Ostalo / Intervjui

na krilima glazbe

Eleanor Rigby, Queen, Addams family: Rock mjuzikl na zadarskim kazališnim daskama!

Eleanor Rigby, Queen, Addams family: Rock mjuzikl na zadarskim kazališnim daskama!
Ž. Karavida

Eleanor Rigby, Queen, Addams family: Rock mjuzikl na zadarskim kazališnim daskama! Za ovaj projekt zaslužna je vrijedna ekipa okupljena u Glumačkoj radionici, a mi smo ususret premijeri porazgovarali sa Žanom Bumber.

Ova zadarska glumica koja vodi čak tri skupine (djeca, mladi, 18+) u Hrvatskom narodnom kazališntu Zadar otkrila nam je najzanimljivije detalje. Predstava se zove "Na krilima glazbe", a okupit će preko 20 glumaca amatera, ponajviše mladih, ali i nekoliko starijih koji su podržali svoje kolege na daskama koje život znače.

- Jako smo uzbuđeni i jedva čekamo premijeru u ponedjeljak, 23. svibnja u 20 sati. Sve je počelo od ideje povratka u osamdesete. Radili smo na priči koja na neki način daje jedan hommage dobu kada se kupovao časopis Bravo, kada su se skupljali posteri i naljepnice, kada su se slušale pjesme čiji su stihovi i aranžmani dobile na antologijskom značenju. Danas se sve svelo na ritmičke stvari, a poruka se potpuno izgubila. Samo da rima štima, da se proda, eto tako je danas. U posljednje vrijeme kroz filmove ipak se dogodio come back legendi. To su naravno Beatlesi, Queen, a u predstavi se pojavljuju i reference na filmove kao što su Rocky, Bubimir i obitelj Addams, priča nam Žana koja je dramaturški povezala elemente kako bi progovorili o dvije važne teme.

- Polazimo od toga da svi mi imamo jedno dvorište iz djetinjstva iz kojega zapravo nikada ne bi trebali otići. Jedan prostor slobode i bezbrižnosti. Tako na sceni upoznajemo grupu mladih ljudi koji doznaju da će njihovo dvorište biti predano za gradnju neke velike zgrade i parkirališta. Dakle, općepoznata stvar - betonizacija. Oni se tome usprotive i to na svoj mlad, buntovan način - rock glazbom.

Mladi danas odrastaju uz sve te ekrane, sve im je jako dostupno, dodaje.

- Nastojala sam da i njima bude zanimljivo, oni su sedmaši, osmaši, prvi srednje, jako im je draga misterija, otkrivaju hororce, ezoteriju, pa sam tu našla jednu ''kopču'' prema ikonografiji filmova iz osamdesetih. 

U predstavi se pojavljuju Josip Rain i Sanda Pinter kao djed Hrvoje i Morticia Addams. 

Za songove koji su zapravo obrade poznatih rock i pop pjesama zaslužna je Marija Vičević.

- Imamo i svoju malu Yoko Ono... bavimo se temama kao što su pubertet, usamljenost, preispitivanje identiteta, potreba za pripadanjem. Imamo i mi svoj Abbey road, snimali smo poznati prizor prijelaza preko zebre kod naše crkve Gospe od zdravlja. Nadam se da će nakon ove predstave mnogi ponovo poželjeti preslušati klasike pop i rock glazbe, tako da pozivamo ne samo mlade, već i odrasle da dođu na predstavu, poručuje Žana Bumber.

A u lipnju se očekuje i posljednja u ciklusu predstava, ona s najmlađim polaznicima Glumačkog studija pri HNK Zadar.

 


Reci što misliš!