Ostalo / Intervjui

razgovor s mirtom tomas

Još je ostalo tako malo: i vi možete pomoći plemenitoj akciji Brižna srca

Još je ostalo tako malo: i vi možete pomoći plemenitoj akciji Brižna srca

Još je ostalo tako malo: i vi možete pomoći plemenitoj akciji Brižna srca koju u Zadru koordinira profesorica Mirta Tomas.

Kao koordinatorica Caring Hearts Projecta kao i u ime udruge HUBS iz Zadra koja se prošle godine, kroz međunarodno partnerstvo, uključila se u podršku izgradnje škole u Nigeriji (Edo State, Benin City-Eyaen) te je prikupljanjem donacija omogućila završetak dijela radova na krovištu škole i infrastrukturi.

- Svi dosadašnji radovi, započeti početkom mjeseca listopada 2021., okončani su u planirano vrijeme kroz mjesec travanj; istovremeno, krenuli su radovi na infrastrukturi - postavljanje električnih i vodovodnih instalacija te stolarije, te su isti i završeni kako je planirano, kazala nam je Tomas.

No, radovi su usporeni zbog objektivnih nepovoljnih globalnih ne/prilika i galopirajuće inflacije u FRN koja je značajno reducirala vrijednost pristiglih sredstava/donacija, kako na lokalnoj tako i na međunarodnoj razini.

- Uz novčane donacije, uspjeli smo dobiti privremeno skladište od strane Grada Zadra,  ostvariti donacije namještaja tvrtke Prima iz Bjelovara, opreme dijela namještaja škole od strane zadarskih škola, rabljene informatičke opreme tvrtke Reem Electronic iz Zadra, školske opreme nakladnika te donacije igračaka i didaktičkog materijala koje još uvijek traju. Ove donacije će se dopremiti do odredišta putem kontejnerskog prijevoza.

Ostalo je još malo, potrebni su soboslikarski radovi, nabava i oblaganje keramičkim pločicama (sanitarni čvor i hodnik prizemlja), , spajanje zgrade na električnu mrežu iz obližnje Azura-Edo centrale,, uređenje dvorišta/okoliša nasipavanjem pijeskom, uređenje (dogradnja i žbukanje) vanjske ograde i , izrada i postavljanje vratarnice.  

Vrijednost preostalih radova je procijenjena na oko 10.000,00 eura,  sredstva koja jamče kraj radova i početak rada škole.

Vašu donaciju možete uplatiti na humanitarni račun zadarske udruge HUBS:

Humanitarni račun - IBAN: HR5023400091111129576; SWIFT: PBZGHR2X; 

Poziv na broj: 00; 

Svrha doznake: Donacija za završetak CHP projekta – izgradnje školskog centra u Benin City-Eyaen, Nigerija.

Edo State. Benin City četvrti je najsigurniji grad u Nigeriji poslije Abuje, Lagosa, Ibadana. Eyaen, lokalitet, ruralna sredina.

- Tu smo se skromno pojavili i mi, školskim projektom jer smo ga prepoznali kao jedini način i odgovor na dugotrajno razdoblje zapostavljenosti struktura, a koje rezultira konstantnim rastućim ilegalnim iseljavanjem, kriminalom i nasiljem. 

Djelujemo kao dvije organizacije /akteri civilnog društva (Brižna Srca/HUBS iz Zadra i Esan Nokbegholo Forum/ENF iz Nigerije); kroz zajedničku, međunarodnu suradnju zategnuli smo praćku malog Davida i suprotstavili se ogromnom Golijatu tj. tromim birokratskim sustavima oba kontinenta (kao HUBS, nalazimo se trenutno u procesu ulaska na platformu afričko-europskog partnershipa Concord preko hrvatskog Crosola - rečeno mi je, prilikom prijave, da smo jedina organizacija u HR koja se prijavila, a djeluje u Africi) i uspjeli dovesti projekt CHP (Caring Hearts Project) do skoro samoga kraja.

Škola je udaljena 500 metara od glavne prometnice, okružena je obiteljskim kućama, u sigurnom, ruralnom dijelu Benin Cityija koji se urbanizira. Nema javne rasvjete niti javne vodovodne mreže. Škola će tom dijelu grada donijeti struju, a već sada je sa svoje vodovodne bušotine produžila cijevi i postavila javne slavine izvan kruga škole.

- Naš je plan da škola bude gotova u lipnju ove godine, nakon čega će se organizirati primanje i pripremanje (stručno i tehničko) nastavnog kadra, što uključuje moju prisutnost na licu mjesta. Slijedi organizacija upisa djece i početak rada škole u rujnu ove godine.

 

 

 


Reci što misliš!