Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Slice of Life: Neonska rapsodija iliti domaća reinvencija SF žanra

Slice of Life: Neonska rapsodija iliti domaća reinvencija SF žanra

U svojem dugogodišnjem piskaranju o filmovima nikad nisam posvetio poseban prostor, a kamoli vrijeme, nekom kratkometražnom naslovu iako je u prošlosti bilo podosta onih koji su zaslužili barem spomen.

Ovaj put ispravljam i tu vlastitu nesmotrenost te vam s velikim zadovoljstvom predstavljam domaći kratkometražni uradak kojeg ćete u ponedjeljak zahvaljujući revnoj organizaciji Kino Zone moći pogledati i u našem gradu.

Budućnost. Svijet unatoč vrištećim neonskim panelima i letećim automobilima uopće ne djeluje tako svjetlo već tmurno i apokaliptično. Jedan sitni kriminalac i diler (A. Svetić) sanjari o novoj prilici, odlasku s ove umiruće planete na 'Nebeske otoke', pravi svemirski raj.

No, da bi uspio ostvariti svoje snove potrebno mu je 100.000 kredita kako bi se ukrcao na brod i konačno krenuo u bolje sutra. Za to mu preostaje tek 12 sati, a kako vrijeme strelovito juri prisiljen je na očajnički potez, no to je tek početak njegovih muka…

Nešto više od 5 godina truda, znoja i talenta, nekih 80 000 dolara budžeta skupljeno putem crowdfundinga i voilà! Film zbog kojeg se razvikani holivudski štanceri mogu pokopati svojim pustim milijunima bačenima u vjetar i pokriti ušima.

Slice of Life (2019)

Režija: Luka Hrgović, Dino Julius

Uloge: Anton Svetić, Ivica Pustički

Žanr: SF, akcija

Trajanje: 25 min.

Luka Hrgović i Dino Julius su uz pomoć svojeg glavnog glumca Antona Svetića složili jedan mali scenarij (apsolutno lišen dijaloga), bolje rečeno, nacrt priče oko kojeg iz svoje garaže počeli graditi svijet identičan onom kakav smo upoznali u Ridley Scottovom ''Blade Runneru''. S početnim mikrobudžetom bilo je posve jasno i logično kako se u ovakvu priču mogu upustiti jedino uz pomoć kreativnosti i sulude požrtvovnosti.

Umjesto skupih i često neuvjerljivih CGI efekata (premda su u završnici i oni dobro došli kako bi se neke stvari dobro 'ispolirale'), Hrgović i Julius su pročitali tonu knjižurina o praktičnim efektima, maketarstvu i sličnim tehnikama i strpljivo su počeli graditi futuristički svijet koji će vas bez imalo sumnje zadiviti.

Puste makete 'sklepane' od kojekakvih potrošnih sirovina, pažljivo i detaljno obojene i spojene petljom nebrojenih led lampicama, gipsane ploče od kojih se uz mnoštvo mašte i truda načinio ulični restoran brze hrane, angažman prekaljenog slovenskog skladatelja filmske glazbe i zvučnih efekata Tima Žibrata, polovni Citroen BX u kojem naš (anti)junak živi, jede i kuje planove o bijegu, tek su djelić ove sulude priče o volji i ustrajnosti.

Naravno, u tek nešto manje od 25 minuta trajanja da se u ovom dragulju od filma pronaći hrpa posveta filmovima na kojima je duo Hrgović/Julius odrastao i koji su im poslužili kao inspiracija pa će fanovi spomenutog ''Blade Runnera'' uz kompletan vizualni doživljaj, leteće automobile, ulični restoran i brojne druge detalje moći tako prepoznati i repliku Deckardovog pištolja, ime radijskog voditelja koji se zove Ricky Deck (po Ricku Deckardu, naravno), a isto tako i brojne reference na Verhoevenove žanrovske klasike poput ''Total Recalla'' ili ''Robocopa''.

Koliko cijela priča aludira na masovno iseljavanje naših ljudi u 'bolji svijet', postoji li s konstantnom upotrebom nametljivim reklamama u filmu i otvorena kritika spram konzumerizmu ili je to tek posveta gore navedenim filmovima, moći ćete saznati iz prve ruke u ponedjeljak pošto će uz projekciju samog filma i urnebesno zabavnog dokumentarca o snimanju istog u Kino Zoni gostovati sami autori filma s kojima će biti upriličen razgovor.  

Do sad smo na prste jedne ruke mogli izbrojati domaće filmove iz ovog tehnički i financijski izuzetno zahtjevnog žanra, no Hrgović i Julius nam dokazuju kako se uz pomoć filmskih entuzijasta i njihovih sredstava te mnogo talenta i odlučnosti može učiniti jedno pravo malo čudo nakon kojeg ćemo opravdano tražiti još.

Nipošto nemojte propustiti ovaj jedinstven događaj, posebice ako volite ovaj žanr i sami sanjarite o stvaranju sličnog projekta. Siguran sam kako vas očekuje izuzetna zabavna i poučna večer. Podsjećam, u ponedjeljak 24.02. u 20h svi trk u Kino Zonu po svoj 'komadić kolača'!

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!