Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Rambo: Last Blood – Ay CaRambo!

Rambo: Last Blood – Ay CaRambo!

Neki čudni životni putevi odveli su me drito u metropolu. Sastanci, druženja i poslovne obveze nisu ostavljalo suviše vremena za gledanje filmova, no za novog Ramba nije bilo izgovora. Ako Stallone u svojim poznim godinama i dalje ima snage i volje 'tranširati' svoje neprijatelje, onda se mogu i ja nekako dovući do kina. Nek' krv poteče!

Prošlo je više od desetljeća otkako je John Rambo (S. Stallone), vijetnamski veteran, objesio svoj 'nož o klin' te se uhvatio timaranja i dresure konja na naslijeđenoj očevoj farmi u Arizoni. Obiteljsku kuću održava mu stara prijateljica Maria (A. Barraza) čijoj je unuci Gabrieli (Y. Monreal) Rambo postao takoreći surogat otac.

Kad ova od prijateljice sazna meksičku adresu biološkog oca, baka i Rambo je pokušaju odvratiti od odlaska u Meksiko, no ona im ipak odluči naprkositi. Susret s ocem naravno prođe katastrofalno, no pravi problemi za Gabrielu tu tek započnu. Nastupa John Rambo…

Rambo: Last Blood (2019)

Režija: Adrian Grunberg

Uloge: Sylvester Stallone, Yvette Monreal, Paz Vega, Adriana Barraza, Sergio Peris-Mencheta…

Žanr: Akcija

Trajanje: 89 min.

Hm, da. Nakon 'posljednje' akcije u Kambodži (op.a. ''Rambo''), Stallone se ipak nije mogao oprostiti od svojeg 'drugog' voljenoga lika (prvi je dakako Rocky) te je pokušao nastaviti franšizu iako se tad već opako približio sedmom desetljeću života. No, stvari ipak nisu išle tako glatko.

Trajao je taj produkcijski pakao puno desetljeće, ali 2018. je na radost mnogih fanova konačno potvrđeno snimanje. I? Bah! Drag mi je Stallone i divim se njegovim nadljudskim naporima da održi status vječne akcijske zvijezde, no ovo je ipak bilo posve nepotrebno.

Nemojte me krivo shvatiti, 'Sly' i dalje posjeduje karizmu i vitalnost (poznim godinama unatoč) jednog čistokrvni junačke, ali ovaj scenarij je teška sprdačina. Veći dio filma je neprobavljivi spoj sapunice, patetike i žanrovskih klišeja u kojeg je i dalje upakirana priča o njegovom neizbrisivom PTSP-u i neuspješnom bijegu od sukoba.

Možda bi tu spiku i dalje 'pušio' da sam desetogodišnji 'redneck' koji idolizira fašistička figure poput Trumpa, mrzi 'zle Meksikance' i sanjari o najvećem zidu koji će 'čistu Ameriku' obraniti od njezinih 'zlih susjeda'. Jbg. Sly, neće proći.

Prečesti trenucima neuvjerljive raznježenosti i Rambovog očinskog nagona ne pomažu niti loše napisani dijalozi, a bogme niti loša gluma lijepe, no ne i toliko talentirane Yvette Monreal.

Da nema ultra brutalne završnice, ne znam da li bi uopće imao o čemu pisati. Štoviše, ta ista završnica će svojem eksplicitnom prikazu nasilja mnogima djelovati odvratno i krajnje odbojno, na barem nas nakratko podsjeća kako se s Rambom ne da tako lako zajebavati.

Šteta, trebala je ova priča završiti tamo u džunglama Kambodži, na jedan daleko uvjerljiviji i dostojanstveniji način, a ne s ovakvom lošom šalom zbog koje se i sam tvorac knjige i lika David Morrell odrekao njegova imena. Eh da, jedna od rijetkih dobrih odluka bila je efektno uvrštenje klasika 'Five to one' grupe The Doors u soundtrack filma.           

OCJENA: 2.5/5


Reci što misliš!