Ostalo / Intervjui

digitalni nomadi

Jan de Jong u Zadru: Ovo je mjesto u koje se zaljubiš!

Jan de Jong u Zadru: Ovo je mjesto u koje se zaljubiš!
Iva Pejković

U Zadru smo upoznali vodećeg digitalnog nomada u Hrvatskoj. Jan de Jong prije 15 godina došao je u Split i bila je to ljubav na prvi pogled. Hrvatsku danas promovira kao oazu za sve one koji za posao ne trebaju ured!

- Zaljubio sam se u Splitu i eto, ostao sam. Tako je i krenula cijela moja priča. Želim što više razviti zajednicu digitalnih nomada u Hrvatskoj, jer mislim da je ovo predivna zemlja iz koje mladi nažalost iseljavaju, ali upravo digitalni nomadi donose nešto svježe, novo i sami postaju ambasadori Hrvatske.

Pitamo ga kakva je "statistika".

- Mnogi ne vjeruju, ali mjesečno u Hrvatsku dolazi oko 300 digitalnih nomada, a 500 samo u svibnju ove godine. Jako je to značajno područje, jer to vam nisu oni gosti koji tu budu tri dana. Oni žele biti ovdje najmanje tri mjeseca. Žele iskusiti što više i postati dio zajednice, žele znati gdje mogu oprati rublje, kupiti najbolji komad mesa, sira, vino, gdje vi pijete kavu - to je i njima cilj - biti dio lokalne zajednice dok stvaraju ono čime se već bave. 

Jan nam kaže kako smo već pretekli Estoniju po broju godišnjih aplikacija za boravak.

- Zašto Zadar? Zadarsko područje je za mene jedan mali centar, imate svega 2 sata do Zagreba, prometna povezanost je odlična, tu su avionske linije, a kada kažem ljudima da sve mogu biciklom obići u jednom danu nitko i ne vjeruje. Priroda je predivna, ovo je mjesto u koje se zaljubiš. Odlična je i povezanost (wifi na svakom uglu), a naravno, jezične barijere konkretno u engleskom jeziku gotovo pa i nema.

Tanja Polegubić iz Saltwater agencije organizirala je cijeli Tjedan digitalnih nomada u Zadarskoj županiji. Oni će ovdje raditi, ali i posjetiti primjerice Maškovića han, lokalne vinarije i sl. 

Upoznali smo i Alberta Anthonya Bozulica, inače iz Teksasa, ali roditelji su mu podrijetlom sa zadarskog područja, pa nam je kazao kako se "vraća korijenima". Radi za Amazon, ali bavi se i djedovim maslinama, vinom, u tome kaže vidi velik potencijal - cilj mu je proširiti glas o našim otocima i zaleđu kao savršenom mjestu za "home office"!


Reci što misliš!