Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Never Rarely Sometimes Always: Film o neželjenoj trudnoći kojeg se jednostavno mora pogledati!

Never Rarely Sometimes Always: Film o neželjenoj trudnoći kojeg se jednostavno mora pogledati!

Prvi izbor za ovotjednu filmsku preporuku bila mi je belgijska dramedija (op.a. ''De Patrick'') o nadzorniku nudističkog kampa kojem netko ukrade čekić iz radionice. Hm, da. No, koliko god je spomenuti film dobar, originalan i 'ispaljen' mišljenja sam kako je odveć bizaran za neku širu publiku stoga sam se bacio u potragu za nekim drugim 'kapitalcem'.

Izbor je bez velikog oklijevanja ovaj put pao na iznimno hvaljenu i nagrađivanu dramu o neželjenoj tinejdžerskoj trudnoći koja me je apsolutno oduševila.

Kad tijekom pregleda u lokalnoj klinici sazna kako je trudna i kako joj tamo i nisu osobito voljni pomoći, sedamnaestogodišnja Autumn (S. Flanigan) pokušava izazvati spontani pobačaj, a kad joj ni to ne uspije, s rođakinjom Skylar (T. Ryder) se iz ruralnog mjesta u Pennsylvaniji uputi u New York...

Iako bi na programu državne televizije nerijetko u nekom nezahvalnom poslijepodnevnom terminu znala zalutati kakva TV drama koja se tematikom dotiče priča o neželjenoj trudnoći, abortusima i sličnim društveno 'škakljivim' temama, malo koja od njih je djelovala ovako kvalitetno, iskreno, informativno i moćno.

Never Rarely Sometimes Always (2020)

Režija: Eliza Hittman

Uloge: Sidney Flanigan, Talia Ryder, Théodore Pellerin, Ryan Eggold, Sharon Van Etten, Kelly Chapman, Carolina Espiro…

Žanr: Drama

Trajanje: 101 min.

Proslavljena indie filmašica Eliza Hittman (''If Felt Like Love'', ''Beach Rats''...) prišla je ovoj, inače delikatnoj temi na kirurški precizan način, bez imalo patetike i jeftinih emocija.

Njezina priča vas 'usisava' već s prvim kadrovima u kojima upoznajemo glavnu protagonisticu Autumn (tumači je fantastična debitantica Sidney Flanigan) koja na pozornici tijekom školske priredbe kroz impresivan vokal izbacuje dušu zabezeknutoj publici sve dok je neki idiot naprasno ne prekine uzviknuvši "Kurvo"!

Autmun se lomi, ali ipak uspijeva dovršiti pjesmu s manjom 'knedlom u grlu'. Tu njezinu odlučnost i hrabrost pratimo sve do odjavne špice kroz priču koja se u trenutku dok ovo čitate događa mnogim djevojkama i ženama u gotovo svakom kutku svijeta.

Mnogi su naime spremni napeti žile na čelu, sipati gorčinu i mržnju dok upiru prst i osuđuju djevojke i žene koje su kao prave i jedine 'gospodarice' vlastitog tijela odlučile prekinuti neželjenu trudnoću, odnosno, podvrgnuti se abortusu. No u isto vrijeme ti 'tužitelji' ih rijetko kad zapitaju - Zašto?.

Hittman nam kroz jednu iznimnu neorealističnu dramu otkriva intimnu ispovijest tinejdžerke koja se našla u poziciji gdje nema suviše izbora. Ona prilikom temeljitog upitnika u njujorškoj klinici racionalno i smireno odgovara kako nije dovoljno zrela i spremna kako bi postala majka, ali isto tako i da njezina trudnoća nije uzrokovana nepromišljenim činom već pod prisilom.

Hittmanica ne zalazi u tu pozadinsku priču već nas diskretno navodi na određene zaključke, no činjenica i jest kako u samoj konačnici to i nije toliko značajno. Fokus ove priče je u otkrivanju psihološkog stanja svoje mlade junakinje koja pokazuje nevjerojatnu čvrstinu i zrelost u jedno iznimno stresnoj i emotivno iscrpljujućoj situaciji, gdje podršku može naći jedino kod svoje brižne rođakinje.

Samo putovanje i boravak u New Yorku prava je minijaturna odiseja s kojom se lako može poistovjetiti svatko tko se u određenom periodu svojeg života, odnosno, formativnim godina susreo s nekakvim preprekama, bilo institucijama ili nerazumijevanju pojedinaca i okoline.  

Njihovo bezbrižno odrastanje naglo je prekinuto i reakcija na situaciju u kojoj jedna drugoj ne postavljaju gotovo nikakva pitanja jednostavno imponira, no ujedno i reflektira sliku okrutnog svijeta u kojem su mlađe generacije sve izloženije.

Izvanredno režiran, napisan, odglumljen i snimljen, ''Never Rearly Sometimes Always'' je jedan od onih bitnih filmova čija priča unatoč svojoj na trenutke prilično teškoj tematici zove na gledanje, divljenje ali i buđenje.

Ako vam treba dodatan razlog, spomenut ću i to da se film do sad okitio brojnim priznanjima od kojih svakako valja izdvojiti posebnu nagradu na festivalu u 'Sundanceu', odnosno, 'Srebrnog medvjeda' u Berlinu. Jednom riječju, bravo!

OCJENA: 5/5


Reci što misliš!