Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

The Heist of the Century: Um pljačka, snaga klade valja

The Heist of the Century: Um pljačka, snaga klade valja

Dočim baciš pogled na naslov filma, odmah ti kroz glavu protutnje logična pitanja: - Zar još jedna 'pljačka stoljeća'? Nije li takvih i sličnih naziva kroz filmsku povijest bilo barem na desetke?

Da, tvorci filma su očigledno ziheraški izvukli senzacionalistički naslov kako bi ljubitelje ovog uzbudljivog podžanra masovno privukli u kina, no u ovom slučaju to nije bio loš potez.

Zahvaljujući marljivoj ekipi 'Kino Zone', a posredstvom 'Festivala Mediteranskog Filma Split', domaća publika je jedva dočekala ovakvu zabavnu priču te ne čudi što se na kraju tražilo i sjedalo više.

Osebujnom treneru borilačkih vještina Fernandu (D. Peretti) jedne kišne večeri u glavi se rodi ideja za savršenu pljačku banke, a da bi je realizirao na idealan način, potrebna mu je pomoć mahom iskusnih lopova.

Ubrzo se formira jedinstvena ekipa koja vođena briljantnim Fernandovim umom počini pljačku koja baš sve ostavi bez daha. Mediji je proglase najvećom pljačkom u povijesti Argentine dok policija nemoćno nastavi tapkati u mraku… 

The Heist of the Century (2020)

Režija: Ariel Winograd

Uloge: Guillermo Francella, Diego Peretti, Luis Luque, Pablo Rago, Rafael Ferro…

Žanr: Kriminalistički, komedija

Trajanje: 114 min.

Eto, to bi bilo dovoljno da vas zaintrigira. Naravno, događa se tu još svašta, no isto tako i neke šablonski prepoznatljive stvari koje će iskusnim gledateljima djelovati odveć klišeizirano.

Što onda čini razliku između ovog i hrpetine tematski sličnih filmova? Pa, ''The Heist of the Century'' (izvorno, ''El robo del Siglo'') je prvenstveno baziran na istinitim događajima koji su se odvili 2006. u Buenos Airesu, a isto tako je u prvi plan gurnut i humoristični aspekt priče što gledanje filma čini daleko zabavnijim. 

Mozak cijele operacije je čovjek koji je u svakom pogledu posebna individua i čiji motiv za takvu smjelu pljačku nije novac već neutaživa žeđ za uspjehom iste. Konstantno napušen (tvrdi da je onda ekstra fokusiran na apsolutne sve detalje), Fernando (uvjerljivi Diego Peretti) je na prvi pogled običan čudak u čije riječi isprva svi sumnjaju, no kako u hodu s lakoćom pronalazi rješenja za sve nepremostive prepreke, povjerenje ostatka ekipe sve više raste. 

Druga značajna figura u ekipi je iskusni lopov Sellanes (odlični Guillermo Francella) koji naravno kao i većina drugih želi s ovom pljačkom osigurati dovoljno novca s kojim će se bezbrižno umiroviti.

I dok Fernando u sjeni detaljno kuje planove i razrađuje sve detalje i detaljčiće, Sellanes je isturena figura čija je primarna zadaća navesti policiju na krivi trag i uvjeriti taoce (lagani spojler) u njihove dobre namjere.

Dakako, to sve skupa dovodi do nebrojenih komičnih situacija koje su kod publike izmamile gromoglasan smijeh, a u određenom trenutku s nadahnuti njihovim činom neki čak i glasno zapljeskali (!).

Relativno mladi, ali već dovoljno iskusni redatelj Ariel Winograd sigurno drži sve konce pod rukama, no sitan problem ipak predstavlja scenarij (potpisuju ga Alex Zito i Fernando Araujo) koji priču na trenutke vodi u neke nepotrebne smjerove koji na kraju razvlače samo trajanje filma i razbijaju dobro doziranu dinamiku, a sam kraj je nedorečen premda nas na jedan traljav način navodi na određene zaključke.

Sve u svemu, ''The Heist of the Century'' je jedna zabavna i pitka priča koja sasvim dobro legne za ovako vruće dane, a hoće li ostati dugotrajno upamćena, to je već neki drugi par postola.

OCJENA: 3.5/5


Reci što misliš!