Ostalo / Intervjui

Pretpremijera komedije Direkt u glavu

Borko Perić i Filip Detelić: Obećavamo da ćemo biti ozbiljno neozbiljni!

Borko Perić i Filip Detelić: Obećavamo da ćemo biti ozbiljno neozbiljni!

Borko Perić i Filip Detelić priznati su glumci zagrebačkog kazališta Kerempuh ali i poznata lica iz domaćih tv serija i filmova. Oboje su dobitnici Nagrade hrvatskog glumišta i potpuni zaljubljenici u svoj posao.

Izuzev stalnih angažmana u Kerempuhu posljednjih nešto više od godinu dana Hrvatsku su proputovali s komedijom „4 Poze, sretan svršetak“ B GLAD Produkcije koja i dalje puni dvorane diljem Lijepe naše a samo u KD „Vatroslav Lisinski“ ovog vikenda zaigrat će 20. put pred naravno rasprodanim gledalište.

Ovaj dvojac neizmjerne energije u Zadar stiže u ponedjeljak, 6.ožujka u HNK gdje će pretpremijerno odigrati najnoviju komediju „Direkt u glavu“ pred zadarskom publikom.

  • Možete li ukratko predstaviti publici u Dalmaciji? Obojica ste poznati glumci i svaki od vas nosi Nagradu hrvatskog glumišta, matično vam je kazalište Kerempuh u Zagrebu, a komedija vam je krvi…

Borko Perić

Borko Perić: DIREKT U GLAVU je predstava koju igram s dragim prijateljem Filipom Detelićem, s kojim dijelim mnoge uloge u kazalištu Kerempuh, a publika nas je imala prilike vidjeti i na televiziji (i nadamo se da nas je zapamtila po dobrom hahaha). Filip je osoba neizmjerne energije i talenta za improvizaciju, zna pročitati publiku i onda nam svima dati hrpu neočekivanog smijeha. Ali, moram reći ali, u ovoj komediji koju vam donosimo, Filip je jedna osoba koja mi izrazito ide na živce, a nije se toga štedio ni na probama.

Filip Detelić: Tako je, za vrijeme priprema za DIREKT U GLAVU počeli smo si obostrano ići na živce, i to na najpozitivniji mogući način, ako je to moguće. U stvari, nekako smo si priželjkivali ovu predstavu jer se i privatno družimo i ne štedimo jedan drugoga što se tiče podbadanja.

Trebalo je samo nagovoriti autora da to uzme u obzir i da sebi, ali i nama da oduška, neki ispušni ventil. Jer moj dragi kolega Borko je sposoban za tolike transformacije na sceni, da svaki put publiku iznenadi s nečim novim. U ovoj predstavi smo odlučili iznenaditi i jedan drugoga.

  • U Dalmaciji vas je publika imala priliku nedavno često gledati u hit komediji 4 POZE, SRETAN SVRŠETAK…

Filip Detelić: Da, riječ je o predstavi koju smo premijerno prije nekih godinu i pol odigrali pred splitskom publikom, koja se ne suzdržava jasno pokazati sviđa li im se predstava ili ne. Srećom, očito je da smo dobro odradili posao jer smo tu predstavu u sklopu TEATRA UZ MORE uspjeli rasprodati čak pet puta u Lori u Splitu.

Filip Detelić

A onda je nekako krenula i turneja po drugim dalmatinskim gradovima i zbog toga nam je svima strašno drago. Ima nešto posebno u publici u Dalmaciji, neka brutalna iskrenost koju neizmjerno cijenimo. Zato smo se rado odlučili i s „Direkt u glavu“ krenuti iz Dalmacije.

Borko Perić: „4 Poze“ su predstava u kojoj nam je zaista cilj nasmijati publiku, a na kraju završi tako da se često svi zajedno smijemo. Predstava traje nešto kraće od sat i pol, ali koji put, ako svi puknemo od smijeha trajemo i skoro dva sata.

Ali vrijedi ako ljudi nakon predstave izađu iz kazališta s osmijehom na licu. I nemojmo zaboraviti, u svemu tome su s nama i naše dvije divne kolegice za koje znamo da su miljenice publike – Katarina Baban i Petra Kurtela.

  • Početkom ožujka sve je spremno za premijeru nove predstave DIREKT U GLAVU. Kako je došlo do ovog projekta?

Filip Detelić: Cijela ideja i koncept došli su od autora Igora Weidlicha, koji je napisao i dobro poznate 4 POZE, a nedavno i novi hit PUNI PANSION s Katarinom Baban, koji je već osvojio i publiku i kritiku diljem Hrvatske. Igor ima svoj pomalo pomaknut smisao za humor ispod kojeg se uvijek skriva i neka poruka za dublje promišljanje. Ali tu smo kliknuli i u biti smo mi njemu još od premijere 4 POZE visjeli na glavi da napiše komad za nas dvojicu. Eto, dogodilo se.

Bili smo dovoljno odvažni sami se uhvatiti i režije, a Borko tu ima i dosta iskustva pa nismo baš u nebranom grožđu. I drago nam je da je sve opet pod okriljem B GLAD Produkcije i producenta Tadije Kolovrata, koji nas uvijek odvede pred divnu publiku pa se stvarno jako veselimo prvim izvedbama u sklopu Teatra uz more.

  • Predstava ima podnaslov 'Komedija za krepat'. O čemu se u njoj zapravo radi?

Borko Perić: Ne smijemo previše toga odati, ali riječ je o  predstavi u kojoj je jedan glumac umro i nije mu jasno kamo je on to zapravo došao, zna samo da ga je u tom zagrobnom trenutku dočekao neki iritantni lik koji mu postavlja hrpu pitanja. A ni publika neće biti samo pasivni promatrač, morat će mu presuditi.

U biti, predstava je puna satire, međusobnog podbadanja, čak ima i elemenata stand-up komedije, ali šalimo se dosta na vlastiti račun. Vjerujemo da, ako u rukama imamo komediju koja može nasmijati nas i zbog koje se osjećamo bolje, onda tu energiju možemo prenijeti i na publiku. Nadam se da ćemo to i uspjeti.

  • Predstava svoj život počinje mini-turnejom po Dalmaciji i to vrlo ozbiljnom. Pretpremijere i sama premijera održavaju se u važnim gradovima. Što nas čeka?

Filip Detelić: Producent nas je natjerao da zapamtimo termine pa evo, da ih ispalim: Pretpremijerno 6.3. u 20 sati igramo u HNK Zadar, zatim 7.3. u 20 sati u HNK Šibenik, a grand finale, svečana premijera, bit će pred splitskom publikom u Lori 8.3. u 20 sati. A nakon toga, tko zna. Samo si nećemo lagati da priželjkujemo i ovu komediju igrati po cijeloj Dalmaciji.

Borko Perić: Nema nam druge nego pozvati vas da nam dođete jer vas čeka DIREKT U GLAVU. Obećavamo da ćemo biti ozbiljno neozbiljni!


Reci što misliš!