Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

The Man Standing Next: Što je njima njihova borba dala?

The Man Standing Next: Što je njima njihova borba dala?

Kad god se nađem u nedoumici što pogledati, a kamoli preporučiti, bacim pogled u neiscrpan rudnik blaga južnokorejske kinematografije i uvijek s lakoćom iskopam nešto dobro.

Ovaj tjedan sam tako nabasao na jedan prilično zanimljiv povijesni triler koji kazuje, većini ljudi, malo znanu štoriju u ubojstvu korumpiranog predsjednika Južne Koreje.

1979. godine Kad bivši čelni čovjek južnokorejske obavještajne službe KCIA Park Yong-gak (Do-wan Kwak) pred američkim kongresom posvjedoči o korupciji njihovog predsjednika Parka (Sung-min Lee) i najavi izdavanje memoara u kojima će sve detaljno razotkriti, ovaj bijesno naloži novom direktoru KCIA-e Kimu (Byung-hun Lee) da riješi taj problem.

The Man Standing Next (2020)

Režija: Min-ho Woo Uloge: Byung-hun Lee, Sung-min Lee, Do-wan Kwak, Hee-joon Lee…

Žanr: Povijesni, drama, triler

Trajanje: 114 min.

Naravno, Kim je i dalje lojalan svojem predsjedniku, no polako počne dvojiti o njegovom načinu upravljanja državom koju su zajedno preuzeli vojnim udarom 1961...

Povijest na Korejskom poluotoku, bila ona davna ili relativno svježa, puna je krvavih sukoba i kojekakvih političkih previranja, vojnih udara, raskola i sukoba, a zahvaljujući radišnom redatelju Min-ho Woou ovom prilikom možemo saznati mnogo o okolnostima koji su doveli do skandalozne likvidacije dugogodišnjeg predsjednika Parka 1979. godine.

Veći dio modernog zapadnog svijeta, izuzev nekih povjesničara i politologa malo zna o drami koja se događala iza kulisa tog nemilog događaja, no Woo je uspio prilično dobro ukomponirati sve relevantne činjenice koje su dovele do krvavog čina koji je u tome vrijeme šokirao cijeli svijet.

U samom uvodu tako saznajemo kako su Park, Kim, Park Yong-gak i drugi vojni zapovjednici 1961. izveli vojni udar iliti revoluciju koja je dovela do uspostavljanja 'Treće republike'. 

Park je po samom preuzimanju predsjedničke funkcije osnovao obavještajnu službu KCIA koja je, kako se ispostavilo, koristila apsolutnu moć kako bi osigurala njegovu dugogodišnju vladavinu.

Ono što 'svi predsjednikovi ljudi' nisu znali, jest to da je njihov voljeni vođa imao i brojne račune u švicarskim bankama u koje je prelijevao milijune iz državne blagajne.

Kako je s vremenom nezadovoljstvo među ljudima sve više raslo, a opozicija ga počela prozivati, Park je započeo s represivnim mjerama i bio jako blizu da korištenjem vojske krvavo uguši prosvjede u Busanu.

Tu u priču 'upadaju' bivši i trenutni vođa KCIA-e koji nevoljko moraju raskinuti sponu između lojalnosti i pravih načela. Kako u periodu od tih famoznih 40 dana situacija izgleda sve gore, Kim mora odlučiti što učiniti i kojoj strani se prikloniti.

Naravno, ostatak priče možete saznati i bez gledanja samog filma, no bila bi prava šteta propustiti ovu uistinu interesantnu filmsku priču koja kulminira krvavom i kaotičnom završnicom.

Woo, inače autor sasvim solidnih krimi drama poput ''The Drug King'' ili ''Man of Vendetta'', scenarij je složio iz priče koja je kroz seriju članaka izlazila punih 26 mjeseci (!) u dnevnim južnokorejskim novinama i vidljivo je kako je to bio iznimno težak posao.

Slaganje tako kompleksnog materijala odrazilo se na sam ritam radnje koji je povremeno prilično spor i suvišan, a da ne kažem konfuzan, no to je možda i jedina mana filma koji je fantastično snimljen s brojnim stiliziranim kadrovima, bogatom produkcijom i napose izvanrednom glumom trojca Byung-hun Lee, Sung-min Lee i Do-wan Kwak.

Premda je sam svršetak otkriven već u uvodu, iznimno je zanimljivo, a na samom kraju i uzbudljivo pratiti put koji je doveo do njega. ''The Man Standing Next'' možda i ne spada u sam vrh najboljih južnokorejskih ostvarenja, no svakako nije ni za zanemariti.

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!