Ostalo / Kolumne

sedmi pečat

X-Men: Dark Phoenix - Ustati ili ostati u pepelu, pitanje je sad?

X-Men: Dark Phoenix - Ustati ili ostati u pepelu, pitanje je sad?

Pusta dosnimavanja i neprekidno mijenjanje datuma premijere, a potom i krvoločno nabrušena kritičarska (a dobrim dijelom i publike) koplja, pošteno su uzdrmali moj entuzijazam i nisam bio spreman uputiti se ka kinu sve kako bih svjedočio - promašaju.

Trebao sam malo razbistriti glavu i sačekati nekoliko dana da prođe ta vražja unutarnja borba. Inače nemam nekih prevelikih očekivanja i briga kad su u pitanju superherojski blockbusteri, ne slavim kad probijaju bezobrazno velike cifre na kino blagajnama diljem globusa ili pak dožive fijasko, no s 'X-Menima' je posve drugačija priča.

Prošlo je duuugih 19 godina otkako je filmski svijet upoznao ove kompleksne mutante, stvorenja izvanrednih sposobnosti progonjena što od ljudi, što od strane drugih mutanata koji prizivaju krvave revolucije. Te 2000. potpisnik ovih redaka je bio još prilično mlađahan i na neki način je 'razvukao' vlastito odrastanje uz te 'neprilagođene' heroje.

X-Men: Dark Phoenix (2019)

Režija: Simon Kinberg

Uloge: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Sophie Turner, Tye Sheridan, Alexandra Shipp, Kodi Smith-McPhee, Jessica Chastain…

Žanr: SF, akcija, avantura

Trajanje: 113 min.

Danas? 'Marvel' (a u posljednje vrijeme i 'DC') i njihove djetinjarije mi tek tu i tamo izvuku pokoji osmijeh, no mračnije priče su mi uvijek bile draže, zanimljivije. Što je ovdje otišlo nizbrdo i jesu li tako grde riječi opravdane, provjerite u ostatku teksta.

Godina je 1975., malena Jean Grey nije niti svjesna punog kapaciteta svojih telekinetičkih sposobnosti te tako prilikom jedne bezazlene prepirke s roditeljima izazove prometnu nezgodu koja je ostavi siročetom. Skrb i utjehu joj ponudi mladi profesor Charles Xavier (J.McAvoy) tješeći je kako će zajedno pronaći način uz pomoć kojeg će kontrolirati njezine moći. 

Skačemo potom u godinu 1992. gdje se NASA-ini astronauti zateknu u pogibeljnoj situaciji. Profesor Xavier u pomoć pošalje svoje najmoćnije mutante, no prilikom spasilačke misije Jean Grey (S. Turner) apsorbira enormnu količinu misteriozne kozmičke sile koja joj, kako se ubrzo sazna, podari nezamislive moći.

Po povratku na Zemlju, njezino ponašanje se promjeni na gore i profesor Xavier shvati kako je više ne može kontrolirati…  

Niste u svojoj mladosti 'proždirali' američke priče o superjunacima, a opet vam ova priča zvuči nekako poznato? Ako to i jest slučaj, onda se svakako još uvijek sjećate trećeg nastavka iz filmske sage o 'X-Menima' (op.a. ''X-Men: The Last Stand'') za koju bi zlobnici mogli reći kako bi najbolje bilo da ste je zauvijek zaboravili.

Da, nakon što je Bryan Singer oduševio kako kritiku tako i publiku sa svojim izvanrednim adaptacijama (''X-Men'' i ''X2: X-Men United'') ovih ultra popularnih strip junaka, odlučio je pokušati 'uskrsnuti' Supermana i redateljsku palicu tog nesretnog, trećeg nastavka je preuzeo holivudski 'štancer' Brett Ratner. 

