Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

The Mustang: Kroćenje divlje duše iliti kad konj šapće čovjeku

The Mustang: Kroćenje divlje duše iliti kad konj šapće čovjeku

Asfalt posljednjih dana gadno cvrči pod užarenim sunčevim zrakama dok nam cvrčci histerično paraju bubnjiće svojim glasnim podsjećanjem da se 'Pakao spustio na Zemlju'.

Kino dvorane možda i jesu ugodno rashlađene, no program i nije toliko privlačan da bi me izvukao van iz komforne zone. Annabelle lutkice i sl? Dajte molim vas.

Ukazala se tako savršena prilika da vam prozborim riječ-dvije o filmu koji svakako zavrjeđuje vašu pažnju, a kojeg možete pogledati doma dok jedete sladoled ili ispijate hladno pivo. Kako?

Pa uz par kliktaja mišem, naravno. Volio bih da ovaj predivno snimljen film imamo priliku pogledati na velikom platnu u svoj njegovoj raskoši, no nije to onaj klasični magnet za mase i mlaćenje para pa od te 'stare' priče na kraju ništa. No, da ne duljim, posvetimo se mi ipak samom filmu.

The Mustang (2019)

Režija: Laure de Clermont-Tonnerre

Uloge: Matthias Schoenaerts, Jason Mitchell, Bruce Dern, Gideon Adlon, Connie Britton, Josh Stewart…

Žanr: drama

Trajanje: 96 min.

Nasilnog zatvorenika Romana Colemana (M. Schoenaerts) nakon pustih seljakanja po državnim kaznionicama presele u izoliranu ustanovu na sjeveru Nevade gdje se provodi poseban program zatvoreničke integracije.

Naime, u sklopu te ustanove se nalazi ranč na kojem zatvorenici imaju zadatak kroćenja divljih mustanga sve kako bi ih kasnijom prodajom spasili od neizvjesne budućnosti. Coleman je teški sociopat i ne želi biti okružen ljudima, no ubrzo od vlasnika ranča Mylesa (B.Dern) dobije nezahvalnu zadaću kroćenja jednog iznimno divljeg mustanga.

Uz pomoć iskusnijeg zatvorenika/kauboja Henrya (J. Mitchell), Coleman sazna osnovne trikove koje bi mu trebale pomoći u dresuri, no divlja narav obojici stvori velike prepreke u međusobnom povezivanju.

Coleman jednom prilikom reagira prenasilno i Myles ga udalji iz programa, sve dok ga jedne olujne večeri iznova ne pozovu da odvede životinju na sigurno. Poslije te večeri, dvije divlje duše se zbliže i Coleman polako počne propitivati svoj život…

Još jedna suhoparna zatvorenička drama s temom iskupljenja? I da i ne. Suhoparna svakako nije, a onaj dio s iskupljenjem je u jednu ruku ipak nužno prisutan. Već u samom prologu filma doznajemo jednu fascinantnu, a mnogima pretpostavljam i nepoznatu činjenicu o divljim mustanzima i njihovom nezavidnom položaju.

Naime, po divljinama S.A.D.-a trenutno slobodno trčkara nekih 100.000 tih predivnih stvorenja, no zahvaljujući prenaseljenosti i privatizaciji javnog zemljišta, njihova egzistencija je postala upitna.  

Kao jednu od mjera njihova očuvanja, američka vlada je pokrenula program o kojem ste već mogli pročitati u samom sinopsisu filma. Redateljica Laure de Clermont-Tonnerre je tu malo znanu štoriju spojila s onom iz svojeg kratkog filma ''Rabbit'' koji kazuje priču o zatvorenici kojoj je na brigu terapeutkinja povjerila zeca.

Ovdje dakako to nije zec već divlji mustang, ali poveznice su sasvim jasne. Redateljica nam od samog početka nameće dilemu o tome može li jedna divlja duša ukrotiti istu takvu bez da promijeni samu sebe?

Ispočetka ne znamo tko je Roman Coleman (fantastično odrađena glumačka rola talentiranog belgijskog glumca Matthiasa Schoenaertsa), koliku kaznu odslužuje, zašto je u zatvoru i zbog čega je toliko asocijalan? No, kako vrijeme polako odmiče, karte se otkrivaju.

Naravno, da bi sve to saznali trebala mu se dogoditi drastična promjena u životu koja će ga natjerati na propitivanje svoje ljudskosti, nezaliječenih rana i potisnutih događaja koji su ga tako očvrsnuli i udaljili od ostalih. Ona se naravno manifestirala u liku jedne predivne, ali divlje i nemirne životinje.

Roman je ispočetka privučen tim zastrašujućim mustangom koji je izoliran od ostalih i na neki način u njemu pronalazi sebe. Ubrzo biva frustriran činjenicom da životinja ne želi biti ukroćena i što svoju ćudljivu narav na određen način prenosi na nju. Shrvan emocijama, Coleman nemoćno sjedne kadli mu taj isti divlji mustang iznenada priđe kako bi ga smirio i utješio.

E samo taj trenutak će slomiti i one najteže, najtvrdokornije ljude i taj prizor vas istog trena 'izuva iz cipela'. Do kraja filma s divljenjem promatrate njihovo povezivanje i uzajamno kroćenje. Kad vam se pred očima odvrti i posljednji prizor, osjećate određenu toplinu oko srca i veliko olakšanje.

Emotivno iznimno snažan film koji na prvi pogled možda i djeluje predvidljivo i dosadnjikavo, no nemojte se dati prevariti. Skrivaju se tu mnogi prekrasno snimljeni i napose odglumljeni prizori koji će vas bez ikakve sumnje osvojiti svojom snagom. Ako vam se svidi, obavezno pronađite i nešto starije (točnije iz 2017.) naslove ''The Rider'' i ''Lean on Pete'' koji za glavne protagoniste svojih priča također imaju muškarce i njihove konje.

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!