Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

The Informer: Više od solidne razbibrige

The Informer: Više od solidne razbibrige

Nakon pustih tematski zahtjevnih drama, ovog tjedna sam se odlučio za jednu prilično solidnu žanrovsku razbibrigu. S obzirom na glumačku ekipu uključenu u projekt, ovaj film je prošao uglavnom 'ispod radara', no za ubiti nešto manje od dva sata vremena kroz vikend, svakako vrijedi baciti pogled.

Bivši vojni specijalac i pomilovani zatvorenik Pete Koslow (J. Kinnaman) ubačen je u redove poljske mafije kao doušnik za FBI sve kako bi prikupio dokaze s kojim bi uništili narko bandu nedodirljivog 'Generala' (E. Lipinski).

Kad prilikom jedne preprodaje droge ubiju prikrivenog detektiva njujorškog odjela za narkotike, agentica FBI-a Wilcox (R. Pike) po nalogu svojeg nadređenog (C. Owen) ne uhiti odgovorne već ostavi svojeg doušnika da ih odvede do Generala.

Ovaj pak ucjeni Koslowa da se vrati u zatvorski sustav kako bi mu proširio distribuciju droge inače će mu 'prikačiti' ubojstvo detektiva i ugroziti suprugu (A. de Armas) i kćer.

The Informer (2019)

Režija: Andrea Di Stefano

Uloge: Joel Kinnaman, Rosamund Pike, Clive Owen, Common, Ana de Armas, Eugene Lipinski, Joanna Kaczynska, Edwin de la Renta, Sam Spruell, Arturo Castro…

Žanr: kriminalistički, triler, drama

Trajanje: 113 min.

Wilcox obeća Koslowu da će ga izbaviti van čim prikupi dokaze, no kad njujorški detektiv Grens (Common) krene istraživati slučaj svojeg ubijenog kolege, Koslow je iznenada prepušten sam sebi…

Ovaj kraći opis radnje možda će vam zazvučati komplicirano, no vjerujte mi da ste hrpu stvari viđenih u samom filmu do sad mogli vidjeti već mali milijun puta. Što nam onda ostaje? Krenimo redom. Talijanski glumac Andrea Di Stefano posljednjih se 5-6 godina svojski trudi prebaciti iza kamere i početi graditi redateljsku karijeru, pa je tako 2014. debitirao sa solidnom krimi dramom ''Escobar: Paradise Lost''.

Neki zapaženiji uspjeh je izostao, no Di Stefano je manje-više držao stvari pod kontrolom. Priče iz kriminalnog miljea očigledno su ga nastavile intrigirati te je za svoj drugi redateljski projekt odlučio prihvatiti ponudu za adaptacijom švedskog krimi triler romana Three Seconds spisateljskog dvojca Roslund/Hellström

Angažirana je jedna prilično zanimljiva i šarolika glumačka ekipa na čelu s Joelom Kinnamanom (trilogija ''Snabba Cash'', ''Robocop'', ''Suicide Squad''…), Di Stefano je 'skrpao' scenarij uz pomoć Matta Cooka i Rowana Joffea, osiguran je solidan budžet i snimanje je moglo započeti.

Premda je premijera filma bila predviđena još za veljaču 2018., stvari su zapele. Distributer i producent, tvrtka 'Aviron Pictures' upala je u financijske probleme i dok ovo čitate, sam film još nije dočekao svoju američku premijeru iako se po Europi vrti već godinu dana i više. No, taj dio i nije toliko značajan. Vratimo se mi samom filmu i konačnom dojmu. 

Di Stefano je bez ikakve sumnje sve sigurniji u režiji, sama priča često luta u vode žanrovskih klišeja i predvidljivosti, no gluma je i više nego solidna, dinamike i uzbuđenja ne manjka, a obrati će nekog možda i iznenaditi i na kraju vjerujem kako neće biti suviše razočaranih.

Da smo pak mogli vidjeti nešto osobito originalno ili intrigantno, nismo, ali sve u svemu postoji dovoljno dobrih razloga za gledanje. Hoće li se nakon pandemije virusa film pojaviti i na programu naših kina, za sad je neizvjesno, no oni koji gore od želje da ga pogledaju ranije, znati će se snaći.

OCJENA: 3.5/5


Reci što misliš!