žanrovske trikove (škripanje drva, voda koja curi iz kade, trulež koja izbija iz drvenih zidova i sl.), ali istovremeno i vješto plasira dramsku težinu. Za nju se pak pobrinuo odličan glumački trio Mortimer/Nevin/Heathcote i recept za odličan psihološki horor je savršeno 'smućkan' .

Ponavljam, ritam filma je prilično spor, radnja na trenutke konfuzna (o kraju da i ne govorim), ali sve ima svoje zašto i kako. Fanovi filmova novih žanrovskih uzdanica poput Arija Astera, Roberta Eggersa, austrijskog dvojca Fiala/Franz ili pak sunarodnjakinje naše Natalie Erike James, Jennifer Kent, u ''Relicu'' će pronaći razlog za slavlje, oni koji pak žude za krvlju, morat će sačekati nešto drugo.

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!