Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Terminator: Dark Fate - Oni su se vratili, ali…

Terminator: Dark Fate -  Oni su se vratili, ali…

Prije nekoliko dana obilježeno je ravno 35 godina od premijere prvog (a po mojem skromnom mišljenju i najboljeg) nastavka iz dugovječnog SF serijala ‘’Terminator’’. Bio je to film koji pomaknute granice žanra, redefinirao tematiku putovanja kroz vrijeme i svijetu otkrio (James Cameron),odnosno, potvrdio (Arnold Schwarzenegger) dvije persone koje su zauvijek upisane u filmske anale. 

Kad je prije nekih dvije godine obznanjeno da se u cijelu sagu vraćaju kako ‘Arnie’ tako i Linda Hamilton, a da će se produkcije primiti sam Cameron, fanovima su krenule sline od zadovoljstva. Novi Terminator je tu, a je li uistinu dostojan sljedbenik nenadmašna prva dva nastavka, provjerite nakon nekoliko riječi ultrakratkog sinopsisa.

Godina je 2020., humanoidna kibernetička vojnikinja Grace (M. Davis) poslana je iz budućnosti u grad Mexico City kako bi pronašla i zaštitila djevojku Daniellu ‘Dani’ Ramos (N. Reyes) od ubojitog Terminator robota ‘Rev-9’ (G. Luna) koji za zadatak ima likvidirati je.

Terminator: Dark Fate (2019)

Režija: Tim Miller

Uloge: Linda Hamilton, Arnold Schwarzenegger, Mackenzie Davis, Natalia Reyes, Gabriel Luna…

Žanr: SF, akcija

Trajanje: 128 min.

Dani prvi put uz pomoć Grace nekako uspije pobjeći Terminatoru, no ovaj ih ubrzo sustigne i kad pomisle da će nemilosrdni stroj konačno uspjeti u svojem ubojitu naumu, pojavi se Sarah Connor (L. Hamilton)… 

Premda vam ne želim ‘spojlati’ radnju s nekim pretjeranim otkrivanjem same radnje, mogu otvoreno reći kako vas i ne očekuju neka pretjerano inovativna otkrivenja i zaplet (a kamoli rasplet) od kojeg ćete zinuti u čudu.

Kako i sami znati, priča se kroz gotovo sve nastavke (najveća iznimka je ‘’Terminator: Salvation’’) gotovo pa u potpunosti ponavlja (op.a. robot poslan iz budućnosti kako bi likvidirao budućeg ljudskog vođu otpora..), a nažalost, takav slučaj imamo i ovdje.

Naime, kad je 2015. svjetlo dana ugledao posljednji nastavak iz ove sage, ‘’Terminator: Genisys’’, nadobudno se govorkalo kako će to biti prvi nastavak iz planirane nove trilogije, no poprilično slab rezultat na blagajna, koji je producentima jedva vratio uložen novac, ugasio je tu ideju koja je mogla uistinu uroditi nekim posve novim pričama. Svi su manje-više pomislili kako je konačno stigao kraj.

Čelni čovjek produkcijske kuće ‘Skydance Media’, David Ellison, ipak nije želio potpisati kapitulaciju i za pomoć se obratio nikom drugom nego samom tvorcu cijele priče, Jamesu Cameronu. Kad je od Ellisona čuo kako sljedeći nastavak želi nadovezati direktno na njegov drugi nastavak, Cameron je pristao preuzeti ulogu producenta pod uvjetom da se u priču vrate i Linda i Arnie.

Redateljska palica je povjerena proslavljenom Timu Milleru (‘’Deadpool’’) dok se za priču uz samog Millera trebao pobrinuti scenaristički trolist Goyer/Rhodes/Ray. Kakos u te informacije postepeno curile u javnost, nestrpljenje je tim više raslo.

Nažalost, već prvi ‘trejler’ me ostavio prilično ravnodušnim premda je bilo lijepo ponovno vidjeti Lindu Hamilton u svom svojem ‘bad-ass’ modu. Sam film sam otišao pogledati s jednim od najiskusnijih filmofila u gradu i moram priznati kako smo se obojica složili kako sve ovo već odavna nema smisla.

Sa sjetom smo razglabali o prva dva nastavka, pristojnom pokušaju gore spomenutog ‘’Salvation’’ poglavlja gdje se barem pokušalo učiniti nešto originalno, no i razočarenju ovdje viđenim.

Istina, Miller je majstor za akciju (premda se sve više govorka kako je u post-produkciji za montažnim stolom Cameron ‘preuzeo’ film) koje ovdje nikako ne manjka, Hamilton je užitak gledati, dok Arnie čini ono u čemu je i najbolji cijelu svoju karijeru. Mackenzie i Reyes korektno odrađuju svoj dio posla dok je Luna i više negoli uvjerljiv u svojoj ‘killer robot’ roli, no problem je u priči.

Pokušali su oni sve ovo nekako ‘pretumbati’ i okrenuti u drugom smjeru, no sve je manje-više ostalo jednako. Superioran robot ubojica iz budućnosti poslan u prošlost kako bi uništio ljudskog vođu otpora dok ovog štiti drugi robot (ovdje nešto drugačije koncipiran), a njima pak pomažu i originalni likovi iz serijala.

Da li i ovdje postoji određen antitrumpovski podtekst ubacivanjem u priču lik Meksikanke i njezinu ulogu u spasu čovječanstva, procijenite sami, no ja mogu otvoreno reći kako kompletnoj priči nasušno nedostaje svježine i originalnosti. Za vraga sve te kompjuterske novotarije i vratolomni prizori akcije (onaj u avionu te istodobno ostavlja bez daha, ali bogme i kisika u mozgu) kad smo u konačnici sve to već vidjeli bezbroj puta.

Da, fora je ponovno ugledati te dvije ikone (Hamilton i Schwarzenegger, naravno) zajedno na velikom platnu, no osobno bi ih radije ponovno gledao kroz reprize nedirnuta prva dva nastavka. Što budućnost donosi za cijelu franšizu ovisi naravno o samoj zaradi, no ako se priča neće pomaknuti s mrtve točke, bolje bi bilo da ovdje i konačno stane.

OCJENA: 3.5/5


Reci što misliš!