Dotični je dobio prilično izazovan i nezahvalan zadatak adaptiranja jedne od najslavnijih 'štorija' o X-Menima imena ''The Dark Phoenix Saga''. Scenaristički tandem Penn/Kinberg je skupusao jedan iznimno loš scenarij i konačni rezultat je bio potpuni fijasko.

Bio je to i službeno kraj priče o fantastičnim mutantima sve dok tri godine kasnije (2009.) u kinima nije završio prvi 'solo' film o najslavnijem mutantu (op.a. Wolverine), no o toj 'sramoti' ipak neću trošiti suviše riječi. Pravo, pomlađeno uskrsnuće, X-Meni su doživjeli 2011. kad nas je Matthew Vaughn upoznao s osvježavajuće dobrim ''X-Men: The First Class''.

Svi su željeli još, nastavak (sa Singerom ponovno za 'kormilom') je ispao još i bolji, a i Wolverine se vratio u pravom stilu. Ipak, s posljednjim nastavkom (''X-Men: Apocalypse'') je počela i blago opadati kvaliteta. Negdje u to vrijeme sve glasnije se šuškalo kako studio '20th Century Fox' mutante vraća  'Marvelu' i mnogi su već tada izgubili interes za ovim serijalom.

Singer je i dalje bio u igri sve dok ga nisu ugušili pusti skandali. Priliku je na iznenađenje mnogih dobio scenarist Kinberg (da, onaj isti koji je odgovoran za spomenuti kupus ''Last Stand'', ali isto tako i za posljednja dva nastavka iz friškog serijala), a on se opet vratio želji za adaptacijom priče o 'Dark Phoenixu'.

Mnogi su se uhvatili za glavu zloslutno prognozirajući isti ishod, no ja se ipak ne bi složio. Istina, Kinbergov scenarij je i ovdje pomalo kaotičan i zbrzan, a da ne kažem i mlak po pitanju karakterizacije određenih likova (pritom prvenstveno mislim na onaj kojeg tumači Jessica Chastain), ali da je film u konačnici toliko loš koliko neki zbore, nije istina.

S obzirom na činjenicu kako je ovakav skupocjeni projekt ujedno i redateljski debi za Kinberga, moram priznati kako se isti u toj zahtjevnoj ulozi našao izuzetno dobro. Ritam filma je fino izbalansiran prizorima akcije (izdvojio bi svakako misiju u svemiru i fantastičnu završnicu) i dramskim dijelovima u kojima još jednom dominiraju McAvoy, Fassbender i Hoult, a veliki posao je odradila i od mnogih osporavana Sophie Turner.

Njezina Jean Grey je jedan izuzetno kompleksan lik kojeg mogu iznijeti tek vrsni glumci, a ona je to ovdje odradila poprilično uvjerljivo. Povući ću tu i komparaciju njezine interpretacije s onom Brie Larson u meni osrednjem ''Captain Marvel'' i suvereno zaključiti kako je mlada Turnerica u konačnici bila daleko uvjerljivija.

Kroz priču se kao i kroz većinu prijašnjih nastavaka na alegoričan način protežu ideje o raznolikosti (spolnoj pogotovo) i prihvaćenosti i zato su mi X-Meni uvijek bili i ostali zanimljiviji u portretiranju svojih dvojbama izmučenih likova negoli je to slučaj s onim, razvikanijim superherojskim spektaklima namijenjenim uglavnom mlađim uzrastima. 

Nažalost, ispada da svaki iole mračniji prikaz filmskih junačina nije magnet za mase, već ono zlobno pljuvanje. ''X-Men: Dark Phoenix'' definitivno nije savršen film i ima hrpu mana, no mislim da zaslužuje puno bolji tretman od ovog kojeg trenutno dobiva. Šteta što ovdje priča neslavno završava jer je Kinberg želio nastaviti širiti ovu interesantnu štoriju, no sve me strah činjenice da će ovi izuzetni mutanti u skoroj budućnosti postati tek usputna 'Marvelova' cirkuska atrakcija.

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!