Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

Toy Story 4: Konačno nastavak kojeg smo trebali

Toy Story 4: Konačno nastavak kojeg smo trebali

Gledajući u cjelini, malo koji animirani film je dobio nastavak dostojan prvijenaca, a još je manje onih koji su isti i nadmašili. Jedna od tih rijetkih iznimaka je svakako serijal ''Toy Story''.

Priča započeta sad već davne 1995. pionirski nam je otkrila čari digitalne animacije, no također nas je i upoznala s likovima koje su na kraju zavoljele brojne generacije. U pravilu se nastavci u Hollywoodu štancaju sve kako bi se 'izmuzlo' što više love od zagriženih fanova, ali tvorci ovog serijala su u prvom planu uvijek imali 'priču'.  

U prologu filma, autori nas vraćaju u vrijeme kad su Woody (T.Hanks) i ostale igračke uveseljavale dječaka Andya. Godine su polako prolazile i dječak je izrastao u mladića koji se morao oprostiti sa svojim voljenim igračkama, no umjesto da ih baci ili ostavi napuštene negdje u tavanskom mraku, on ih pokloni djevojčici Bonnie. Djevojčica ih prigrli s jednakim žarom i ljubavi kako je to činio Andy, ali Woody se neočekivano nađe u drugom planu shvativši da Bonnie favorizira neke druge igračke. 

Neovisno o tome, on je spreman pomoći i djelovati kad god osjeti da bi Bonnie trebala utjehu što se pokaže dobrom idejom na dan kad djevojčica kreće prvi put u školu.

Toy Story 4 (2019)

Režija: Josh Cooley

Glasovi: Tom Hanks, Tim Allen, Annie Potts, Tony Hale, Keegan-Michael Key, Jordan Peele, Christina Hendricks, Keanu Reeves…

Žanr: Animirani, komedija, avantura, romantika, obiteljski

Trajanje: 100 min.

U jednoj stresnoj situaciji, Woody vješto intervenira što na kraju rezultira igračkom koju je Bonnie 'sklepala' od kojekakvih komadića smeća i uredskog pribora.

Igračku nazove Forky (T. Hale) i ona od tad postane njezin neizostavan prijatelj. Problem je u tome što Forky smatra da je smeće i kako mu je mjesto u prvoj kanti za otpad. Kad Bonnie s roditeljima krene na putovanje, Forky iskoči iz njihovog jurećeg kampera i Woody se odlučno zaputi za njim sve kako bi ga vratio djevojčici…

O ovako slojevitoj priči lako bi se mogao ispisati sinopsis od nekoliko stranica, no tako bih vam otkrio brojne zaplete i likove što naravno, neću učiniti. Nakon trećeg nastavka (2010.) malo tko je očekivao i četvrti jer priča je na neki način fantastično (po mojem mišljenju, najbolji treći nastavak bilo kojeg filmskog serijala u povijesti) završena i zaokružena.

Fanovi se nisu mogli/željeli pomiriti s tim, ali autori su ipak rekli STOP! Ili..? U naredne četiri godine, ekipa iz 'Pixara' je snimila još 5 (!) kratkih crtića s istim likovima (i glasovima, naravno) i tako palila maštu fanova i sve su glasnija postala šuškanja o toliko željenom četvrtom nastavku.  

Režiju je ponovno želio reprizirati idejni tvorac John Lasseter, scenarij s počeo polako 'krčkati', no tim nije želio žuriti sve dok pred sobom nije imao dovoljno snažnu priču. Kad je početkom 2015. čelnik 'Pixara' četvrti nastavak opisao kao animiranu romantičnu komediju, mnogi su ostali zbunjeni ne sluteći u kojem smjeru će se priča odvijati.

U međuvremenu, Lasseter je zbog svojih brojnih obaveza morao odustati od režije, a isto tako su se i mijenjali neki scenaristi. Režija je uskoro povjerena scenaristi Joshu Cooleyu koji se proslavio radom na 'Pixarovom' hitu ''Inside Out''.

Uštimanoj glumačkoj, točnije rečeno, glasovnoj ekipi su se pridružili i komičarski duo Key/Peel, Christina Hendricks, Tony Hale, a na kraju i Keanu Reeves. Svi su s nestrpljenjem očekivali datum premijere. Čim je moja malecka ugledala prve kino najave, bilo je jasno da ćemo biti prvi u redu za karte ma koliko god vani sunce pržilo.

Nakon anemičnih najava za druge naslove namijenjene mlađoj populaciji, počeo je film. Malecku (a bogme i tatu također) su jako brzo preplavili osjećaji sreće. Njezin glasan smijeh nisam želio sputavati iako su se neki roditelji znali u čuđenju okrenuti k nama, a bez riječi sam ostao kad me upitala zašto mi je suza u oku. Što da vam kažem?

Na prvi pogled će mnogi reći kako priča ima i suviše dodirnih trenutaka s prethodnim nastavcima i to ne mogu nijekati, ali isto tako ne mogu nijekati i to da su 'pixarovci' ponovno napravili jedno malo čudo vrijedno divljenja. Malo tko je u stanju proizvesti takvu bujicu osjećaja, pametno osmišljenih likova i priču koja nas još jednom podsjeća na sve zaboravljene, napuštene i nevoljene, na snagu i unutarnji glas koji nas tjera naprijed kad je najteže i kad nismo sigurno koja je naša svrha na ovom okrutnom svijetu. 

Svega tu ima. Od humora, romantike i tuge pa sve do čistokrvne avanture i akcije. Animacija je fantastična i teško vam je treptati kako ne bi propustili neki briljantan fragment, glazba Randya Newmana održava konstantan osmijeh na licu, dok glumci rasturaju kroz svoje glasovne role (usput rečeno, domaća sinkronizacija predvođena Krešimirom Mikićem je na visokoj razini).

Da se tu još štošta ispričati, bilo da govorimo o emancipaciji ženskih likova ili pukoj nostalgiji, no reći ću još samo kako je ''Toy Story 4'' definitivno nastavak kojeg smo nasušno trebali. Kakva će biti animirana konkurencija do kraja kalendarske godine, ne znam, no gotovo sam siguran kako će i ovaj nastavak zasluženo pokupiti pokoju nominaciju na idućim Oskarima.

OCJENA: 4.5/5


Reci što misliš!