Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Beasts Clawing at Straw: Je li u šoldima sve?

Beasts Clawing at Straw: Je li u šoldima sve?

Jeste li možda čuli za Kim Yong-Hoona? Ne? Ne sekirajte se jer niste jedini. Riječ je naime o debitantu koji sa svojim redateljskim prvijencem iznova potvrđuje kako je južnokorejska kinematografija definitivno jedna od najboljih, najzanimljivijih i svakako najuzbudljivijih na svijetu.

Nakon povijesnog uspjeha Bong Joon Hovog ''Parazita'', šira publika je konačno zavirila u potpuno novi filmski svijet, a tamo se već odavno 'kuhaju' prave filmske delicije. Jedna takva se odnedavno 'udomaćila' na majci svih mreža, a gotovo sam siguran kako će vam se sa svojom uvrnutom pričom itekako dopasti.

Radnja filma paralelno prati sredovječnog radnika u sauni Joong-mana (Bae Seong-Woo) koji na poslu svakodnevno trpi uvrijede svojeg mladog šefa dok mu se kod kuće raspada brak zbog sukoba supruge i dementne majke. Kad u jednom ormariću u sauni pronađe torbu punu novca, Joong-man je sakrije u skladište misleći kako mu se sreća konačno osmjehnula.

Paralelno pratimo priče carinika Tae-younga (Jung Woo-sung) koji se do grla zadužio kod lokalnog mafijaša sve kako bi vratio dug djevojke (Jeon Do-yeon) koja ga je u međuvremenu napustila i hostese Mi-ran (Shin Hyun-Bin) koja pokušava napustiti supruga zlostavljača. Njihove priče se na kraju sve isprepletu i to zbog navedene torbe pune novca...

Beasts Clawing at Straw (2020)

Režija: Kim Yong-Hoon Uloge: Jeon Do-yeon, Jung Woo-sung, Bae Seong-Woo, Kyung Jin, Shin Hyun-Bin, Jung Ga-ram …

Žanr: Kriminalistički, misterija, komedija, drama

Trajanje: 108 min.

Podijeljen u sedam poglavlja Kim Yong-Hoonov film neodoljivo podsjeća na Tarantinov ''Pulp Fiction'' koji je kako i sami znate konstruiran multi-narativno i čiji se likovi kroz određen vremenski tijek na određene načine prepliću.

Pokretač ove priče (inače adaptacija istoimenog romana japanskog pisca Sone Keisukea) je naravno torba puna novca, a kako se ta ista torba našla u ormariću saune, koji su motivi protagonista i na što su sve spremni kako bi se domogli sadržaja te torbe, e to je tek djelić ovog nepredvidljivog i suludo dobro koncipiranog filmskog mozaika. 

Sama priča možda i jest donekle komplicirana, no ne i osobito teška za praćenje, ali određenih manjkavosti ipak ima. Naime, motivi (uglavnom pohlepa i oportunizam) većine likova i njihove životne priče su temeljito razrađene, ali kod drugih pak postoji određen osjećaj praznine.

Konkretno, govorim o liku Yeon-Hee (tumači je u Južnoj Koreji iznimno popularna i uvijek dojmljiva Jeon Do-yeon), prevrtljive djevojke koja živi jedan izuzetno turbulentan život, ne preza ni od čega kako bi stigla do zacrtanog cilja, a istovremeno i pokazuje crte klasičnog psihopata.

Kako je došla do statusa u kojem smo je zatekli (imućna šefica eskort službe) u samo šest mjeseci otkako je 'šmugnula' svojem naivnom dečku cariniku, nikad ne saznajemo, a to je ipak prava šteta jer je njezin lik svakako jedan od najupečatljivijih u filmu.

To je ujedno (barem za potpisnika ovih redaka) možda i jedina sitnica koja je ostala nedorečena, ali zato sve ostalo štima besprijekorno. Stilizirana i napose sigurna režija jednog debitanta za ovako zahtjevno koncipiran film zaziva veliki respekt i budi nadu kako smo dobili još jedno ime za budućnost na koje će se lijepiti etiketa kvalitete. Što se tiče glumačke ekipe, mogu izbaciti samo riječi hvale.

Scenarij? Kako sam već i naveo, uz sitne propuste poput gore navedenog, ovo je jedna uistinu zanimljiva, duhovita (crni humor koji neodoljivo podsjeća na španjolski), na trenutke i brutalna, ali svakako nepredvidljiva priča s galerijom kojekakvih čudaka kao i 'običnih smrtnika' koju ćete pogledati u jednom dahu, a lako i poželjeti pogledati još jednom.

Valja spomenuti i kako je film dobio nagradu (u kategoriji najboljeg debitantskog ili drugog filma) na festivalu u Roterdamu, a to zvuči jako dobro i ohrabrujuće jer će 'novopečenog' redatelja Kim Yong-Hoona okuražiti na nove smjele kreacije. Svakako pogledajte i dobro se zabavite!

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!