Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Systemsprenger: Za mrvu ljubavi, nismo svi rođeni

Systemsprenger: Za mrvu ljubavi, nismo svi rođeni

Naš veliki Oliver sigurno mi ne bi zamjerio što sam u naslov ovotjednog osvrta uvrstio riječi njegove poznate pjesme jer film o kojem ću vam pisati para svačije srce, pa čak i ono najtvrđe.

Nije mi bila namjera već drugi tjedan za redom uputiti vas na film izrazito teške tematike, no pošto će isti ove, i samo ove nedjelje biti prikazan na ljetnoj pozornici naše 'Kino Zone', isprike ne postoje.

Benni (H. Zengel) je devetogodišnja djevojčica koja još od vrtićke dobi stvara nevjerojatne probleme socijalnim službama i svojoj majci. Zahvaljujući nekontroliranim izljevima bijesa, ona je već promijenila na desetke domova i institucija i nadležne službe više ne znaju što učiniti s njom.

Dok se jedni zalažu za kliničko liječenje, mladi trener za kontrolu bijesa Michael 'Micha' (A. Schuch) vjeruje kako djevojčicu može smiriti zahvaljujući svojim, već provjerenim metodama… 

Od kud početi? Siguran sam kako će mnogi od vas pomisliti kako im u ljetnim danima ne treba ovako žestoka psihološka drama koja će im pokraj vrućinama izmorenih tijela, dodatno  umoriti i opteretiti i same glave, no, isto tako sam i siguran kako ste se više puta znali upitati na koji način se sustav hrva s ovakvim slučajevima.

Mnogi se ne bi niti usudili dirati u ovakav tematski 'osinjak', no to nije bio slučaj i s talentiranom njemačkom redateljicom Norom Fingscheidt.

Systemsprenger (2019)

Režija: Nora Fingscheidt

Uloge: Helena Zengel, Albrecht Schuch, Gabriela Maria Schmeide, Lisa Hagmeister, Melanie Straub, Maryam Zaree, Victoria Trauttmandorff…

Žanr: Drama

Trajanje: 125 min.

Ona je prepoznala samu srž ovakvog i sličnih problema, spremno se uhvatila u koštac sa svim izazovima i iz 'ringa' na kraju izašla kao pravi pobjednik.  

Već s prvim kadrovima Fingscheidt nas poput svoje buntovne (anti)junakinje hvata za gušu i ne pušta do same odjavne špice. Kao roditelju, bilo mi je iznimno mučno gledati kako je sustav nemoćan, a nerijetko hladan i isključiv u tretiranju malene Benni, a redateljica ne štedi njihovu rezerviranost i konstantne pokušaje guranja problema 'pod tepih'. Traumatični događaji iz rane faze djetinjstva nanijeli su djevojčici nepopravljivu štetu, a svaki 'klasičan' pristup ublažavanja posljedica te traume je uzaludan.   

Mnogi, uključujući i njezinu neodgovornu majku Biancu (L. Hagmeister) bili bi najsretniji kad bi Benni zaključali u neki sobičak mentalne institucije, nakljukali je tabletama i pratili kako polako vegetira. Ona pak s druge strane nije sposobna nositi se sama sa svojim agresivnim ispadima (što niti ne čudi jer joj je tek 9 godina) i to je užasno frustrira.

Broj njezinih 'saveznika' sa svakim novim ispadom drastično opada, a oni koji zdušno žele pomoći djevojčici poput gospođe Bafane (G. M. Schmeide) iz službe za zaštitu djece ili Miche polako gube svoju profesionalnu distancu i intimno se zbližavaju s djevojčicom što na kraju stvara još i veće probleme.

Kompletan film obojen je svojevrsnim ružičastim anarhičnim nijansama, a malena Benni (nevjerojatna Helena Zengel u usudit ću se reći, jednoj od najbolje odglumljenih dječjih uloga u povijesti filma) je svojevrstan predvodnik revolucije kontra loše usklađenog sustava.

Reći će zlobnici: - A kakvi su tek onda naši, kad njemački ne valjaju?. No šalu po strani, stvari nikako ne štimaju i Nora Fingscheidt nas na to podsjeća gotovo svaki trenutak.  

Zastrašujuća i bolna je ovo priča, ali nikako zanemariva. ''Systemsprenger'', odnosno, ''Razbijačica sustava'' jest film koji vrišti za vašim dolaskom u kino. Film koji vas žestoko poteže za ruku i govori kako moramo otvoriti oči srca, jer ovakve i slične priče se događaju možda i u našoj neposrednoj blizini, a da toga nismo niti svjesni.

Najlakše je dovoditi krive zaključke kad na ulici ugledamo neko nemirno ili agresivno dijete, uperiti prste u roditelje i mudrovati, no treba takve priče sagledati iz svih kutova i pokušati dokučiti što se tu sve događa, a ovo je prava prilika za to.  

Ne zaboravite, ovu nedjelju vam se ukazuje jedinstvena prilika da u našem gradu pogledate ovaj potresan film, zgrabite je. Ako vam treba dodatan razlog, reći ću na kraju kako je ''Razbijačica sustava'' uz brojna priznanja osvojila 'Srebrnog medvjeda' na prošlogodišnjem Berlinaleu, a da je sniman s 'one strane bare', malenoj Heleni Zengel sigurno ne bi izostala barem nominacija za Oskara.

OCJENA: 5/5


Reci što misliš!